Цацаров за разследващия главния прокурор: Това е най-екзотичната идея, която съм чувал

Напоследък сигналите за конфликт на интереси са точно прицелени, смята шефът на КП

OFFNews 26 февруари 2021 в 10:52 3747 0

"Като човек, практикуващ правната професия, съм виждал какви ли не странни идеи, но това е най-екзотичната идея, която съм срещал. Мисля, че това най-ясно показва какво е отношението ми към идеята за прокурор, който да разследва главния обвинител и заместниците му."

Това обяви председателят на антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Сотир Цацаров пред БНТ. Според него е много спорно дали такова решение ще е работещо. И запита: "А дали разследващият прокурор е безгрешен". 

Цацаров обясни, че в началото на мандата си начело на антикорупционната комисия е бил за това много ясно да се определи кои са действителните лица на висши публични длъжности и да бъдат изключени онези, които не принадлежат към тази група. Сега обаче от набраната съдебна практика и опита му начело на КПКОНПИ смята, че трябва да има промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и в частта, която засяга отнемането на имущество.

"Има натрупана съдебна практика, която трябва да намери отражение в разпоредбите на закона. Той е в сила от януари 2018 г., когато част от тази практика не е била формирана", смята Цацаров. Той е категоричен, че законът трябва да бъде поправен. "Интересното е, че няма народни представители, които да не споделят необходимостта от промени в закона, но до момента това не е направено", коментира той. 

И в доклада за свършеното от КПКОНПИ за м.г., представен пред парламента преди дни, било ясно записано, че комисията е готова да предостави експертни варианти. Те могат да бъдат представени при наличието на политическа воля, най-малкото за обсъждане, подчерта бившият главен прокурор. Той възлага надежди на следващото Народно събрание да предприеме съответните действия в тази посока.

Цацаров посочи, че практическите ползи от подобни промени ще прецизират режима, при който се подават имуществени декларации. Миналата година КПКОНПИ е обработила не по-малко от 12 000 декларации за имущество и интереси. Според него режимът за деклариране трябва да се улесни. Освен това трябва да има ясни гаранции за лицата, срещу които КПКОНПИ завежда искове, че това ще става при пълното отчитане на имотното им състояние, разликата между приходи и разходи . "Поправките трябва да са не толкова политически обусловени, колкото експертно-юридически необходими", каза Цацаров. 

"В началото на годината бяхме изправени пред много тежки кадрови проблеми - 21% незает щат. Проведени са повече от 50 конкурсни процедури, в момента са висящи 35 процедури", оплака се Цацаров. Той смята, че кадровият недоимък трябва да бъде преодолян.

Напоследък се наблюдава увеличаване на броя на сигналите за конфликт на интереси, те са много точни и много малка част от тях трябва да бъдат пратени другаде по компетентност. "Обикновено ни бъркат по отношение на несъвместимостта. Ние установяваме конфликт на интереси, но не и съвместимост. Например, ако кмет притежава и търговски дружества, тогава сигналът се изпраща по компетентност. Но в последните месеци, дори в последната година, те са насочени право в целта", каза още Цацаров. 

Опитите за разчистване на политически интереси са налице. Тази картина никога не се е е променяла. Това е особено силно на територията на общини и общински съвети. "Ежедневие е когато едни общинари сигнализират срещу друга група от общинския съвет, а на другата седмица става обратното", даде пример Цацаров. Една немалка част от тях се оказват основателни. В тази част законът работи, смята шефът на КПКОНПИ.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови