В Русия вече завеждат дела и за вицове

Връщането на семейство с три деца и още едно на път се оказва фатално

OFFNews 15 март 2023 в 12:43 2598 8

Болшаков

Снимка VASILY BOLSHAKOV/VK.COM

Василий Болшаков

Василий Болшаков, баща на три деца от Рязанска област, е подведен под отговорност заради виц за войната в Украйна. "Добри хора" за донасяли за него и за други публикации. А издирването от силите за сигурност и наказателното дело са осуетили плановете на Болшакови да напуснат Русия - те са щели да родят четвъртото си дете в Аржентина, съобщи Би Би Си.

Вицът гласи:

"-Сергей, защо се оттегляме от Херсон?

- Володя, та ти сам си наредил освобождаването на Украйна от фашистите и нацистите..."

38-годишният Василий Болшаков от Касимов е заплашен от 3 г. затвор за този пост във ВКонтакте, публикуван в началото на ноември. Делото е заведено по члена за дискредитиране на армията: от началото на войната той редовно се използва за преследване на антивоенни изявления.

Както посочва адвокат Анастасия Буракова, това не е първото наказателно дело за политически шеги в най-новата история на Русия. Но предишните случаи са преди пълномащабната руска инвазия в Украйна и не са имали нищо общо с темата за войната.

На 14 февруари в дома на Болшаков е извършен обиск. Семейството има три малки деца на възраст между 2 и 7 г. и очаква четвърто. Първоначално правоприлагащите органи се отнасят сурово с Василий. "Жена ми вече е много бременна. Тя излезе и попита защо правите това, той не се съпротивляваше. И те се успокоиха", разказва той.

Датата в наказателното постановление е символична: 24 февруари 2023 г.

Донос за виц

Василий Болшаков работи като програмист и е предприемач. В родния си Касимов той е собственик на Лохово тайм клуб: място за прекарване на свободното време, където се организират партита, играят се игри. "Не става въпрос за пари, а за това да предпазим младите хора от пиене", обяснява Болшаков. - Нямаме какво да правим в града, а младите хора пият.

По думите му клубът на времето не носи никакви приходи: "Направих го за обществото. Той ще се изплати след още 5 г. или 10 г., но все още работи и това е добре. Сега го изваждам от моята юрисдикция, за да не си навлече неприятности заради моите приключения.

Приключенията на Василий започват още през пролетта на 2022 г.: някой докладва на правоохранителните органи коментарите му във "ВКонтакте". Тогава той е само глобен: наказателно дело се образува само за многократно дискредитиране на въоръжените сили в рамките на една година. След това през есента срещу Болшаков са подадени още три доноса, казва той и адвокатът му потвърждава.

Василий не познава лично ищците. "Имах коментари в стил, че хората (от Русия), които се бият там (в Украйна), са престъпници според руското законодателство. Това не се харесва на хората", аргументира се той.

Делото за анекдота е образувано след донос. И този донос не е единственият: срещу Болшаков са подадени още две жалби за други негови изявления в интернет. Адвокатът му Андрей Курятников не изключва, че тези обвинения могат да доведат до нови наказателни дела.

Няма време за напускане на Русия

А Василий наистина е написал много постове и коментари във ВКонтакте. Той се ужасява от рекламата на ЧВК "Вагнер", чуди се кога ще открият музей на корупцията в "двореца на Путин" в Геленджик, пише, че СССР има признаци на фашистка държава.

"Самият аз съм такъв човек - не съм от тези, които подкрепят революцията, но именно мълчанието ми е трудно. Много е лошо за нашата страна да се мълчи", казва той сега.

След избухването на войната двойката започва да мисли за заминаване. Накрая ги подтиква да напуснат Русия обявяването на мобилизация: те и децата им се преместват в Турция и живеят там няколко месеца. Болшакови искат да родят четвъртото си дете в Аржентина, където се дава гражданство по рождение. Семейството планира да остане в Южна Америка завинаги. Но преди да заминат, те решили да се върнат у дома: да продадат колата, да приключат с бизнеса си.

Заради наказателно дело Болшакови няма как да напуснат Русия. След обиск паспортът на Василий е конфискуван, той е под домашен арест.

Свободата на словото не е отменена

В поста на Болшаков няма престъпление - т.е. дискредитиране на армията - смята адвокатът му. "Моето мнение е, че самият член е дискриминационен. Никой не е отменял свободата на словото. И в това изказване няма никаква дискредитация. Това е виц, който се разпространява сред хората, хората го разказват", казва Курятников.

Самият случай изглежда смешен дори за него. "Ако се върна 30 г. назад и разкажа за него на дядо си, той сигурно няма да ми повярва и ще каже: отдавна сме преживели това, вече не може да се вкарват хора в затвора за шеги", каза адвокатът. - Но се оказва, че могат.

Александра Архипова, антрополог, който изучава съвременния фолклор - мемове, вицове, които осмиват властите - отбелязва, че от началото на войната вицовете рядко стават материал за наказателни дела в Русия.

"Преследват се предимно сериозни осъдителни забележки. Както преки (антивоенни плакати), така и косвени (лентички, жълти и сини връзки за обувки)", казва антропологът. - Но анекдотът никога не се е оказвал толкова политически дискредитиран".

"Оказва се, че вътрешният принцип за "наказване на сериозните изказвания" е бил нарушен? Но във всеки случай семиотичната граница на "дискредитацията" отново се е преместила", пише Архипова в канала си в Телеграм.

А Василий призна, че е публикувал същата шега, докато е бил в Турция със семейството си и се е чувствал в безопасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

8

ob1

15.03 2023 в 19:11

Мецни нещо, вовка :)

12407

7

Bad Horse

15.03 2023 в 15:03

има сайтове събиращи фрази на Путин, Шойгу и подобни, които подлежат на подобни санкции. Те до преди 2014 отричаха че ще завладяват Крим и Донбас и се кълняха в неприкосновеността на границите от 1991. Сега ще ги арестуват ли по новите закони за вредителство? Нравится, не нравится, терпи моя красавица...

-529

6

6екеr4о

15.03 2023 в 13:58

Цитат от руската Википедия: «Жить ста́ло лу́чше, жить ста́ло веселе́е!» — распространённый вариант фразы, произнесённой Генеральным секретарём ЦК ВКП(б) И. В. Сталиным 17 ноября 1935 года в выступлении на Первом всесоюзном совещании рабочих и работниц — стахановцев."
Дядя Джугашвили добре го е казал...

345

5

Джендо Джедев

15.03 2023 в 13:58

Каква прекрасна кочинка е СССРусия, само! :D

1005

4

Диоген

15.03 2023 в 13:31

ами това е..
квичат разни "родолюбци" тук,така наречени националисти,но предпочитащи руzzия.
писна ми от либерално отношение към тези.....

2550

3

alfakentavur

15.03 2023 в 13:20

Чудесно. Айде всичката рашистка сволоч тука пак да се оплаква от това, че им отнемат свободата на словото.

900

2

Маги Стралска

15.03 2023 в 13:16

как се пееше в оная песничка..... я другой такой страны не знаю..... где так вольно дышит человек.....

3767

1

Име на профила

15.03 2023 в 12:49

вовчик? Къде си мамин сладък?

Дяда ти Джо може да е сенилен либераст, ама мога да отида на ливадата пред Белия дом и да разправям вицове за него цял ден - и няма да ме приберат.