Астра Зенека ще намали предвидените ваксини за ЕС до 1/3 от договореното

OFFNews 12 март 2021 в 14:45 2147 0

Снимка pixabay

Астра Зенека намали прогнозните количества на ваксината срещу COVID-19 за Европейския съюз през първото тримесечие до около 30 милиона дози, една трета от договорните си задължения и с 25% по-малко от обещаното миналия месец, показва документ, видян от Ройтерс.

Недостигът е допълнителен удар по плановете за ваксинация на ЕС, които вече са възпрепятствани от многократно забавяне на доставките и бавно разпространение в някои държави.

Документът на Астра Зенека с дата 10 март, споделен с представители на ЕС, показва, че сега компанията очаква да достави 30,1 милиона дози до края на март и още 20 милиона през април.

На 25 февруари шефът на Астра Зенека Паскал Сорио заяви пред Европейския парламент, че компанията ще се опита да достави 40 милиона дози до края на март.

Документът показва, че на 24 февруари англо-шведската компания е оценила възможностите си за доставка към ЕС само на 34 милиона дози за периода от януари до март, много под договорената цел от 90 милиона дози.

Новото намаление идва след решението на Италия и Европейската комисия от миналата седмица за блокиране на доставката на ваксини на Астра Зенека от Италия до Австралия. Това е първото прилагане на механизъм на ЕС, който позволява на блока да откаже заявки за износ на производители на ваксини, които не спазват договорите си за доставка на ЕС.

Говорител на Астра Зенека отказа коментар в петък.

Лице, запознато със ситуацията, заяви, че увеличените доставки, които компанията е очаквала през първото тримесечие, не са се осъществили поради трудности при транспорта на ваксини през глобалните вериги за доставки.

Съединените щати, откъдето Астра Зенека очакваше да достави частично за пазара на ЕС, казаха, че няма да изнасят ваксини в близко бъдеще, предаде Ройтерс в четвъртък, позовавайки се на служители на ЕС.

Компанията заяви, че първоначалните намаления на доставките са причинени от производствени проблеми в ЕС.

"Не най-добрите усилия"

„Виждам усилия, но не и „най-добрите усилия“. Това все още не е достатъчно, за да може Астра Зенека да изпълни задълженията си за първото тримесечие“, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в Twitter късно в четвъртък.

„Време е ръководството на Астра Зенека да упражни своята отговорност и да направи това, което е необходимо, за да изпълни ангажиментите на компанията“, добави Бретон.

Астра Зенека се ангажира да положи „най-добрите разумни усилия“ за постигане на целите, определени в договора им с ЕС, който предвижда доставка на 300 милиона дози от декември до края на юни. Ваксината беше одобрена за употреба в ЕС в края на януари.

Документът също показва, че компанията очаква да достави около 20 милиона дози за ЕС през април, повече от половината от тях през последната седмица. Не са включени прогнози за май или юни.

Астра Зенека се ангажира да снабди 27-те страни членки със 180 милиона дози между април и юни.

Но страните от ЕС актуализираха плановете си за ваксинация от февруари насам, за да работят само с половината от договорените дози, след като Астра Зенека съобщи, че е изправена пред трудности.

Очаква се Германия, най-голямата държава в ЕС, да получи 19% от доставките на Астра Зенека за целия ЕС между следващата седмица и края на април, или общо около 6 милиона дози, включително над 2 милиона през последната седмица на месеца, показва документът.

Франция трябва да получи близо 15% от общия брой ваксини, или около 4,7 милиона дози. Италия, с почти 14% от общите очаквани доставки, трябва да получи 4,4 милиона до края на април, се вижда в документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !