Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гешев и двама членове на ВСС издигат Борислав Сарафов за втори мандат начело на НСлС

OFFNews 26 септември 2022 в 10:25 1379 0

Сарафов

Снимка БТА

Борислав Сарафов

Главният прокурор и двама членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - Светлана Бошнакова и Йордан Стоев, предлагат заместника на Иван Гешев по разследването Борислав Сарафов за втори мандат като директор на Националната следствена служба (НСлС), съобщиха от държавното обвинение.   

И напомнят, че съгласно чл. 174, ал.1, предл.1 от Закона за съдебната власт шефът на НСлС се избира по предложение на не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и по предложение на главния прокурор или министъра на правосъдието с мнозинство не по-малко от осем гласа от членовете на ПК. 

Процедурата за избор на директор на НСлС бе открита миналата седмица от ПК на ВСС.

В съобщението на държавното обвинение се казва, че Борислав Сарафов притежава безспорни професионални и  нравствени качества, има богат и дългогодишен управленски опит като административен ръководител, което е гаранция за неговите умения.

"С организационните си способности и умения, проявени като административен ръководител, е показал, че може отлично да анализира състоянието, проблемите и нуждите на Националната следствена служба. Отчитайки значителния напредък и развитие на НСлС в последните 5 г., както в организационно отношение, така и в постигнатите резултати по конкретни досъдебни производства и изпълнение на молби за правна помощ, считаме, че Борислав Сарафов е реализирал един изключително успешен мандат като директор на НСлС", се мотивират тримата.

Отбелязва се също, че Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива. Започва развитието си през 1996 г. като следовател в Окръжна следствена служба, София. През 2001 г. става заместник районен прокурор в Районна прокуратура, гр. Сливница, а през 2001 година е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура-София. От 2007 г. е прокурор в отдел „Противодействие на организираната престъпност“ във Върховна касационна прокуратура. През 2011 г. е назначен от ВСС за първия административен ръководител на новосъздадената Апелативна специализирана прокуратура. Заема тази длъжност до 2013 г., когато става заместник на главния прокурор при ВКП. От 18 декември 2017 г. е директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването.

В подкрепа на номинацията на Борислав Сарафов се изтъква, че освен показаните високи административни и организационни качества кандидатът има записани в професионалната си биография постигнати успехи в работата по конкретни наказателни дела с особено висока фактическа и правна сложност. В тази връзка през 2011 г. е удостоен с награда от директора на ФБР с почетна грамота за ефективна работа срещу организираната престъпност като ръководител на съвместни екипи за разследване, а през настоящата година е награден от офиса на ФБР в щата Флорида за успешната съвместна работа между НСлС и ФБР по разследване на международна престъпна мрежа, извършвала закононарушения в интернет.

Борислав Сарафов е награждаван многократно за постигнати професионални успехи от последните трима главни прокурори. През декември 2020 г. директорът на НСлС е поощрен от Иван Гешев със „Служебна благодарност“ и „Награден нож“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения при осъществяване на административното и организационно ръководство на следователите и служителите в НСлС.

Кандидатът е повишавал професионалната си квалификация чрез множество обучения и специализации в България, Испания, Великобритания и САЩ, се допълва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!