''Избрах примера на Левски''. Гешев вече няма да е магистрат и намекна, че влиза в политиката (видео)

OFFNews 19 юни 2023 в 11:38 9022 11

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Бившият главен прокурор Иван Гешев най-сетне изпълни обещанието си, дадено в Страсбург, където преди това бе казал, че ще говори по знакови дела, и направи обръщение към българите за последно като магистрат. Обръщението му бе качено в YouTube и на неговия фейсбук профил и е направено на фона на българското и европейското знаме.

Уточнението "за последно като магистрат" дава основания да се смята, че напуска съдебната система, въпреки че миналия петък той подаде молба до Висшия съдебен съвет да бъде върнат като прокурор във ВКП. Според "Лекс" обаче днес молбата му е била оттеглена, което пък дава основание да се смята, че новото поприще на бившия главен прокурор вероятно ще е политиката. Вчера правосъдният министър Атанас Славов обясни, че връщането на Гешев във ВПК е невъзможно, защото той е отстранен за уронване престижа на съдебната власт. 

Допълнителен щрих за бъдещето на бившия обвинител №1 е второто уточнение, което прави Гешев: че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

От думите му се разбира, че борбата на прокуратурата срещу "престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери" е довела до безпрецедентно обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес. А паническият им страх е породен от решимостта на държавното обвинение и неговата решимост да се преборят с вредното явление. 

Гешев обяснява, че е отстранен със специално направен за него закон, че "под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и разследвания по ключови дела с висок обществен интерес" и че се прави опит да се блокира работата на прокуратурата по ключови дела.

Той обяснява, че хората са различни, но той е предпочел пред проклятието и позора примера на Левски и заветите му.

Накрая обещава да не лъже българските граждани и да не ги предаде.

Ето какво съдържа обръщението на Иван Гешев:

"Братя и сестри българи,

През последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност Прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система. За да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии. Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми формално да има двама главни прокурори. Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими!

Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес.

Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие.

И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата. Защото ще направят всичко възможно делата да не влязат в съд и да няма справедливост за откраднатите народни пари.

На първо място главният прокурор трябваше да бъде отстранен чрез промяна в законите, направена изрично за мен. Под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и разследвания по ключови дела с висок обществен интерес.

За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство! И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите. Всичко това не само казах, че ще се случи, но то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и дори без опит за елементарно приличие.

Хората са различни. Повечето за моя радост избират морала и нравствеността, някои - предателството и позора! Аз не съм мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си. Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството.

Каква е днес реалността в Родината ни❓

Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно.

Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите, загинали за свободата на националната държава България.

Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем да се изправим.

Или ще защитим българските ценности и добродетели и националното ни и лично достойнство, или ще пожертваме бъдещето на страната ни - бъдещето на децата и внуците ни.

Изборът е на всеки един от нас.

Мафията, независимо колко дълбоко е проникнала в обществено-политическия живот и с какви ресурси разполага - тя неизбежно греши тогава, когато е силно притисната от правото и закона.

Цялото ни общество днес е изправено пред избор.

Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта.

Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.
Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество.

Няма да ви предам❗️

Няма да ви излъжа❗️

Бог да пази България!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

11

мнение от IP

20.06 2023 в 06:31

Нагълтал се е с клишета, и сега от напрежението му излизат и от ушите. Да иде на психолог и да си намери работа. Преди време можеше Петьо Еврото да го посъветва. А сега ще видим дали попрището "изгонен от прокуратурата" е доходоносно. Надявам се не.

22548

9

dolivo

19.06 2023 в 20:50

Един лъскав лидер, машала

925

8

ешо

19.06 2023 в 19:03

и гешев като цветанов стана борец срещу мафията след като беше изритан от редовете на същата мафия

1236

7

БотоксПутю

19.06 2023 в 17:55

Бах го у главанака. Трижди по-нагъл, отколкото прост.

12078

6

edin slep

19.06 2023 в 13:37

Чак и Бог е замесил, искрено се съмнявам да се намерят 2-3% идиоти, за да гласуват за този, но пък може да му дадат от тези на ДПС, които са за политически патерици и плашилища.

1060

5

CAHDOKAH

19.06 2023 в 13:10

Смешник, когато имаше цялата власт да пребори мафията, той "пребори" две незащитени и невинни жени, за да угоди на мафията.
Безсрамен, нагъл и гл¥паф прим@т

12407

4

Bad Horse

19.06 2023 в 12:47

Ужас, чувствам се незащитен. Няма кой да разследва корупцията и организираната престъпност.

Тоест, както и вчера ????

4038

3

Moirae

19.06 2023 в 12:25

Голама е борбата за електората пренасян с автобуси.

2099

2

Mateevk

19.06 2023 в 11:54

За съжаление "борбата" беше не последователна, а избирателна. Какво има тук да се коментира? За 2 месеца ни разказаха как се играе тази игра. А гаранции, че няма да продължи по същия начин няма.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика