'Вояджър 2' загуби връзка със Земята заради грешна команда

НАСА ще направи опит да възстанови контакта на 15 октомври, когато ще нулира ориентацията на сондата

OFFNews 02 август 2023 в 09:57 2140 0

кораб

Снимка НАСА

"Вояджър 2" излетя 16 дни по-рано от близнака си "Вояджър 1".

Американската космическа агенция НАСА съобщи, че е загубила връзка със своята сонда "Вояджър 2", която лети на милиарди километри от Земята. На сондата случайно е изпратена грешна команда. Резултатът от грешката беше отклонение на оста на антената, насочена към Земята, с 2°, след което сондата вече не може да получава команди и предаваните от нея данни не достигат до наземните антени, съобщава Би Би Си.

НАСА обясни, че връзката може да бъде възстановена след автоматично нулиране на системите за контрол на позицията, което трябва да се извърши през октомври.

Комуникацията беше загубена още на 21 юли, а на 2 август ръководителят на проекта "Вояджър" на НАСА Сюзън Дод каза пред репортери, че Deep Space Network - система от големи радиоантени на Земята и в нейната орбита - е уловила контролен сигнал от сондата.

"Така че вече знаем, че нашият космически кораб е "жив" и работи. Това повдигна духа ни", посочи Дод.

Но "Вояджър" все още не може да предава информация и да получава команди.

Според Дод експертите сега формулират нова команда за пренасочване на антената, която устройството може да улови, но шансовете за успех са малки.

Къде се намира "Вояджър 2"

"Вояджър 2" е на над 19,9 милиарда километра от Земята и се движи с 55 346 км/ч през междузвездното пространство. Сондата спря да получава команди от наземни контролери от 21 юли, както и да предава данни на Земята. Въпреки това има надежда комуникацията с "Вояджър", който лети в Космоса вече 46 г., да бъде възстановена.

В понеделник НАСА заяви, че нейната огромна сателитна чиния в австралийската столица Канбера се опитва да открие това, което нарича "фалшиви" сигнали от "Вояджър 2". Това е страничен нискочестотен компонент в спектъра на сигнала, изпратен от сондата. Необходими са повече от 18 часа, за да достигне до Земята от това разстояние.

Освен това антената постоянно ще изпраща правилната команда до местоположението на "Вояджър 2", с надеждата да установи контакт с него. Това съобщи ръководителят на мисията на "Вояджър"-ите Лабораторията за реактивни двигатели, която е изследователски център на НАСА.

Ако тези действия се окажат безуспешни, единственото, което остава, е програмирано нулиране на ориентацията. То се извършва автоматично, така че антената на сондата винаги да е насочена към Земята. Следващото нулиране е определено за 15 октомври, което според НАСА "трябва да позволи възобновяване на комуникациите".

В същото време учените очакват сондата, натоварена с апаратура, да остане на планираната траектория.

"Вояджър 2" и неговият близнак "Вояджър 1" са единствените космически кораби, които някога са работили извън хелиосферата, област от слънчевото пространство, в която плазмата на слънчевия вятър (йонизирани частици, излъчвани от слънчевата корона) се движи със свръхзвукова скорост. Те достигнаха междузвездното пространство съответно през 2018 г. и 2012 г.

За какво бяха създадени сондите

Сондите са проектирани да се възползват от рядкото подреждане на външните планети, което се случва приблизително на всеки 176 г. Идеята за проекта възниква в средата на 60-те години на миналия век, когато стажантът от НАСА Гари Флендро е назначен да изучава методите за изследване на външните на Слънчевата система планети. Той открива, че рядко подравняване на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун ще се случи в близко време, намалявайки космическата мисия за тяхното изследване от 40 г. на по-малко от 10 г. и достигайки тези планети с една маневра.

Към днешна дата "Вояджър 2" е единственият космически кораб, който някога е прелетял покрай Нептун и Уран, докато "Вояджър 1" вече е на повече от 24 милиарда километра от Земята, което го прави най-отдалеченият космически кораб на човечеството някога.

"Може би сте чули... "Вояджър 2" спира да изпраща данни до октомври. Междувременно засега съм тук, на почти 15 милиарда мили от Земята и всичко е наред! V1", написа НАСА от името на "Вояджър 1" миналата седмица в мрежата X, известна преди като Twitter.

Всеки космически кораб носи златна плоча със звуци, изображения и съобщения от Земята, предназначени да предадат историята на нашия свят на извънземни, ако се изпречат на пътя им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика