ВСС откри втора процедура за освобождаването на Гешев

Главният прокурор обяви, че днес ще сезира КС за закриването на специализираното правосъдие

OFFNews 04 май 2022 в 10:54 1393 0

Пленумът на Висшия съдебен съвет откри втора процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по предложение на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г.

През лятото на 2021 г. Стоилов поиска предсрочното прекратяване мандата на Гешев заради 4 нарушения на Етичния кодекс – на принципите за безпристрастност заради избирателно разгласяване на данни от досъдебно производство, благоприличие и конфиденциалност, както и на задълженията му като административен ръководител заради случайния принцип при разпределението на делата.

По първото основание Стоилов посочи разговори на президента Румен Радев с шефа на ВВС ген. Цанко Стойков, както и за огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с депутат и журналист. Изказвания на Гешев, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност спрямо бизнесмена Пламен Бобоков, бе второто основание на бившия правосъден министър. Заради това дело и връзката на Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов имаше акция в президентството, при която Узунов бе задържан. Според Янаки Стоилов главният прокурор е показал различен критерий и даде за пример случаите на изтекли записи и снимки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с неоснователно използване на служители на Бюрото за защита на негово подчинение. Последното основание бе за пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаване на специализирани отдели в СРП и СГП, в чието кадрово окомплектоване участват командировани прокурори. Според бившия служебен министър това поставя под въпрос независимостта им.

Второто искане за оставката на Гешев дойде по предложение на сегашния правосъден министър Надежда Йорданова на 4 април 2022 г. и ВСС прие да открие процедурата.

На 18 май ВСС ще обсъди и двете предложения, реши Пленумът на съдебните кадровици.

"Държа исканията да бъдат разгледани от ВСС по същество, за да не се позволява изпълнителната власт да се упражнява върху съдебната власт. Целта на Йорданова пред ВАС е да забави процедурата", каза в началото на заседанието Гешев.

Преди това обвинител №1 обяви, че ще продължи да настоява съдебният съвет "максимално бързо да разгледа по същество твърденията на различни министри на правосъдието – независимо дали са служебни или в редовен кабинет, за да стане ясно на българските граждани това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет". "А именно че няма никакви юридически основания и че самите твърдения в тях са смешни". И заподозря, че зад тях стоят политически интереси. "Вероятно интерес имат само олигархията и мафията", за сетен път повтори той старите си тези.

По думите му целта е овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с т.нар. реформи. Гешев обяви още, че усещането му е как министър Надежда Йорданова иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, за да може "да продължи да се упражнява по различни медии върху ВСС, че извършва някакви действия".

"Твърдението на Гешев за политически интереси е меко казано странно. Това, че правосъдният министър обжалва решение на ВСС, което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а желание за установяване на законосъобразността в конкретни решения и действия на ВСС. В искането относно допустимостта му правя няколко доказателствени искания с оглед установяване на обстоятелствата, които се съдържат в него", отвърна Надежда Йорданова.

Иван Гешев обяви още, че днес ще сезира Конституционния съд за закриването на специализираното правосъдие, както се закани още при гласуването в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови