Апокалипсис сега: На 28 юли да дадем на НС ключовете на спецправосъдието. Да се оправя само!

OFFNews 26 май 2022 в 15:22 2877 0

Валентина Маджарова

Снимка БГНЕС

Валентина Маджарова

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова се върна на старата тема за апокалипсиса, който ще настъпи след 28 юли със закриването на специализираното правосъдие.

По време на заседанието на Висшия съдебен съвет, където бяха поканени Маджарова, шефът на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов, на СГП Илияна Кирилова, на ОП-София Наталия Николова, на Военно-окръжната прокуратура Емил Ангелов, на Военно-апелативната прокуратура Емил Алексов и на АП-София Радослав Димов, те затрупаха ВСС с въпроси за прилагането на промените в Закона за съдебната власт. А Ивайло Николов направо призова:

"На 28 юли да предадем на Народното събрание ключовете от кабинетите в специализираните прокуратури и то да се погрижи за предаването на делата." 

Маджарова обяви, че е невъзможно да бъде изпълнена разпоредбата за неприключилите дела, които до влизането в сила на измененията се изпращат в съответните прокуратури по компетентност до 7 дни от влизането в сила на закона.

Според гласуваните от парламента промени всички висящи дела се довършат от две софийски съдилища – градският и апелативният. Онези, които не са започнали, трябва да се изпратят в окръжните съдилища по места. Недовършените прокурорски разследвания също трябва да бъдат изпратени на други магистрати.

Маджарова видя проблема именно в краткия срок. Освен това след закриването на специализираните съдилища и прокуратура няма да има компетентен съд, който да разгледа предложение за определяне на едно общо наказание. Другият проблем е, че не е ясно какво става с онези досъдебни производства, които са приключили с прекратяване или с частично прекратяване. Тя посочи, че тези актове подлежат на контрол, срок за обжалване, няма и яснота какво се случва с тях след 28 юли.

Шефът на СП не разбира и какво става с архивите на спецправосъдието и кой трябва да ги поеме. Неясноти има и покрай делата с международен характер и помоли ВСС за разяснения. 

"Имам нужда някой да каже и да поеме отговорност. Хаосът е налице, защото не знам как да приложа закона и колегите ми не знаят, без да нарушаваме правилата", изтъкна Маджарова.

Ивайло Ангелов пък обърна внимание на факта, че всяко дело с всеки документ трябва да се опише и прошнурова и тъй като досъдебните производства са стотици, това няма как да стане за една седмица. Според него е необходим по-дълъг срок - поне година.

"Срокът не може да бъде спазен по никакъв начин. Прокурорите нямат възможност да правят описи и да работят", заяви Ангелов.

Той също акцентира на изпращането на делата към компетентните прокуратури и попита как това ще стане след 28 юли, когато в спецструктурите няма да има нито магистрати, нито служители.

Според шефа на Апелативната специализирана прокуратура "има много дела, по които изобщо не може да се определи компетентността".

"Има организирани престъпни групи, които действат на територията на цялата страна. Практически е невъзможно да се определи компетентната прокуратура и съд. При разделянето на делото как ще се ползват доказателствата? Например наркотиците, оръжията – те не могат да се клонират. СРС-тата по кое дело ще се ползват, ако то се раздели", запита Ангелов.

Това доведе до репликата му ключовете от спецпрокуратурите и съдилищата да се дадат на парламента, за да се оправи с проблемите, които създаде.

"Ние казваме, че последствията ще са тези и ясно трябва да кажем, че отговорността не е наша. Щетите ще са огромни, това е катастрофа", заключи главния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър Надежда Йорданова призна, че въпросите са много и сложни, предвиди и трудна и тежка процедура. Но бе  категорична, че не е посочен правоприемник на спецпрокуратурата, защото прокуратурата е единна, става дума за действия в рамките на едно юридическо лице. Освен това държавното обвинение има опит как да се прехвърлят договори, банкови сметки и др., защото е закрило множество районни прокуратури и при това се е справило успешно с тази задача.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови