Дъщерята на Милен Цветков съчувствала на Кристиян Николов - бил в абстиненция

OFFNews 07 октомври 2022 в 10:29 4982 0

Менко Менков

Снимка БГНЕС/Мария Иванова

Адв. Менко Менков

"Дъщерята на Милен Цветков - Калина трудно се възстановява. Тя дори състрадаваше на подсъдимия Кристиян Николов. Тревожеше се, че е в абстинентно състояние в ареста, защото той е взимал наркотици", каза адвокатът, защитаващ Калина, Надежда Ковачева пред бТВ.

Ковачева посочи, че прокуратурата е повдигнала най-тежкото обвинение за такова престъпление, но въпросът не е за това какъв размер наказание да се наложи в случая, защото прокуратурата "поддържа към минимума на квалификацията, която е предявила като обвинение", а ние поддържаме под средния размер от 10 до 20.

Ковачева посочи, че Калина Цветкова обжалва решението на Софийския апелативен съд и иска по-тежка присъда, за да се създаде прецедент, защото може да се приеме, че престъплението е извършено при евентуален умисъл.

Делото приключи на втора инстанция в Софийския апелативен съд. Дотам стигна след протест на държавното обвинение и частните обвинители, които настояват Николов да бъде признат за виновен по обвинението, че e причинил смъртта на Цветков при евентуален умисъл, а не по непредпазливост. По това обвинение Наказателният кодекс предвижда минимум 15 г. затвор, а най-тежкото наказание е доживотен затвор.

Кристиан пък настоя наказанието му да се намали, винаги щял да носи своя кръст, независимо от наказанието, но престоят му в ареста му помогнал да види света различно. През март той беше осъден на 9 години затвор и забрана да управлява автомобил 10 години. Той трябва да плати и 40 000 лева разноски по делото. 

Адвокатът на близките на Цветков Менко Менков заяви, че по делото за смъртта на журналиста категорично ще се стигне до трета инстанция. "Основният спор е формата на вината, която държавното обвинение и ние като частни обвинители, поддържаме пред съда. Ние твърдим, че следва да бъде квалифицирано деянието като такова, извършено при условията на евентуален умисъл. До настоящия момент нашата теза не е приета от съдебните инстанции", обясни пред Нова ТВ той. 

Според него, ако по-горните инстанции приемат тезата на държавното и частното обвинение и преценят, че става въпрос за евентуален умисъл, тогава близките на Цветков претендират деяние, при което законът предвижда в единия случай от 10 до 20 години затвор, в другия – от 15 до 20 или доживотен затвор.

Кристиан Николов отрича да е употребявал наркотици, а твърди, че е употребявал чай и паста. Попитан дали някой от разследващите е доказал или открил "успокояващата паста", която според Николов е причина тестовете да отчетат употребата на три вида наркотици, адв. Менков обясни, че това твърдение на обвинения е лишено от смисъл и е опровергано.

"Тази негова теза е опровергана от всички доказателства по делото. Те сочат, че е употребил няколко вида наркотични вещества – амфетамини, кокаин, тетрохидроканабинол, който се съдържа в марихуаната. Не могат да бъдат приети чрез изпиване на чай или миене на зъби", заяви адв. Менков. 

Адвокатът допълни, че кокаинът, например, може да бъде открит в кръвта на човек, само при т. нар. "смъркане", а не както Николов твърди, че някой може да е сложил наркотика в шот с алкохол: "Ако "пиете" кокаин, то той няма да бъде абсорбиран и открит в кръвта Ви, а такъв е отчетен при тестовете на Николов".

Адвокатът припомни, че доказателствата по делото сочат, че Николов се е движел със 195 км/ч при ограничение от 50 в централната градска част. Доказано е, че няма реакция на обвиняемия и не е предприел никакви мерки нито да спре, нито да намали скоростта, нито някаква маневра, за да се опита да предотврати удара. "Разчитал е на провидение, на шанс, разчитал е на нищо, така както казва теорията, за да е налице умисъл", каза Менков.

Николов причини смъртта на Милен Цветков на Великден през 2020 г., след като се заби с автомобила си в колата на журналиста на червен светофар в София с близо 100 км/ч. и след употреба на три вида наркотични вещества. За това той обяснява, че пиел успокоителен чай и ползвал специална паста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!