Съюзът на съдиите поиска ВСС да прецени дали да отстрани Гешев

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2020 в 18:36 5536 1

Съюзът на съдиите в България поиска Висшият съдебен съвет да обсъди и да прецени дали да започне процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, съобщи lex.bg.

В обръщение до всички членовете на съвета, с изключение на Гешев, съдиите изброяват шест факта от дейността на обвинител №1, които според тях налагат въпросът да бъде обмислен.

Първият е за нарушение на чл. 6 от Закона за съдебната власт, според който магистратите трябва да са политически неутрални. От ССБ пишат, че в многобройните си изказвания главният прокурор е нарушавал този принцип като си е позволявал недопустими политически оценки на част от опозицията – например за приватизацията.

Вторият факт, посочен от организацията, е за разпространените от прокуратурата аудизаписи, придобити чрез специални разузнавателни средства, на разговори между шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев. Според ССБ Висшият съдебен съвет трябва да каже дали главният прокурор може да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава и дали не са били създадени предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор (нерегламентирано разпространение на аудиозаписи, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства, което не обслужва нуждите на наказателен процес, и то записи на разговори на президента).

Съюзът на съдиите посочва, че дискусия на тази тема е наложителна, защото тя "ще създаде така необходимите стандарти за управление на съдебната власт и ще даде възможност убедително да извършите проверка налице ли са достатъчно данни за откриване на процедура по реда на чл. 173 ЗСВ за обсъждане на въпроса дали е извършено тежко дисциплинарно нарушение от главния прокурор по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, съответно да упражните правомощието си по чл. 175, ал. 5 ЗСВ".

Третият факт в обръщението на ССБ е свързан с Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, което е определено от съюза като "паравоенно образувание". Съдиите смятат, че с него държавното обвинение вече разполага и със силов инструментариум, който е присъщ на изпълнителната власт, която се контролира от парламента. ССБ намира за напълно неприемлива демонстрацията на сила при извършените през лятото обиски в президентството, където влязоха и тежко въоръжени служители от бюрото.

Четвъртият факт са случаите, в които прокуратурата разпространява доказателства, събрани в рамките на досъдебни производства и посочва кой е извършил престъпление, като така, според ССБ, е нарушена презумпцията за невиновност.

Петият е за репликата на главния прокурор във връзка с одита на Централизирана система за случайно разпределение на делата, който откри пропуски. По този повод главният прокурор заяви пред медии, че може да се окаже, че има коронавирус в съдебната система и че "всъщност през последните пет години в България не е имало правосъдие"..

Последният посочен факт се отнася до срещи на Гешев с някои пострадали от престъпления или техни близки.

"Разделението на хората в беда може да създаде погрешната представа в обществото, че ефективното наказателно преследване зависи не от приложението на закона, който дава равна защита на всички, поставени при едни и същи обстоятелства, а от акт на благоволение на главния прокурор в зависимост от конкретните му лични предпочитания, интереси, политическа конюнктура или спекулация с популистки нагласи", посочват от ССБ.

Те добавят, че има заплаха за фундаментите на правовата държава, която изисква реакцията на съвета. "За да не допуснем съмнението, че ВСС не изпълнява конституционната си задача да бъде единствен институционален коректив на главния прокурор и така се превръща в самостоятелен фактор за произвол и подриване на върховенството на правото, предлагаме да извършите задълбочена проверка на изложените по-горе факти, след което публично да обсъдите и да дадете отговор на обществото дали са налице основанията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България и съответно да упражните правомощието си по чл. 175, ал. 5 ЗСВ", заключават от Съюза на съдиите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

coronachao

04.10 2020 в 07:27

Хич не го бавете този каскет, във ваш интерес е.
В ЛИНКОВЕТЕ ОТДОЛУ, ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО МИСЛИ ЗА НАС ЧЕРНИЯ ЕЛИТ И КАК ДЕФАКТО НИ УПРАВЛЯВАТ и то БЕЗ ЗАОБИКАЛНИ!

https://is.gd/JyIKF9
https://is.gd/Iyt5Nu
https://is.gd/AwzuSy

СХЕМАТА ИМ Е €€€ 666 $$$ или казано иначе, ОГРАБИ ГИ, ВКАРАЙ ГИ В ДЪЛГОВЕ, ПОРОБИ ГИ НА ВСИЧКИ НИВА и ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЪРЗО!-2021 макс 2025
ЕТО ВИ ВИДЕА ЗА НАГЛЕДНОСТ ПО ТЕМАТА КОЯТО НА МНОЗИНА СЕ СТРУВА МАЙТАП И ПОВОД ЗА ТРОЛЕНЕ!

ПЛАНЪТ-„ВИДЕО" - https://is.gd/sgBEa2

Бил-Гейтс "Видео" - https://is.gd/WhEfbw

The Lie We Live - https://youtu.be/dNVZ0ZPfE8s

ФАКТИТЕ - https://youtu.be/qjKVp30q0jw

План за тотален контрол с ВИДЕО:

https://is.gd/c9hk5Q