Бивш правосъден министър: Има сигнал, че Гешев е горил показания за Пеевски по делото КТБ

Постъпили са и твърдения за обещания за влияние срещу имуществени блага, казва Иван Демерджиев

OFFNews 10 февруари 2022 в 16:32 8647 1

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев открехна завесата по въпроса с какви доказателства разполага Министерството на правосъдието за прегрешенията на главния прокурор Иван Гешев, заради които Надежда Йорданова ще поиска наново отстраняването му.

Това стана възможно след произнасянето на Конституционния съд по въпроса, внесен от бившия служебен министър и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов.

В един от сигналите се твърди, че лично Гешев е горил доказателства на "едно определено място", свързани с досъдебно производство за КТБ. Подателят на сигнала обяснява, че докато са били в добри отношения с главния прокурор и семейството му, той му споделил за голямо влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски по отношение на управлението на държавата и на други политици. Тази информация не се съдържа в кориците на делото "КТБ", обясни Демерджиев в студиото на "Сега".

Става дума за човек, който не е свидетел по това дело. Документите са унищожавани в близост до вилата на бащата на Гешев. Демерджиев отново напомни, че сигналът подлежи на проверка, но доколкото той има информация, подателят му е дал показания в полицията.

"Това показва решимостта му под страх от наказателна отговорност да потвърди достоверността на фактите", посочи Демерджиев.

По сигнала за участието на родителя на главния обвинител в аферата "Жоси" Демерджиев обясни, че лично се е запознал с него и там не е ясно на какво основание се прехвърлят дяловете и че лицето е казало, че го прави за определено въздействие по наказателно производство.

"Абсолютно неприемливо е от гледна точка на обществения интерес от контрол върху прокуратурата и главния прокурор, че няма отговор месеци наред. Тази тема се повдигна преди месеци. Отговорност на г-н Гешев е да защити честта на прокуратурата и да даде обяснения по тази тема", коментира бившият правосъден министър. 

Държавното обвинение пък излезе с право на отговор по повод друго интервю на Иван Демерджиев от сутринта пред Нова тв, където той говори по темата. Прокуратурата опровергава твърдението, че бащата на Гешев е съсобственик в търговско дружество и го нарича лъжа. Според сигнала обаче става дума за договор за прехвърляне на 2% от дяловете на "Жоси".

"Що се отнася до направените от Демерджиев внушения по адрес на наказателното дело, свързано с фалита на Корпоративна търговска банка, същото се намира в съдебна фаза от 2017 г., след внесен обвинителен акт от прокуратурата", казват от прокуратурата.

И напомнят, че ако е имало сигнали за извършено престъпление, бившият служебен министър е бил длъжен да уведоми компетентните органи. А Демерджиев обяснява, че е сигнализирал полицията.

Сред другите сигнали са обещания да се влияе на хода на досъдебното производство срещу придобиване на някакви имуществени блага, чадър над определени политически фигури и пр.

"Извън тях обществото ясно вижда различния подход на прокуратурата в зависимост от това кой стои срещу нея. В някои случаи тя се самосезира много бързо след сигнали в медиите, предприема изключително бързи действия, които обявява веднага. А в други случаи мълчи месеци наред. Голяма част от сигналите вече бяха оповестени от премиера Кирил Петков. По тях няма никаква яснота от страна на прокуратурата", посочи още Иван Демерджиев.

Освен случаите "Барселонагейт" и "Мата Хари", предшественикът на Надежда Йорданова изброи и случаят с пловдивския кмет Иван Тотев, на когото скоропостижно са били прекратени делата, за да участва в изборите.

Сред делата има и такива, които са от компетентността на Европейската прокуратура и Демерджиев в качеството си на гражданин възнамерява да сезира Лаура Кьовеши.

Друг сигнал от края на ноември м. г., постъпил в МП, е срещу кмета на Петрич, но служебният министър не е имал време да работи по въпроса. В него са изброени конкретни досъдебни производства, за които се твърди, че са в застой. И по тях трябва да има проверка. Според Демерджиев има и случаи на изземване на дела и прехвърлянето им в Специализираната прокуратура или СГП и там чакат "подходящия момент да се приключат". 

Демерджиев смята, че тези дела трябва да са достъпни, не защото някой има нездраво любопитство, а защото обществото има право да знае защо едно производство е отказано да бъде образувано или е прекратено.

В искането за отстраняването на Иван Гешев трябва да влязат сигналите за сериозни правонарушения, които засягат правото на ЕС за правата на човека, както и такива за системно неизпълнение на функциите на главния прокурор и неявяването му на заседанията на Пленума на ВСС, бе категоричен Иван Демерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови