Съдът в Страсбург осъди България да плати 118 000 евро на прогонените роми от Войводиново

OFFNews 04 октомври 2022 в 15:47 2384 2

Страсбург

Снимка Архив

ЕСПЧ

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да заплати 109 000 евро обезщетения за неимуществени вреди на изгонените от Войводиново роми, както и 9000 евро разноски по делото.

Те са били представлявани пред съда в Страсбург от Българския хелзинкски комитет.

Причината за прогонването на 56 души са протести заради нараняването на 33-годишен командос. Инцидентът става след сбиване с двама роми в началото на 2019 г. Командосът бе настанен в болница, а от БХК напомниха, че извършителите са били арестувани и осъдени. Въпреки това около 100 роми, сред които бременни жени, деца, възрастни хора и хора с увреждания, са принудени да напуснат Войводиново посред зима. 

Това обаче не успокоява ситуацията и тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов нарежда селото незабавно да се "разчисти" от незаконните постройки, което довежда до събаряне на част от тях. А след намеса на кмета е спряна водата и тока на цялата махала.

Имало желаещи да се върнат, но са били спрени от полицията по искане на местните власти, отбелязват от БХК.

Жалбата до ЕСПЧ е подадена на 1 април 2019 г. На 24 април съдът разпорежда привременни мерки за 16 жалбоподатели, повечето малолетни деца, с което изиска да им бъде осигурено подходящо настаняване, но властите отказват да изпълнят мерките.

ЕСПЧ подчертава, че ромите от селото са били подложени на ситуация, която да предизвика страх у тях, както и че на по-късен етап не са могли да се завърнат в техните единствени домове, независимо от статута им на незаконни. Обръща и особено внимание на обстоятелството, че вицепремиерът Каракачанов е направил силно стигматизиращи и широко разпространени от медиите изявления колективно за ромския етнос. Става дума за репликата му: "Циганите станаха много нагли", в която през 2021 г. ВАС намери основание да се търси реч на омразата. Спира се и на изявленията на кметовете на село Войводиново Димитър Тосков и на община Марица Димитър Иванов, че "общественото мнение е едно – връщане назад няма", "ще има много неприятности в бъдеще, ако (се върнат ромите в селото", "сега е време да се отърси България и да тръгнат", "ще им платя транспорта от България до където решат", изтъкват от БХК.

ЕСПЧ установява, че подобна публична демонстрация представлява реална пречка за мирното завръщане на ромите, предвид че подобни публични изявления на държавни органи дават основание за страха на жалбоподателите.

Освен това съдът обръща внимание, че кметът на селото не е потърсил съдействието на полицията, за да осигури връщането на прогонените в домовете им, нито пък им е предоставил информация за социални услуги или друго съдействие за осигуряване на подслон. Ефектът от това е довеждане до ситуация, в която всички жалбоподатели са били прогонени от дома си, като това бездействие не е било санкционирано в националните производства, заключават от съда в Страсбург, цитирани от БХК.

"Този случай е ужасяващ пример за това колко стихийни са антиромските настроения в българското общество и колко склонни са българските власти да се съобразяват с тях, вместо да им противостоят", коментира адв. Диана Драгиева от програмата за правна защита на БХК.

"В решението си ЕСПЧ установява много сериозни пропуски в работата на съда и на прокуратурата. След като е установено нарушението, очакваме прокуратурата да разпореди разследване и да предприеме необходимото за ангажирането на наказателна отговорност на виновните", обяснява и председателят на БХК Красимир Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

197

1

VasilNikolov197

04.10 2022 в 16:47

Да ги изпратят до най близкия хим комбинат. Аз лично ще си купя сапун.
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков