АКФ: Защитен свидетел по преписката срещу Сарафов е получил заплашително писмо

OFFNews 27 февруари 2024 в 10:53 1582 0

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо, докато материалите са се намирали във Върховния касационен съд.

Това става ясно от отговор на ВКС до Антикорупционния фонд за съдбата на материалите срещу тогавашния заместник на главния прокурор Борислав Сарафов.

Миналата седмица АКФ е изпратил запитване до върховния съд за съдбата на веществените доказателства и класифицирани материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура на ВКС заради констатацията, че обосновават необходимостта от започване на разследване срещу Сарафов.

"Администрирането на веществените доказателства и секретни материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров–Еврото и Мартин Божанов–Нотариуса за криминално влияние в правосъдието", коментира Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд.

През юни 2023 г. СРП изпраща на ВКС материали от досъдебно производство на ГДБОП, прокурорска преписка на СРП, образувана за разследване на престъпна деятелност на Петьо Петров–Еврото, в рамките на което се събират доказателства, засягащи и Борислав Сарафов .

Във ВКС е образувана съответна преписка от компетентността на специалния прокурор, разследващ обвинител №1 и заместниците му. По приетия през миналата година механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници ВКС би следвало да администрира към специалния прокурор получените сигнали за евентуално извършени от посочените лица престъпления, допълват от АКФ.

И допълват, че през юли 2023 г. съдия Даниела Талева от Софийски градски съд е определена за прокурор по разследването на главния прокурор и неговите заместници, но е назначена от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет едва през октомври 2023 г., след незаконосъобразно забавяне, мотивирано от Прокурорската колегия със законодателни неясноти, които подлежат на отстраняване. Така прокурор Талева встъпва в длъжност едва пет месеца след избора си - през декември 2023 г.

През това време наблюдаващият прокурор в Софийската градска прокуратура Йордан Петров изисква всички материали по делото срещу Петьо Петров от ВКС с мотива, че липсата им пречи за изясняване на обективната истина по ръководеното от него разследване.

С разпореждане от 31 август 2023 г. на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова веществените доказателства и секретните материали са изпратени на СГП с мотива, че към момента липсва назначен специален прокурор, а материалите не съдържат доказателства, засягащи само Борислав Сарафов.

От отговора на ВКС става ясно още, че един от защитените анонимни свидетели по наказателното производство е получил заплашително писмо, след като материалите са получени от ВКС. Според свидетеля това показва, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване, уточняват от фонда.

Запитването на свидетеля задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, е бил прокурор Йордан Петров от СГП.

"Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е единствено от компетентността на специалния прокурор. В случая обаче първо до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата", коментира Андрей Янкулов.

Там материалите попадат във фактическата власт на прокурор от обикновената прокурорска йерархия, за когото не са налице изричните гаранции за независимост от засегнатото в доказателствените материали лице – главен или зам. главен прокурор, каквито гаранции са законово разписани за специалния прокурор. Това повдига въпроса за риска от потенциално осуетяване на възможно разследване срещу и.ф. главния прокурор, под неформалния контрол на когото касаещите го доказателства биват върнати посочват от АКФ.

Вчера беше оповестено, че прокурор Талева е изискала обратно доказателствените материали от СГП, но не е известно дали към преписката по делото към момента е образувано наказателно производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови