Александровска болница не е връщала и не е отказвала лечение на починалия мъж от Елин Пелин

OFFNews 01 декември 2021 в 17:37 1522 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

В Александровска болница не е постъпвал последващ сигнал за връщане на пациента от екип на Центъра за спешна медицинска помощ към болницата. Не му е било отказано лечение.

Това гласи позицията на лечебното заведение по случая с починалия след обикаляне с линейка мъж от Елин Пелин.

Пред медии съпругата на починалия разказа, че в началото на септември мъжът ѝ е бил диагностициран с двустранна пневмония. След като състоянието му влошава, търсят помощ в УМБАЛ "Св. Анна", откъдето им казват, че не могат да го приемат, защото при тях няма места, тъй като са запълнени с пациенти с COVID. След няколко кризи и повиквания на Спешна помощ мъжът е откаран за лечение в Пета градска болница. Седмици по-късно е изписан за долекуване вкъщи с назначена кислородотерапия.

Мъжът се влошава, 2,5 месеца след началото на болестта, изпада в критично състояние, отново викат линейка, която го откарва в "Александровска", откъдето се налага да бъде прехвърлен в друга болница. В крайна сметка пациентът е върнат с линейка вкъщи и въпреки усилията на два спешни екипа издъхва. 

От Александровска болница съобщават, че въпросният пациент е постъпил в 6.00 часа на 19.11.2021г. с болка в гърдите, задух и обща отпадналост. Няколко дни преди това е бил изписан от Пета градска болница, където е лекуван 26 дни по от белодробна тромбоемболия и сърдечна недостатъчност. Болният е имал и стари придружаващи заболявания – прекаран инфаркт на миокарда, ритъмни и проводни нарушения, имплантиран пейсмейкър.

Проверката в лечебното заведение констатира, че при постъпването в спешното отделение на Александровска болница пациентът е бил в тежко увредено общо състояние със задух и цианоза. Проведеният бърз тест за COVID-19 е бил отрицателен. Назначени са били допълнителни изследвания, а болният е бил настанен в зоната за обсервация (уточняване), където е започната терапия за стабилизиране на състоянието му. Предвид отрицателния резултат от PCR-теста и след обсъждане с имунолог е било прието, че се касае за пациент с преживяна COVID-19 инфекция. Проведените няколко диагностични проби са удължили времето за получdване на окончателен резултат.

След извършен скенер са били установени сериозни изменения на белите дробове, включително окръглена находка с неправилна форма, "суспектна за белодробен абсцес или тумор в разпад". Тези данни от образното изследване са дали основание на дежурния екип в спешното отделение да насочат пациента към лечебно заведение, което разполага с клиника или отделение по гръдна хирургия, с каквито УМБАЛ «Александровска» не разполага, твърдят от лечебното заведение.

Дежурният екип е подал сигнал до ЦСМП в 16.00 часа на 19.11.2021г. с искане за линейка за спешен транспорт. Линейката е пристигнала в късните часове на денонощието – 22.06 часа и транспортирането на пациента е осъществено тогава.

От болницата посочват още, че по време на постъпването и престоя на пациента в Спешно отделение са били спазени всички изисквания за стабилизиране на неговото състояние и уточняване на заболяването му. Започнало е лечение, след преценка на данните от извършените изследвания и прегледи от лекуващите екипи, както и от данните в наличната медицинска документация.

След получаване на резултата от образното изследване за наличието на формация в белия дроб, пациентът е коректно насочен за хоспитализация в лечебно заведение, разполагащо с клиника по гръдна хирургия", посочват от УМБАЛ "Алекандровска".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!