Съюзът на съдиите: ВСС да отстрани Гешев, Сарафов и Ясен Тодоров, после и той да си ходи

OFFNews 17 май 2023 в 10:33 2004 0

ССБ

Снимка Архив

Съюзът на съдиите напомни редица прегрешения на съдебната власт.

Висшият съдебен съвет незабавно да отстрани от заеманите длъжности Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, за да се осигури обективно, всестранно и пълно разследване на фактите и обстоятелствата по вече образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност. След това членовете на ВСС да подадат оставка, тъй като съветът носи отговорност за назначаването на главния прокурор, заместника му и неговия заместник.

Този призив отправи Съюзът на съдиите в България по повод сътресенията по върховете на прокуратурата.

Съдиите настояват още Инспекторатът към ВСС да провери както твърденията на Гешев, Сарафов и Тодоров, така и цялостната им дейност като шефове в прокуратурата и следствието.

"ССБ изразява своето категорично неодобрение на действията на Висшия съдебен съвет и на настоящото ръководство на прокуратурата в поредната и най-голяма досега криза, предизвикана от поведението на главния прокурор Иван Гешев, неговия заместник и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов, както и от заместника на последния - Ясен Тодоров", се посочва в позицията на съдийската организация.

Според ССБ действията на тримата магистрати са "демонстративно доказателство за тежко накърнената независимост на съдебната власт, което дискредитира способността й да устоява на политически, партийни и личностни въздействия".

Дискредитирането на Иван Гешев далеч е надхвърлило личността му и фигурата на главния прокурор и е засегнало дълбоко доверието не само в прокуратурата, но и в цялата съдебна система. Въпреки това Прокурорската колегия на ВСС не е реагирала адекватно. Припомня се за "магическата и радикална промяна в убежденията на част от мнозинството" в съвета, което поиска уволнението на Гешев.

"Едва ли е необходимо да припомняме предишните осветявания на задкулисните механизми за овладяване на държавните институции: така наречените скандали "Мишо Бирата", тефтера на Филип Златанов, "Ти си го избра", разговорите между бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които Янева твърди, че Бойко Борисов е оказвал влияние на предишния главен прокурор Сотир Цацаров да я "опраска", т.е. да предприеме действия, които да доведат до нейното освобождаване от длъжност, признанията на бившите председатели на съдебни органи Веселин Пенгезов и Методи Лалов за влиянието на Делян Пеевски в кадровия процес на административни ръководители в съдебната власт, "Цумгейт", придобилите в последните години широка публичност аудиозаписи с признанието на лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов за водещата му роля в избора на предишния главен прокурор", изброяват провиненията от съюза на съдиите и допълват, че това са доказателства за "политическо и криминално вмешателство в съдебната власт зад фасадата на публичните процедури".

"Гешев показа завидни театрални умения, късайки оставката си пред журналисти и разкривайки разговори, договорки, обвързаности, дори чувства на обида от "предателството" на политици и политически партии. Цялото драматично изложение на Иван
Гешев беше несъмнено политическо и лично, показващо че длъжността му и цялата съдебна власт се използват само като инструмент на тези амбиции", са категорични от ССБ.

Всичко това води до рушене на авторитета на съдебната власт. Съдиите призовават обществото да не стои безучастно, защото "актуалните непристойни сцени на човешка и професионална низост могат да се превърнат в повратна точка за прекратяване на дългогодишните вредни процеси на криминално овладяване на съдебната власт". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови