Ангел Кунчев: Ще искаме удължаване на мерките и след 30 юни

OFFNews 23 юни 2020 в 19:10 7871 5

При тази ситуация със сигурност ще искаме удължаване на мерките след 30 юни, съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.

Той обаче уточни, че "удължаването на извънредната епидемична ситуация с нищо няма да промени начина на живот и мерките, които приемаме. Но тя ни дава възможност да реагираме, ако това е небходимо".

По думите му няма как да има критерий, по който да се отпускат или затягат мерките, защото COVID-19 не се държи като остър респираторен вирус:

"Има случаи, в които в едно семейство носител на вируса 2 месеца не заразява никого", обясни той.

Няма фиксирана бройка на заразените, при която се затягат мерките

Няма бройка, при която ние ще кажем "затягаме", тъй като не знаем откъде може да ни изненада. Не се определя критерий, защото не е едно и също. При някои заболявания, които познаваме много добре, както е грипът, имаме математически модел, който е базиран на 50-годишна статистика. Знаем в коя седмица, в коя област се достига епидемична вълна и обявяваме епидемия. Няма как това да стане при този вирус, каза доц. Кунчев.

Има ли втора вълна?

Малко рано е да кажем дали това е оформена втора вълна с всичките й характеристики, заемаща две-три седмици. Това ще стане ясно малко по-късно. За момента можем да кажем, че това е една значителна промяна в ситуацията с доста по-висока заболяемост от тази, която регистрирахме последните две седмици, обясни  главният държавен здравен инспектор.

"Причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция и Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки", подчерта Кунчев.

Лятото не спира COVID-19

По думите му усилията към момента са да са ограничат клъстерите. Според него разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени "е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства, и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла – успяхме да постигнем това".

Той допълни още, че неговата лична прогноза за това вирусът да се ограничи в летните месеци не е сбъднала. Към момента 20% от заразените се нуждаят от лекарска помощ, а 4-5% пък имат нужда от сериозна лекарска помощ.

Всички мерки са на разположение

"В момента продължава да има огнища - Сърница, Доспат, Пазарджишко, но все още възникват и случаи на други места. Там където няма спазване на мерките, ще се появяват още", заяви главният здравен държавен инспектор.

Все още има срещи – ловни, религиозни, политически, в които вирусът избухва с много новозаразени. Това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи, обясни доц. Кунчев и добави още, че заразата и опасността не са отминали. "Не е трудно, когато влезем в закрито помещение, да сложим маска".

"Ако нещата стигнат до рязко заболяване, всички мерки са на разположение, на масата са. Не искаме да спъваме социалния и икономическия живот, който не трябва да се ограничава, защото обществото има граница, която не бива да се преминава", обясни доцентът.

Масовият имунитет

Според него не може да се чака хората да придобият масов имунитет, защото при проучване в Пловдив само 1% имат изградени антитела. "Докога да чакаме 75% да се срещнат с вируса и да придобият антитела. Затова теорията за масов имунитет издиша", заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

5

birusa

24.06 2020 в 10:28

"Причините за този скок са комплексни" цитат
И комлексите всички ги знаем
Снимки, записи, Дубай, паника за спасението на собствената им кожа, къщи, скандали навсякъде. Юли Му е много важен - чака пари от Европа.

3810

4

Пенчо бре

23.06 2020 в 22:43

Ей, за една добра дума толкова укори! Сигурно някои са служебни? Служебната десетка, която често улучвам. Ами, точен съм! :)

3700

3

fordo1

23.06 2020 в 20:12

Добре се е опекъл в Гърция - станал е печен!

3810

2

Пенчо бре

23.06 2020 в 19:31

Много приличен и уравновесен човек! Какво приятно изключение!

3906

1

hristo

23.06 2020 в 19:23

Много бързо се върна от Гърция, патриотично отдъхна на Бялото море и пак начело на чиновниците, без които коронавирусът ще ни донесе планини от трупове. Хвала на смелите щабаджии, само те могат да спасят не само Родината, ами направо планетата!