Мъж почина след отказ да бъде приет в болница. Спешна помощ отрича да има вина за случилото се

"Докато се опитвахме да реанимираме пациента, стаята се напълни с 8-10 души, които се държаха агресивно и снимаха на живо по фейсбук", разказа лекарка от спешния екип

Янка Петкова 30 ноември 2021 в 12:30 5763 0

Снимка Архив

Мъж от Елин Пелин почина след отказ за прием в болница. Той е бил с пневмония, но с отрицателен тест за COVID-19. Състоянието му било критично, но място за него не се намерило. От Спешна помощ отрекоха да имат вина за случилото се, тъй като извиканите на адрес два екипа са направили всичко възможно, но не са могли да спасят болния.

Вчера пред Нова телевизия съпругата на починалия разказа, че в началото на септември мъжът ѝ е бил диагностициран с двустранна пневмония. След като състоянието му влошава, търсят помощ в УМБАЛ "Св. Анна", откъдето им казват, че не могат да го приемат, защото при тях няма места, тъй като са запълнени с пациенти с COVID. След няколко кризи и повиквания на Спешна помощ мъжът е откаран за лечение в Пета градска болница. Седмици по-късно е изписан за долекуване вкъщи с назначена кислородотерапия.

Мъжът се влошава, 2,5 месеца след началото на болестта, изпада в критично състояние, отново викат линейка, която го откарва в "Александровска", откъдето се налага да бъде прехвърлен в друга болница. В крайна сметка пациентът е върнат с линейка вкъщи и въпреки усилията на два спешни екипа издъхва. Според съпругата на починалия лекарката от Спешна помощ се е заключила в линейката, до идването на полицията, след което са започнали усилията да бъде спасен съпругът ѝ.

„Искам справедливост и няма да се спра. Детето има въпроси, написало е писмо до министъра на здравеопазването, иска да знае защо е сираче на Коледа”, заяви вдовицата на починалия.

Спешна помощ: Не се случва за първи път да бъдем обвинявани във всички грехове. Спешна помощ не лекува, тя стабилизира пациента до приема му в болница.

"Не се случва за първи път да бъдем обвинявани на всички грехове, казаха се неистини и неточности, разполагаме с документи. Това е много тежък инцидент, завършил със загубата на един човек", заяви на брифиниг по случая Катя Сунгарска, говорител Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП).

"Разполагаме с 6 документа, с които този пациент сме посещавали само през настоящия месец. Това са 6 посещения, които отразяват 6 пъти ходене при този човек от екип на Спешна помощ София и от филиала ни в Елин Пелин. Искам за пореден път да уточня - Спешна помощ не лекува, предназначението на екипите е да се отиде на място и ако състоянието на пациента изисква, да бъде стабилизиран и с най-малко рискове да бъде транспортиран до лечебно заведение. Екипите на Спешна помощ няма правомощия да пишат рецепти", посочи в началото на брифинга Катя Сунгарска.

Според документите, с които разполага ЦСМП София, на 7 ноември е имало две повиквания. Установен е бил гастритен проблем, екипът е направил каквото може и пациентът е оставен в дома му. По-късно през същия ден е извикан втори екип, който е предложил хоспитализация, но мъжът е отказал.

Следващото повикване на Спешната помощ е на 11 ноември, пациентът отново е бил прегледан и е отказал хоспитализация, защото на следващия ден е имал записан час за преглед при специалист.

Сунгарска показа и талона, върху който съпругата на болния е подписала отказ от прием в болница.

На 18 ноември е последвало ново повикване, отзовал се е екип от филиала в Елин Пелин, установена е била пневмония, но пациентът отново не пожелала да бъде хоспитализиран, въпреки ниската сатурация. Лекарят го е убедил да постъпи и е бил преведен в Александровска болница.

"Какво е се е случило там не е наша работа, няма нужда да го знаем и не го коментираме. В 3 без 15 на 19.11. се обаждат от Александровска болница и казват, че според тях състоянието му изисква да бъде преведен в отделение по гръдна хирургия, с каквото болницата не разполага. В този момент, за съжаление, няма никъде гръдна хирургия, която да поеме пациента. Държим връзка до момента, в който се намира легло. На нощно дежурство на 19 срещу 20 ноември, пращаме екип в Александровска болница и се опитваме да го хоспитализираме в Софиямед. Там обаче се оказва, че има позитивен пациент в отделението и временно се спира приемът, разказа Катя Сунгарска.

По думите ѝ след като не успява да настани пациента в болница, линейката на ЦСМП София потегля за Елин Пелин, за да върне мъжа в дома му. По това време друга линейка от филиала в Елин Пелин пътува в същата посока. Около Горубляне пациентът е прехвърлен в другата линейка, като непрекъснато му се подава кислород и се следят жизнените показатели. Пациентът е бил спокоен, увери говорителят на Спешна помощ.

Какво разказа лекарката, която е бил в линейката, откарала болния до дома му:

"Прехвърлянето на пациента стана без проблем. В линейката го включихме на максимална доза кислород, следихме сатурацията и кръвното му налягане. За момента беше стабилен. За 10 минути стигнахме до адреса, позвънихме на съпругата му, която излезе и попита "защо ми го карате". Беше агресивна", разказа д-р Вили Кацарова

Докато лекарката ѝ обяснявала, че няма свободни легла в никоя болница, дворът се изпълнил с "10-15 човека, видимо агресивни". Последвали обиди, снимане с телефон.

По думите на лекарката за около 5 минути момент тя нямала достъп до болния, тъй като близките му го грабнали с носилката. Д-р Кацарова повикала полиция, впоследствие дошъл и втори патрул, той като "тълпата става агресивна". Извикан е втори спешен екип. 

"В стаята присъстваха 8-10 човека, включиха ме на живо да ме снимат във фейсбук. С колегата направихме всичко възможно да помогнем на пациента с това, с което разполагаме. Правихме сърдечен масаж около 40 минути, но дихателната дейност спря. Направихме всичко възможно, въпреки шока, агресията заканите. Наложи се полицията да ни изкара от стаята, тъй като имаше риск за нас. Завършиха с клетви и обиди, до качването в линейката. Аз не съм седяла заключена в линейката, както каза съпругата на починалия. Сега съм в болничен, защото съм нормален човек, всичко се отразява на психиката", завърши разказа си д-р Вили Кацарова.

По думите на Катя Сунгарска в момента филиала на Спешна помощ в Елин Пелин работи с два екипа по-малко, тъй като лекарите, които са се опитали да спасят пациента, са в болничен след преживения стрес.

"Призовавам, след като стане готова аутопсията, да потърсите заключенията, които най-точно ще могат да определят откъде се е случил проблема и защо човекът си отиде. Ако това е вече хронифицирана пневмония и дихателна недостатъчност, нещата ще бъдат кристално ясни. Спешна помощ не приема обвиненията в немарливост и неоказана помощ, каза в заключение Сунгарска. 

По случая е образувана проверка на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!