Гешев поиска по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона

Не съм телевизионна звезда, за да ме харесват. Работата на главния прокурор изначално е да не го харесват, смята ръководителят на държавното обвинение

Даниела Добрева 27 януари 2022 в 11:32 3632 5

Прокуратурата иска по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона и по-интензивен диалог с европейските институции, обяви главният прокурор Иван Гешев след изслушването си от Групата за мониторинг на демокрацията в Европейския парламент.

Според Гешев нашата прокуратура е изключително притеснена, че в последните месеци сериозно се заличава постигнатият напредък на страната ни след приемането на България в ЕС по линия на върховенството на закона и правата на човека.

"Това, което казах на европейските депутати, е, че не се чувствам горд като българин да го кажа, но към момента българската прокуратура смята, че е налице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции, включително и по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона предвид притеснителните тенденции. С бързи крачки вървим към престъпността от 90-те години. Това българските граждани вече са го усетили и скоро няма да може да бъде скрито", посочи Гешев.

Освен "хроничната" корупция той изброи телефонните измами, кражбите, убийствата и пр. и наблегна на факта, че всичко е благодарение на липсата на взаимодействие между институциите и опитите за война със съдебната власт.

Конкретни дела

Евродепутатите са питали Гешев и по конкретни дела като "Барселонагейт" и проверката за кюлчетата в чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов. Той съобщи, че разследването по "Барселонагейт" не е приключено, но не по вина на българската прокуратура. Изпратени са европейски заповеди за разследване, но отговор не е получен от Испания.

"Няма как да бъде приключено едно разследване, след като испанските съдебни власти не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанският закон", изтъкна главният прокурор.

Иван Гешев категорично отрече намеците на вътрешния министър Бойко Рашков за негови или на жената, с която живее, недекларирани имоти в чужбина. Според ръководителя на държавното обвинение това са несериозни теми.

Съдебната реформа

Прокуратурата има желание да участва в съдебната реформа, декларира нейният шеф, тя обаче не е започнала.

"Аз съм свидетел на всички т.нар. реформи в съдебната власт от 1994 г. Основното в тях е едно - да завземеш определени позиции и да смениш някой човек, за да можеш да упражняваш някакъв контрол. Никога тази реформа по никакъв начин не е била консултирана с хората, които практикуват наказателно право. Подозирам, че и сега ще се случи същото. Резултатите винаги са били трагични. Никога целта не е била ефективност на съдебната система, а някаква политическа цел", заяви Гешев.

Проблемът бил в много органи - МВР, което трябва да се реформира, съда, подлежащ също на реформа, процедурите, отговорността на магистратите, "защото те не могат да бъдат наказани за почти нищо". Ако все пак това се случи, съдът ще го възстанови, защото "такова е българското законодателство". Отчетността на главния прокурор зависела също от законодателните решения. Според Гешев не се изпълняват препоръките на Венецианската комисия и Съвета на Европа. И се оплака, че още не е извикан в парламента, въпреки че отчетът за дейността на прокуратурата е внесен в Народното събрание още през май миналата година.

Гешев подмина без отговор въпроса дали ще подаде оставка.

"Не съм телевизионна звезда, за да ме харесват. Работата на главния прокурор изначално е да не го харесват. Моята работа е да си върша работата. Ако си я върша както трябва, естествено е, че няма да ме харесват", обясни Иван Гешев.

Войната с МВР

Главният прокурор се върна и на любимата си тема за войната с МВР. Според него вътрешното министерство е извършило множество нарушения по време на последните два парламентарни избора.

"За съжаление се констатира заобикаляне и нарушение на закона, недокладване на прокуратурата на определени случаи, прилагане на изключението на чл. 212, ал. 3 от НПК, когато без разрешение на съд се извършва претърсване. МВР се опита и се опитва да изземе правомощия на съдебната власт, заобикаляйки закона. Надявам се не с някакви нелегитимни цели", обобщи Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

27.01 2022 в 18:33

крадеца вика дай да търсим по внимателно крадците....

12182

4

sawall

27.01 2022 в 15:26

"Аз съм свидетел на всички т.нар. реформи в съдебната власт от 1994 г. Основното в тях е едно - да завземеш определени позиции и да смениш някой човек, за да можеш да упражняваш някакъв контрол." - точно така, много ясно го е казал, направо си е признал, че той и Цацата са били сложени там за да се упражнява контрол, а не за справедливост и правосъдие.
 
X

Да помогнем на украинските деца!