Държавата ще заведе дело: Руската църква не е руска, а българска (допълнена)

Предложението на Борислав Сарафов до регионалния министър Андрей Цеков се базира на проверка на ВАП и СГП

OFFNews 01 ноември 2023 в 14:52 4744 3

църква

Снимка Архив

Православният храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София.

И. ф. главeн прокурор Борислав Сарафов е сезирал регионалния министър Андрей Цеков за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на православния столичен храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" (т.нар. Руска църква) на българската държава, съобщиха от държавното обвинение. 

Предложението на Сарафов се базира на проверка на Върховната административна прокуратура и Софийската градска прокуратура, в хода на която е установено, че с нотариален акт от 23.07.1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на храма и на земята, върху която е построен, въз основа на дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство.

Открит е крепостен акт от 07.11.1898 г. за дарение на "едно празно градско място в гр. София" от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България. Посочено е, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенция по вписванията.

Проверката на ВАП и СГП установява още, че след множество административни и съдебни процедури, както и след освещаване на църквата при Руската Императорска Мисия на 11.11.1914 г. от Българското духовенство в съслужене с Руското духовенство, е издадена заповед, според която министърът на външните работи и изповеданията натоварва секретар на отдел "Вероизповедания" да предаде зданието и намиращото се в него имущество на Негово Високопреосвещенство Софийския митрополит Стефан. Налице са и двустранни документи от 1940 г. между България и СССР за безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

От събраните данни по време на проверката е видно, че по настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити.

На 24.07.2015 г. до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот и е отразена промяна в кадастралния регистър на недвижимите имоти - а именно, че обектите са собственост на посолството на Руската федерация. Това обаче е сторено въз основа само на нотариалния акт.

Проверката на прокуратурата установява още, че приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството, отразено като основание за правото на собственост върху земята и сградата, т.е. за преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен гореспоменатите за възстановяването ѝ. Не са приложени и писмени доказателства за изпълнение на изискванията на чл.29, ал.5 от Закона за собствеността, както и на чл.21 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава, обясняват от прокуратурата.

"Въз основа на изложеното, предвид законовите правомощия на министъра на регионалното развитие и благоустройството по Гражданския-процесуален кодекс и Закона за държавната собственост, свързани с представителство по дела за недвижими имоти - държавна собственост, и с методическо ръководство при управлението и разпореждането с такива имоти, и. ф. главен прокурор сезира ресорния министър с установеното", допълват от държавното обвинение.

На работна среща в Съдебната палата Сарафов обърнал внимание на министър Андрей Цеков за обществената значимост на казуса с оглед възприемането на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" като емблематично религиозно място за жителите и гостите на столицата. Той изрази очакване за бързо ангажиране на МРРБ с предявяването на необходимия иск за признаване правото на собственост на българската държава, с което да се осигури защитата на обществения интерес, се казва още в съобщението на прокуратурата.

"Получихме писмо от прокуратурата, която е направила изследване на фактите и обстоятелствата със собствеността на Руската църква. Ние бяхме сезирани с предложение да предприемем действия по установяване на собствеността. Разбира се, материалите, свързани с този казус, са доста обемни. Става въпрос за 4 тома с документи. Ще се запознаем с цялата фактология, след което, ако има основание, ще предприемем съответните действия. Към днешна дата единственото, което мога да кажа, е, че сме получили писмо от прокуратурата", коментира министър Андрей Цеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

3

демотиватор

01.11 2023 в 17:20

Жалко- навярно Евразийщината сега няма да прати нови попове, а на мен така ми се искаше да видя отблизо поп- шпионин (ツ)

10298

2

AntiZ

01.11 2023 в 15:47

И като си приберем черквата, после да построят и съборената заради същата тая руска грозотия сграда на писателското кафене. Диваците комунисти я събориха за една нощ за да се "отворила гледка" към този кич на "православието".

https://www.ploshtadslaveikov.com/sofiya-predi-i-dnes-pisatelskoto-kafene/

12078

1

edin slep

01.11 2023 в 15:07

Хайде и по тази линия ще има огън и жупел, дано си върнем храма, а от посолството да реват колкото искат. Нали сме вражеска страна.

Пък когато поемем оперативен контрол над рафинерията в Бургас ще е истински празник.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика