Украинската армия е изстреляла 155-милиметрови боеприпаси в количество, равно на производството на САЩ за 6 години

OFFNews 06 декември 2022 в 08:51 7272 4

155-милиметрови снаряди

Снимка Упром Инфо

На Съединените щати ще им трябват 5-6 години да запълнят запасите, от които са предоставили 155-милиметрови боеприпаси на Украйна.

Съединените щати вече са доставили на Украйна 900 000 стандартни и 4000 високоточни 155-мм артилерийски снаряда и ще им са необходими 5-6 години, за да бъдат попълнени тези американски запаси при сегашния темп на производство, съобщи Укринформ. Агенцията цитира доклад, публикуван в понеделник от Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI за 100-те най-големи производители на оръжие за 2021 г.

„Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. предизвика скок в търсенето на оръжия в Европа и Съединените щати. От началото на войната западните страни доставят на Украйна военно оборудване и финансова помощ. Въпреки това, докато войната продължава, запасите намаляват“, се казва в доклада.

Анализаторите на SIPRI напомнят, че координацията на усилията за увеличаване на производството и попълване на оръжейните запаси се извършва от Контактната група по отбраната на Украйна - ръководе от САЩ екип, който включва повече от 50 държави и организации, обещали да предоставят помощ на Украйна .

Така към края на октомври 2022 г. правителството на САЩ е сключило няколко договора с военни отбранителни компании за попълване на американските запаси от оръжия. Сред тях е поръчка на Raytheon Technologies за ракетни комплекси Stinger на стойност 624 милиона долара; поръчка към съвместно предприятие на Lockheed Martin и Raytheon Technologies за противотанкови ракети Javelin на стойност 663 милиона долара; поръчка от Lockheed Martin за ракетни системи HIMARS на стойност 95 милиона долара.

„Увеличаването на производството на оръжие обаче отнема време и може да отнеме няколко години, преди оръжейните компании да успеят да се приспособят към новото търсене, създадено от войната в Украйна, както се вижда от поръчката на САЩ за противотанкови ракети Javelin. До края на октомври 2022 г. САЩ са доставили на Украйна 8500 ракети Javelin, което е еквивалентно на четири години производство“, се казва в доклада.

Имайки предвид това, Javelin, съвместно предприятие между Lockheed Martin и Raytheon Technologies, планира да увеличи производството от сегашните 2100 ракети годишно до близо 4000 ракети годишно, но удвояването на темпа на производство може да отнеме две години, се казва в съобщението.

Друга ключова нужда за Украйна са артилерийските снаряди за 155 мм гаубици.

„Към края на октомври 2022 г. Съединените щати са доставили на Украйна повече от 900 000 стандартни и 4 000 високоточни 155-мм артилерийски снаряда. При сегашния темп на производство (14 400 снаряда на месец) това ще отнеме пет шест години ”, съобщиха анализатори на SIPRI.

Имайки предвид това, САЩ имат планове съвместно с производителите да "увеличат темпа на производство до 36 000 артилерийски снаряда на месец, което трябва да бъде реализирано през следващите три години".

Според доклада, производителите на оръжие в Европа също очакват значително увеличение на търсенето на военна техника поради войната. Например Rheinmetall очаква количеството на поръчките за нейното отбранително подразделение да нарасне със 100-150% между 2021 и 2022 г. и с още 30-40% през 2023 г. Тази прогноза се основава на необходимостта от попълване на запасите от бронирана техника, изпратена в Украйна, както и на плановете на Германия да увеличи военните разходи. По същия начин шведският производител на оръжия Saab прогнозира увеличаване на обема на поръчките на фона на прогнозираното увеличение на световните военни разходи.

Като цяло общият обем на продажбите на оръжия на най-големите компании в света, произвеждащи оръжия и предоставящи военни услуги, възлиза на 592 милиарда долара през 2021 г., което е с почти 2% повече от 2020 г.

Както съобщи Укринформ по-рано, директорът на Националната разузнавателна служба на САЩ Еврил Гейнс заяви, че руската армия в Украйна изразходва боеприпасите с по-бързо темпо, отколкото отбранителната промишленост на Руската федерация е в състояние да ги произведе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

06.12 2022 в 10:00

Ужасяващи статистики, какви колосални суми и средства се харчат за оръжия! И не само се харчат, но и се използват интензивно! Ясно е, че това е единственият начин да бъде размазан Путлеровия режим, но какво се случва с дедо Си или с оная тлъста пача Севернокорейския Вожд!? А с останалите диктаторчета... Светът става все по-милитаризиран и бездушен, некаква духовна пустиня...

8053

1

DARTH VADER

06.12 2022 в 09:27

НЯМА НУЖДА ОТ СТАТИСТИКА...

КОЛКОТО Е НЕОБХОДИМО-ТОЛКОВА

РУСНАЦИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАСТАВЕНИ ДА УВАЖАВАТ МИРА,САМО С МНОГО СНАРЯДИ!!!