Титан унищожен в катастрофална имплозия, всички на борда са мъртви

OFFNews 23 юни 2023 в 07:51 16501 5

Титан

Снимка БТА/АП

Титан

Батискафът "Титан" е намерена на парчета. Станала е катастрофална имплозия. Всички петима души на борда ѝ са мъртви, съобщи бреговата охрана на САЩ.

Така тази нощ приключи международната операция по издирването на плавателния съд, изчезнал при експедиция до останките на "Титаник", предават Ройтерс и БТА.

"Сърцата ни са с тези пет души и с всеки член на техните семейства в този трагичен момент", пишат от компанията „Оушън Гейт“, компанията собственик на изчезналия съд за подводно плаване.

Вчера сутринта местно време безпилотен апарат, изпратен от канадски кораб, откри останките от батискафа на около 500 м от мястото, където са отломките от корабокрушението преди на потъналия преди повече от век презокеански лайнер „Титаник“, в отдалечен район на Северния Атлантик. Откритите отломки говорят за катастрофална имплозия на борда на плавателния съд, заяви на пресконференция контраадмирал Джон Могър от бреговата охрана на САЩ.

Петимата на борда бяха 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг; роденият в Пакистан 48-годишен бизнес магнат Шахзада Давуд и 19-годишния му син Сюлейман, и двамата са британски граждани; 77-годишния френски океанограф и експерт по „Титаник“ Пол-Анри Наржоле, който десетки пъти е посещавал мястото на корабокрушението на „Титаник“; и Стоктън Ръш, американският основател и директор на „Оушън Гейт“, който е управлявал подводния апарат.

Загиналите пасажери.

Спасителни екипи от няколко страни дни наред претърсваха с кораби и самолети хиляди квадратни километри в открито за всякакви следи от 7-метровия „Титан“. Подводният плавателен съд загуби връзка със спомагателния си кораб в неделя сутринта, около час и 45 мин. след началото на спускането.

Могър заяви, че е трудно да се каже кога е настъпила повредата на апарата. Силите, участващи в спасително-издирвателната операция, бяха разположили в продължение на повече от три дни сонарни шамандури, които за това време не са засекли никакви шумове от силен взрив, добави той.

Във вторник и сряда те засякоха звук, който временно вдъхна надежда, че хората на борда на „Титан“ са живи и че се опитват да изпратят сигнали чрез почукване по корпуса на подводницата.

Но властите заявиха, че анализът на тези шумове не дава категорични резултати от какво са и че те може изобщо да не са от плавателния съд.

„Не личи да има каквато и да било връзка между шумовете и местоположението на морското дъно“, каза Могър.

Безпилотните апарати, които в момента са изпратени да претърсват океанското дъно, ще продължат да събират данни, посочи той, но все още не е ясно дали ще бъде възможно да бъдат прибрани телата на загиналите предвид характера на инцидента и екстремните условия на тази дълбочина.

Според властите са открити общо пет големи парчета от „Титан“, включително по-голямата част от вътрешния корпус.

Надеждите за успешен край на операцията започнаха да чезнат през вчерашния ден, когато изтече 96-часовият срок, за който се предполагаше, че има кислород на борда на „Титан“, в случай че апаратът все още беше непокътнат.

Експедициите до останките на потъналия през 1912 г. „Титаник“, организирани от „Оушън Гейт“ от 2021 г., струват по 250 000 долара на човек, става ясно от сайта на компанията.

През 2018 г. по време на симпозиум на експерти от сферата на производството на подводни плавателни съдове, както и в съдебен иск срещу бивш директор „Морски плавания“ в „Оушън Гейт“ са били изказани съмнения за безопасността на „Титан“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

23.06 2023 в 12:30

77-годишния френски океанограф и експерт по „Титаник“ Пол-Анри Наржоле, който десетки пъти е посещавал мястото на корабокрушението на „Титаник“- Този човек, го разбирам, а също и изследователя Хеймиш Хардинг.
Но туристът от Пакистан с детето, някак не мога да приема за разумен.
Да почиват в мир! Жалко за детето....

3767

4

Име на профила

23.06 2023 в 10:47

То дело е имало, заведено от тия срещу бивш служител срещу клевета и измама. Каква е клеветата? Че плавателният съд не отговаря на изискванията за безопасност.

Джеймс Камерън има интересно кратко интервю или по-скоро коментар, където обяснява множеството погрешни решения - от материала, от който е направен корпуса, евтиния илюминатор, липсата на проверка и сертификация по стандарти, и т.н. и т.н.

Собственикът има интервю, където с гордост показва евтините елементи в този импровизиран плавателен съд, виждайки го като гениална идея. В друго интервю обяснява защо не иска да наема опитни моряци, защото били "скучни" и не носели вдъхновение за проекта му.

Не е пълен мошеник, все пак загива заедно с пасажерите си. Просто е тарикат, който завлича няколко милиардера със себе си. Бог да ги прости, и нека е поука за други туристи.

15914

3

поп Дръвчо

23.06 2023 в 10:12

Поредният пример как инженерното законодателство се пише с кръв.

Ако мероприятието се случваше на територията или в териториалните води на която и да било бяла страна, самата идея да вкарат плащащи клиенти в конкретната капсула би образувала административно дело.

Едно е когато сам си трошиш главата с нещо (и пак има ограничения, за да не пострадат околните), съвсем друго е когато вкараш туристи в схемата.

@eagle60 тия не са първопроходци.

Първопроходци са ония в Марианската падина през 60-те.

Тия са евентуално първопроходци в дълбочинния туризъм. Което е различно. Пак е повод да им организират спасяване за милиони, но е и повод да изкарат джигера на оцелелите участници.

1005

2

eagle60

23.06 2023 в 08:57

За съжаление пътя на еволюционното развитие на техниката е постлан с инциденти. отнели живота на пионери в съответната област. Но ако ги нямаше първопроходниците, нямаше да има коли, кораби, самолети. RIP.

345

1

Джендо Джедев

23.06 2023 в 08:37

Жалко! Бог да ги прости! Поне са загинали мигновено, а не са се мъчили.
 
X

Да помогнем на украинските деца!