Гешев се зарече да не позволи безогледен и противоконституционен погром над прокуратурата

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2023 в 15:26 2426 4

Гешев

Снимка БТА

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев изненада аудиторията с изявление, от което не става ясно към кого е насочено и какъв е конкретния повод за недоволството му. В него обвинител №1 посочва, че от първия ден е обект на "силен и несправедлив натиск от страна на политически кръгове, олигарси и зависими от тях медии, засегнати от работата на прокуратурата, която е в интерес на хората". Гешев обяснява, че не може да мълчи, защото се правят опити прокуратурата да се превърне в разменна монета при спорове между политически партии и техните лидери. И се заканва да не позволи "безогледен и противоконституционен погром върху българската прокуратура заради лични и тяснопартийни амбиции". Изявлението завършва с "Бог да пази България".

Ето какво се казва в изявлението:

Живеем в сложни и несигурни времена. След руската агресия в Украйна, в близост до нас се води кръвопролитна война. Отново загиват невинни граждани – жени и деца. Сякаш ние, хората, не сме научили уроците от историята си и повтаряме най-черните й страници.
Институциите в страната ни са нестабилни, а българите плащат високата цена на политическата, икономическата и конституционната криза. Тяснопартийните цели и личното благополучие все по-често се поставят пред интересите на народа ни. Пред престижа и суверенитета на Отечеството, за които са платили с кръвта си и живота си дедите ни. Пред честта и достойнството ни като нация. Днес единствено съдебната власт, част от която е и прокуратурата, остава гарант за сигурността на гражданите. Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията!

Именно затова атаките срещу нас се засилват! От началото на своя мандат съм подложен на силен и несправедлив натиск от страна на политически кръгове, олигарси и зависими от тях медии, засегнати от работата ни, която е в интерес на хората. Атаки има ежедневно както от вътрешни, така и от външни източници, работещи срещу националните ни интереси и европейските ни ценности. Организираната престъпност, чувствайки се пряко застрашена, се опитва да отслаби действията ни, като внушава неистини и откровени лъжи с цел да манипулира обществото. Въпреки това прокуратурата, спазвайки и защитавайки Конституцията и законите на страната, води и ще продължи да води битка. В защита на националната сигурност и правата на всеки български гражданин, в името на всеки един от нас, независимо от етническата му принадлежност, убеждения, политически възгледи или религия.

Точно затова днес не мога и нямам право да мълча, когато виждам, че прокуратурата се превръща в разменна монета при спорове между политическите партии и техните лидери. Това е опасно, защото нарушава основните конституционни принципи за разделение на властите и независимост на съдебната система, в частност на прокуратурата. Опасно е, защото именно те са вододелът между демократичната държава и едноличната власт, а оттук крачката до засягане правата на българските граждани и репресии, които познаваме от историята, е много малка.

Времена, когато българи са убивали българи. Сред нас все още има живи свидетели на тоталитарните репресии и убийства, включително преживели Холокоста. Но ние помним и не трябва да забравяме времето, когато българите се обединяват и противопоставят на най-голямото изтребление на хора в човешката история. Само защото са различни или имат различни убеждения. В годишнината от спасението на българските евреи нека не забравяме, че нашите предци са успели да запазят живота им и да ги спасят от хитлеристките концлагери и газови камери. Успели са, защото обединени са отхвърлили омразата и защото са знаели, че законът трябва да е еднакъв за всички, без значение от етнос и религия. Забравили омразата, от която за съжаление не можем да се отърсим. Омраза, излъчвана и днес от т.нар. Луковмарш, която циклично ни връща назад.

Нека отново върнем истинския смисъл в думите отечество, татковина, дълг, чест, достойнство, независимост.
Нека отново проявим сила и мъдрост да опазим законите на демокрацията и да браним националната сигурност, спазвайки завета на Апостола „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“.

Затова категорично отказвам и няма да позволя безогледен и противокоституционен погром върху българската прокуратура, заради лични и тяснопартийни амбиции! Този погром е на гърба, както винаги, на хората, които все по-често са засегнати от разрастващата се престъпност. Ефективно правосъдие има само и единствено при пълно взаимодействие между всички отговорни държавни органи и институции, включително и Народното събрание!

Търгуването на прокуратурата е опасен прецедент, който е заплаха за стабилността на държавата. То поставя в риск обществото ни, като ни компрометира в очите на нашите съюзници. Основната цел за мен и колегите ми е да защитим Конституцията и разделението на властите.
Прокуратурата не може да бъде заложник на дребнави политически сметки и не трябва да носи отговорност за политическата криза в България. Точно обратното - тя ще остане стожер на правата на българските граждани и пазител на правовата държава и демокрацията! Изборите идват и си отиват, но хората и Родината остават.

Бог да пази България!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

4

мнение от IP

24.02 2023 в 16:56

Сетих се...Бойко Борисов му е казал, че ще трябва да си ходи...

17439

3

мнение от IP

24.02 2023 в 16:47

Мислех, че г-н главният прокурор не злоупотребява с никакви субстанции, но вече се разколебавам....Да си стои вкъщи и да пише есета с "хладен ум и горещо сърце" му пожелавам.

2741

2

AAA

24.02 2023 в 16:42

Докато има каскет върху правосъдието , българите ще бъдат крадени, пребивани и убивани безнаказано !

8959

1

Станчо Панса

24.02 2023 в 15:54

Това същия Гешев ли е, който отиде неканен на президентската закуска по време на отпуска, обявявайки го като официално посещение? И то под ръчичка с депутат от ДПС, за сметка на данъкоплатците?