Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ангелов: От 150 легла в София бяха разкрити 50, проблемът е в логистиката

Е-направления за PCR от другата седмица, известяването с есемес ще почака, от петък заработват пунктовете пред болниците

Янка Петкова 03 ноември 2020 в 12:01 3421 2

Още на 27-28 юли издадох заповед, с която разделяме готовността на лечебните заведения в три стъпки: до 150 заболели на 100 000 души, 250 на 100 000 и над 300 на 100 000. За всяко лечебно заведение е разписано какво трябва да предприеме. Максималният брой легла в страната е над 7000, интензивните са над 1100. След като започнахме проверките, установихме, че вместо 150 легла в София са разкрити едва 50. Това каза на брифинг пред Столичната районна здравна инспекция здравният министър Костадин Ангелов.

Според него проблемът е в логистиката, която предприемат директорите на болниците. По думите му в момента в столицата няма недостиг на легла. 

Е-направленията за PCR от личните лекари

"Вчера разговаряхме със зам.-министър Начева, в момента се тества електронното издаване на направления за PCR от личните лекари. Това ще стане факт от следващата седмица. Според Националния център по заразни и паразитни болести все още бързите антигенни тестове не могат да бъдат база за епидемиологично проучване и да служат за карантиниране", съобщи Ангелов.

Проверки в лабораториите

"Днес цифрите са що-годе нормални, не се забелязва обичайното за вторник струпване на резултати. Разпоредил съм да се провери тези 51 починали от кого са подадени, да се издирят и ако има забавяне ще бъдат проверени. Има резултат по отношение на въвеждането на данните, но проверките в лабораториите продължават и ако има нарушения ще бъдат наказани", каза министърът.

Ситуацията в София

По думите на Ангелов ситуацията в столицата е изключително утежнена заради непрекъснато увеличаващият се брой на заразените. Изискването е всички да бъдат писмено уведомени и карантинирани, като се извърши съответното епидемиологично проучване.

Той обаче уточни, че от края на септември досега има много положителни и контактни лица в Столична РЗИ, което затруднява работата на системата. Затова се налага включването на служителите от Националния център по обществено здраве и анализи, съобщи Ангелов.

Електронното известяване на заразени и контактни лица

Здравният министър коментира и идеята за електронно известяване на заразените и контактните им лица. Той обясни, че предложението на здравното министерство е входирано в Народното събрание, за да каже законодателят "тежката си дума". Според Ангелов за предпочитане е известията да се връчват на хартия, тъй като са основание за издаване на болничен лист. Той обаче предупреди, че ако ситуацията продължи да се влошава, епидемиологичните проучвания може да бъдат спрени, защото няма да има ресурс. По думите му така процедират и в Германия, където се разчита на съвестта на гражданите.

Мобилните пунктове

"В четвъртък ще ви поканя да видите в няколко лечебни заведения в София как са изградили мобилните си пунктове. Идеята е в лечебни заведения със 100 и над 50% държавна собственост да се разположи мобилна постройка тип фургон с екип от лекар и сестра, за да има хората, които се нуждаят от консултация и бърз антигенен тест, къде да го направят", съобщи проф. Ангелов.

Той каза още, че в момента текат преговори за доставка на такива тестове. Целта е да се изследват максимален брой хора, за да се установи какво е разпространението в страната.

Всеки български гражданин ще има достъп до тези пунктове, увери той.

Линейки за София

"Още в края на септември, когато започнахме подготовката на системата за тази вълна, във връзка с проекта за модернизация на Спешната помощ, помолих ръководителите на проекта и фирмата доставчик на линейките да съкратят всички срокове и в резултат линейките, които трябваше да бъдат доставени по филиали в страната, ще се пренасочат съм столицата", каза Ангелов.

Той съобщи още, че днес му предстои среща с директора на РЗИ Бургас и ръководителите на лечебни заведения в града, за да се установи причината за липсата на ковид легла. 

В края на брифинга здравният министър се обърна с послание към всички медици:

"Лекарите и сестрите са хората, които дават всичко от себе си, нека няма обиден от мои думи. Ще ги подкрепям, но ако някой чувства, че може да заобиколи правилата, няма как да се справим."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

2

Крушата

03.11 2020 в 14:13

А как сме с чувалите за трупове?
И имали достатъчно местата в хладилните камери на моргите?

4164

1

Egocentric Eccentric

03.11 2020 в 13:29

Добре, че имаме министър да ни обясни къде е проблемът
 
X

Подкастът на OFFNews