Знаели ли са руските младежи, че ги изпращат на война?

Според украинските служби десетки от руснаците мислели, че са на военно учение в Крим

Йорданка Веселинова 28 февруари 2022 в 20:10 17271 10

Снимка Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Знаели ли са руските младежи, че отиват на война, или са се готвили за военно учение? Категоричен отговор на този въпрос не може да бъде даден, но една история - на майка на руски военнопленник и един чат на войник, разпространен от украинските служби, потвърждават, че е много вероятно десетките руски войници до последно да са държани в неведение за предстоящата война.

В четвъртък, в първия ден, украинските военни взеха в плен руски войници. По-късно Валерий Залужни - главнокомандващият въоръжените сили на Украйна, публикува във Фейсбук снимка на двама от тях. Оказа се, че Русия изпраща младежи на война.

Два дни по-късно майката на Рафик Рахманкулов (вляво) позна сина си, който в момента е военнопленник. В този момент Русия отричаше да има пленени войници. Нещо повече, телевизионният канал "Русия 24" определи информацията като "фалшива".

Майката на Рафик Рахманкулов Наталия Дейнека обаче е сигурна, че на снимките, разпространени от украинските власти, е синът ѝ.

40-годишната жена разказа пред руската служба на Би Би Си, че след като е видяла снимките, се е свързала с поделението, в което е служил синът ѝ. Било ѝ е обяснено, че ще се извърши проверка. Няколко дни по-късно резултат от проверката няма и все още никой не е потвърдил къде се намира Рахманкулов.

Дейнека разказва, че синът ѝ е влязъл в армията през юни 2021 г. Той е вярвал, че военната кариера е перспективна - заради заплатата и осигурените жилища за военните. През декември миналата година той взима окончателно решение и се включва в армията, разказва пред Би Би Си и приятелката му Лилия.

Майката на Рафик Рахманкулов обаче казва, че нито тя, нито той са знаели, че го изпращат на война. Тя твърди, че се е чула за последно със сина си на 23 февруари около 10 вечерта (часове преди началото на войната). Той е казал на майка си, че е на полето, вероятно близо до границата. По думите му "всичко е било спокойно".

"Детето ми не отиде там по свое желание, там го изпрати главнокомандващият. За какво? Не мога да отговоря. Ние – нито аз, нито детето ми – имахме нужда от това."

След този последен разговор тя губи контакт с Рафик и сега търси сина си. 

"На коя врата да почукам, за да си върна детето?" - пита тя, а информация няма.

Днес украинските власти публикуваха чат на пленен руски боец. (Достоверността на снимката не може да бъде потвърдена - б.р.)

Разговорът между войника и майка му обаче съвпада с историята на Наталия Дейнека, а с това е и все по-възможна хипотезата, че много от руските войници, нахлули в Украйна, не са знаели, че ги изпращат на война.

"Льош, защо не отговоряш толкова дълго. Сигурен ли си, че сте на учения?" - пита майката на заловен руски войник.

"Мамо, вече не съм в Крим, не съм на учения." - отговаря той.

(...)

"Какво говориш? Какво е станало?" -  пита тя.

"Мамо, аз съм в Украйна. Тук има истинска война (...)" - отговаря той.

Украинското министерство на външните работи разработи платформата "Търси своите", на която се публикува информация за пленени и убити руски войници в Украйна - от началото на окупацията до сега. Информацията се актуализира постоянно. 

В днешното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски се обърна към руските войници: 

"Захвърлете оборудването си и си тръгнете. Не вярвайте на командирите си, не вярвайте на пропагандаторите си. Просто спасете живота си. Напуснете!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

13

феика zuljin пак си показа тежката шизофрения. Пишеш от 10 профила бе алооо.

11178

10

Крушата

28.02 2022 в 23:18

Hackerman
28.02 2022 в 22:33

Да. Осем години това "мирно население" избиваше хората. И всички си кротувхме и никоя от "правилните" медии не го отразяваше. А сега когато буквално от запад принудиха Путин да играе с всичките си възможни козове.
Как го виждате нещата да не опрат до "атомни бомби"?
Какво очаквате от някого срещу когото сте насочили оръжие, а той е с пръст на копче, с което да взриви някоклко килотона експлозив - Да стои и да ви гледа ли?
Може би един толкова омерзителен свят не заслужава да съществува!

500

9

Hackerman

28.02 2022 в 22:33

Крушата, истината е че мирното население на украйна само се справя с руските помияри. Путин толкова се е осрал че почна да плаши света с атомни бомби.

11178

8

Крушата

28.02 2022 в 22:05

Hackerman
28.02 2022 в 21:15

Така е!
Не очакваха, че украинската прозападна върхушка ще използва собственото си мирно население като жив щит.
Или ще раздава автомати на всеки, който иска - Ей тъй на за да си стреля по всеки, който иска. И какво? Веднага започнаха да маркират къщи - Ей така да им отидат на гости по някое време с новите си при добивки!
И вие им възхишавте!
Да кажа, че съм омерзен от такива като вас .....

12500

7

ballomed

28.02 2022 в 21:48

Знаели са! Ето интервю с бащата на единия от тия, бащата си казва, че като са се чули последно му е казал, че утре ще минават границата.
https://www.youtube.com/watch?v=WJVZrw1_rAw

500

6

Hackerman

28.02 2022 в 21:15

Гола вода са руснаците. Путин много подцени украинския дух и много надцени собствената си бойна готовност. Дано се намери някой измежду безгръбначните му генерали да му види сметката преди стане късно.