Военна дисциплина: Биеха, оковаваха ги в белезници и накрая ги хвърляха в ямата

В руската армия се използват и такива начини за превъзпитание на невъздържаните

OFFNews 24 октомври 2023 в 16:43 12116 8

Медведев

Снимка АП

Инспекцията на Медведев на полигона "Тоцки" минава безпроблемно.

През лятото на 2023 г. зам.-шефът на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, който ръководи мащабна кампания за набиране на 400 000 войници на договор за руската армия, инспектира два руски полигона, където доброволците се обучават, преди да бъдат изпратени на война. Това са "Прудбой" във Волгоградска област и "Тоцки" в Оренбургска.

Пак през лятото министърът на отбраната Сергей Шойгу посети "Прудбой", който се смята за най-добрия полигон в страната. Военнослужещите, които са се обучавали там по време на посещенията на Медведев и Шойгу, разказват за друга "забележителност" на полигона - ями за мъчения.

Това се разбира от разследване на "Важни истории" и Conflict Intelligence Team (CIT), които успяват да потвърдят казаното с помощта на сателитни снимки.

Ето какво очаква доброволците на руските полигони, преди да бъдат изпратени на война.

Най-добрият полигон на руските въоръжени сили

От 2021 г. "Прудбой" е обявен за най-добрия полигон в страната. През есента на 2022 г. там бе открит център за обучение на мобилизирани, а сега се обучават и доброволци. На 4 юни 2023 г. Дмитрий Медведев, облечен във военна униформа, посети полигона, заобиколен от охрана и телевизионни камери.

"Пази се! Но, от друга страна, се знае, че има такава професия – да защитаваш родината", увещава Медведев доброволците, които няколко дни по-късно тръгват за фронта.

През същия месец с друга група доброволци Сергей (името му е променено по искане на човека) пристигна за обучение в тренировъчния лагер "Прудбой".

"Видях пълна бъркотия около мен: уроци се провеждаха показно, телефони бяха иззети, а онези, които се възмутиха от това, бяха хвърлени в ями заедно с алкохолици и наркомани и решиха да избягат", разказа Сергей.

Самият той се опитва на няколко пъти да подаде рапорт и да си тръгне, но в отговор получава само заплахи от командването: за физическа разправа от военната полиция, следва престой в яма без храна и вода. Сергей твърди, че няколко негови колеги са посетили ямите, повечето хванати пияни. Преди това военните полицаи ги пребили, а в ямите били държани от няколко дни до седмица. Веднъж на ден се носела храна, но се отказва медицинска помощ.

"Хората, които се върнаха оттам, вече не се забъркваха, страхуваха се от всичко", казва той.

По думите на Сергей един от мъжете е починал на полигона, след като престоял в ямата, нещо, което разследващите не са успели да потвърдят. Той обяви, че е видял със собствените си очи две ями до плаца за превъзпитание на персонала. Думите му се потвърждават от сателитна снимка на това място, направена в началото на август 2023 г. На тях се виждат две дълбоки дупки в земята недалеч от палатковия лагер.

Според един от анализаторите на CIT с богат опит в миналото в редиците на руските въоръжени сили и е специализирал в бойна подготовка и поддръжка на руската армия, появата ямите в сателитните изображения потвърждават думите на Сергей.

"Невъзможно е да се каже, че тези ями имат някакво икономическо или образователно приложение. Например, ако това бяха ями за боклук от сметище, те нямаше да са разположени толкова близо до лагера - това противоречи на хигиенните изисквания. Създаването на сметище до палатков лагер води до огромна глоба. Няма значение дали е война или не, еколозите идват всеки месец, гледат, контролират", обяснява той.

Освен това, обяснява анализаторът, ямите не изглеждат като място за тренировка.

"До тренировъчните места ще има някаква зона, където персоналът ще се подреди преди изпълнение на упражнението. Ако имаше вход към тези ями, щяхме да видим някакви стъпала. Нямаше да е просто дупка в земята. Ако служеха например за маскировка, тогава щяхме да видим някакви сенници. Няма също така база за плакати в близост до ямите (както обикновено). За тренировъчна площадка за хвърляне на граната няма достатъчно площ с мишени, които да бъдат разположени до ямите. И е невъзможно да си представим окоп за бойна стрелба на тази площадка поради изискванията за безопасност - няма изолиран сектор за стрелба. Като цяло не виждаме признаци за образователни цели за тези ями", коментира още той.

Бяхме двама в ямата. Един оцеля

През септември 1998 г. майката на 19-годишния Алексей Рибаков звъни на вратата на апартамент и е вкарана, за да види цинков ковчег. Преди това никой не я информира за смъртта на сина й: нито обаждане, нито предупреждение, нищо, разказва приятел на военен, загинал преди 25 г. в "Прудбой". Алексей Рибаков е затрупан с пръст в същата яма, в която сега се държат "провинилите се" доброволци, преди да бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Близките на редник Рибаков пред гроба му. Снимка: ВКонтакте

"В ямата бяха двама. Един оцеля. Навес падна върху тях. Те сами го направиха и сами изкопаха дупката. И човекът, отговорен за смъртта му, донесе тялото му на майка му, за да го погребе", разказва приятелят на Рибаков.

"През септември 1998 г. на полигона "Прудбой" подполковник С. заповяда да се изкопаят две дупки с размери 2х2,5 м и дълбочина 3 м, да се покрият с колове, тръстика и да се покрият отгоре с пръст. Ямите са били предназначени да се държат там арестуваните от военната полиция и за временна изолация на нарушители на военната дисциплина", съобщиха за този случай от волгоградската обществена организация "Правото на майката".

"Двама редници са вкарани в ямата – за мръсна яка и лоша прическа. <...> Опасявайки се, че когато дойде на проверка, ръководството ще види импровизирания навес, подполковник С. разпореди още пръст за покриване на ямите. <...> Навесът се срути, в резултат на което Р. почина, а здравето на Г. беше сериозно увредено (впоследствие той беше уволнен заради психическо заболяване)", обясняват от организацията.

"Всичко ново е добре забравено старо", казват анализаторите на CIT. — През 1998 г. армията беше съвсем различна: тогава имаше неудобство, ужасно беззаконие. Голи хора, тичащи около плаца, и войници, висящи на пилони за знамена, бяха нещо нормано за онова време. Сега този системен хаос се завръща. Войната направи своите корекции. Хората, които ръководят тези доброволци и мобилизирани хора, са хора, преминали през войната и върнали се с посттравматично стресово разстройство. И се забелязва лоялност към беззаконието от страна на структурите, които трябва да се борят с това беззаконие (в случая с "Прудбой" – военната полиция). Ако преди началото на пълномащабната инвазия една история за някой, който е хвърлен в дупка без храна или вода, можеше да предизвика огромен шум и да завърши с оставки, сега не привлича много внимание, което означава, че не е забранено, и никой няма да бъде наказан за това."

Сложиха му белезници и го държаха, докато изтрезнее

Друг дезертирал руски военен е обучаван през лятото на 2023 г. на полигона "Тоцки" в Оренбургска област, където по това време е на посещение и Дмитрий Медведев. Виктор (името е променено) разказа, че в "Тоцки" доброволци, които "нарушаваха правилата", са били бити, държани оковани в белезници, а най-големите нарушители са плашени с наказание в ямата.

Виктор не е виждал с очите си ямата, но е чул как доброволците са били заплашвани да бъдат "вкарани в ямата".

Разследващите са проучили сателитни снимки на полигона "Тоцки": на снимката от началото на август откриват две ями недалеч от полевия лагер, където живеят войниците. За разлика от "Прудбой" обаче изображенията на ямите не позволяват на експертите от CIT да направят ясно заключение за тяхното предназначение.

"С "Тоцки" е по-сложно: на изображението на една от ямите можете да видите изкоп, който върви настрани - този участък ни казва, че има спускане в тази яма. Изкопани са по различен начин, с кръгла форма, пръстта се вижда около тях - ако някой постоянно е воден там, за да го спуснат в дупката или да се даде храна и вода на хората вътре, ръбовете щяха да са различни. Не виждам някаква необходимост от тези ями. Но това може да е място за обучение или опит за създаване на такова, а не яма за задържане на военните - невъзможно е да се каже със сигурност", казва анализаторът на CIT. 

"Тогава (през лятото на 2023 г.) в "Тоцки" бе създадена нова, 25-а армия, която обещаха да изпратят да се бие през септември. Там взеха само доброволци: 80% от тях бяха бивши затворници, хора, излежали присъда от убийство до изнасилване на непълнолетни. По време на дългогодишната ми служба в армията не съм виждал такъв контингент, напълно безконтролен, със свои затворнически закони и понятия. Тогава Путин им даде зелена светлина (през юни 2023 г. издаде указ, позволяващ на осъжданите да сключват договори с Министерството на отбраната) и всички се втурнаха. Отидоха основно за парите. Те не искаха да научат нищо, имаха едно недоволство: "Искам да ида в Украйна възможно най-скоро и да започна да правя пари". Бяха недисциплинирани, пиеха, имаше много наркомани, отлъчваха се, биеха ръководството си. В един от батальоните беше пълна анархия. Веднъж видях четирима души да седят с белезници в склад за оръжие. Командирите ги затвориха, защото нямаше друг начин да се справят с тях - бяха много пияни", разказва Виктор.

Според експертите на CIT всичко това е плод на прибързаното набиране на военнослужещи по договор, което започна през април 2023 г.

"Това са доброволци, които се повлияха от рекламата, обещанията за големи заплати. Всички "патриоти", които сами дойдоха във военните поделения, отдавна ги няма, те се записаха в армията миналата година. Сега там ходят само тези, които искат да правят пари. И командването наистина не знае какво да прави, за да поддържа дисциплината. Сблъска се с факта, че в редиците на въоръжените сили пристигнаха хиляди агресивни възрастни с определен произход, които нямаха нищо със системата. На местно ниво командването се опитат да решивъпроса с насилие", обяснява специалистът.

Според Виктор с "нарушителите на реда" в "Тоцки" се е занимавала група "близки сътрудници на командира на частта (полковник И. Г. Йем)".

"Пияните момчета, които нарушаваха правилата, буйстваха, самоотлъчваха се, дори понякога ги хващаха в други градове. Тогава те бяха наказани от щурмоваци, които вече бяха участвали във войната, всички с опит, носещи ленти "Ахмат". Те бяха неговата (на командира на частта Йем) наказателна група, бяха недосегаеми – ходеха с бради, правеха каквото си искат, всичко им беше позволено. Можеха да се саморазправят с провинилия се, да го пребият", разказва Виктор. 

Той допълва, че онези, които системно нарушават дисциплината, са прибирани, бити, закопчавани с белезници и държани, докато изтрезнеят, дойдат на себе си и се извинят. Най-буйните след побой са били хвърляни в дупки на улицата, захлупени с капак. Имало момент, в който бил с друг войник, хванат да пие и бил заплашен: "Сега ще те вкараме в дупка, по дяволите, и ще седиш там с нас!".

"Същите тези момчета ги заведоха на плаца по къси панталони, боси – опозориха ги по заповед на командира на звено", обяснява още Виктор.

Защо Медведев и Шойгу не забелязват ямите, пиянството и мъченията

По време на обучението на Виктор на полигона "Тоцки" Дмитрий Медведев идва в лагера, за да се запознае с политическата и бойната подготовка на бъдещите участници в "специалната операция" на Владимир Путин.

"Този ден имаше тренировки по цялата площадка, която той обиколи и разгледа. Показаха му нова военна техника, въпреки че имахме стари танкове: докараха ни три нови танка от друга област. Когато Медведев пристигна, екипажите на танковете получиха заповед да направят десет от три танка. И ето горките танкисти, те постоянно караха в кръг, за да симулират по-голям брой танкове", разказва Виктор за това как е преминало посещението на Медведев.

"Преди това те ни заплашиха: „Е, самият Медведев [идва], внимавайте", но, разбира се, това не попречи на никого да пие по същия начин", казва Виктор. "Хеликоптерът му кацна, той просто се разходи из тренировъчната площадка, [журналистите] го снимаха. И никой дори не го вкарал в поделението".

Според анализаторите на CIT не е изненадващо, че всичко, описано от военните, дезертирали от "Прудбой" и "Тоцки", остана незабелязано от високопоставени инспектори.

"Кой ще покаже на Медведев полевия лагер, където има лайна, мръсотия и боклук? Той е пътувал само до тренировъчни съоръжения. За да открие един инспектор нещо неприлично, той трябва да има силно желание да отиде не там, където го водят поканилите го, а където си поиска. В руската система такива инспектори не се задържат дълго, защото се отзовават от такива позиции. Така е прието: проверката не е за да се констатират нарушения, а за да се отчете високото ниво на подготовка на войските", казват те.

И допълват, че практиката на затваряне в яма още преди началото на пълномащабното нахлуване в Украйна е използвана в т. нар. ЛНР и ДНР, след това мобилизирани се оплакваха от тях в окупираните украински територии. Сега те се използват в Русия – и то не в гранични пунктове, а в "условно безопасни места".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

8

Anlhiac

26.10 2023 в 08:39

Мигар му пука на Медведев, той е психопат, и опасен.

1000

7

кинджал

25.10 2023 в 16:50

Белене бледнее ...

1220

6

хr4

24.10 2023 в 19:25

Страшното не са боя и ямите. Страшното е, че има нужда от ями и бой. Но то e нормално когато си имаш работа с пияна биомаса, планктон със съответнот IQ. Представям си за какви отрепки и утайки става дума. Русский мир, бля!

625

5

1215

24.10 2023 в 18:53

Нали имат "висока култура".Там така се изразява "необятната "им душевност.Просто говорещи животни с претенции за величие.

10298

4

AntiZ

24.10 2023 в 17:47

Тези още не осъзнават, че целия биологичен боклук, наречен руснаци, бълбука и живурка в яма. "Руската яма-най-голямата яма в света!"

2550

3

alfakentavur

24.10 2023 в 17:25

Този е най-добрият полигон, защото има 2 ями за наказания. Другите имат по 1.

900

2

Маги Стралска

24.10 2023 в 17:13

диваци....

345

1

Джендо Джедев

24.10 2023 в 17:09

Русский мир, батенце, там е така!
 
X

Да помогнем на украинските деца!