Проверяват свързан ли е Борислав Сарафов с аферата 'Осемте джуджета'

OFFNews 26 февруари 2024 в 12:56 2902 3

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Специалният прокурор за разследване на обвинител номер 1 и заместниците му Даниела Талева проверява данни, свързващи и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета". Те са постъпили при нея след встъпването ѝ в длъжност, съобщи БНР.

Делото, от което тръгва проверката, беше образувано в разгара на войната на върха на прокуратурата след взрива до автомобила на Иван Гешев миналия май. В края на месеца Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

С постановление от 9 юни 2023 г. наблюдаващият прокурор от СРП отделя част от материали от делото, по което е работила и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност", и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова. Паунова е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мотивът - свидетелски показания, съдържащи данни за извършено престъпление от тогавашния заместник на Гешев - Борислав Сарафов. По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм.

Даниела Талева успява да встъпи в длъжност през декември след поредица законодателни и логистични препятствия. Веднага след това получава всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов.

В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани за нуждите на разследването. Съдия Лада Паунова казва "да", тъй като те се отнасяли не само до дейността на Сарафов.

Източници на общественото радио твърдят, че след като поема функциите на прокурор за разследването на главния и неговите заместници, Даниела Талева е изискала веществените доказателства по "Осемте джуджета" и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ. Проверката трябва да завърши с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор или с отказ.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов - на сдружение БОЕЦ и на граждани. По един тя прекрати проверката, след като не откри данни за извършено престъпление. Той беше свързан с имоти на негови роднини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Снежка

26.02 2024 в 16:43

Никой няма да повярва на разследване, проведено от същата овъртяна във фекалии съдебна система. Тук трябва да пипат разследващи от съюзните ни държави, въпреки писъците че сме независими. Нещата са отишли толкова далече, че поправяне няма. Те вече са се прегрупирали, както чухме Сарафов. И вече никой на нищо не вярва.

1005

2

ПР

26.02 2024 в 14:02

КОЙ кого да" проверява", че нещо не разбрах?!
Блатото проверява блатото.Или Мафията проверява Мафията,т.е.,себе си.Пълни,кафяви глупости.

11024

1

Комита

26.02 2024 в 13:14

Изобщо не е свързан, а снимката му дето се прегръща с Еврото пред ресторанта е правена тенденциозно!

Иначе сериозно: дори да разкарат лявото такова на Каскета, в месеците дотогава ще бъдат заметени важни следи, а назначеното от парламента ВСС ще издигне някое девето джудже, одобрено лично от Тиквата и Шиши.

Който има време, нека изгледа това интервю с Бойко Рашков - след него в истинска държава бая народ от МВР и прокурватурата трябваше да са подали оставки или да са „в болнични“ в очакване на дисциплинарно уволнение и съд:

https://www.youtube.com/watch?v=uNAvuYI9kJk