Американските ВМС са чули имплозията, унищожила Титан

OFFNews 23 юни 2023 в 12:13 4153 0

Снимка БТА/АП

Военноморските сили на САЩ са засекли звуци, "съответстващи на имплозия", малко след като е загубена връзката с батискафа Titan на OceanGate, съобщи служител на флота, цитиран от Би Би Си.

Всички петима души на борда на плавателния съд загинаха. Капсулата е на парчета, стана ясно тази нощ. С пътуването си те се опитваха да достигнат останките от "Титаник".

Служителят заявява пред CBS News, че тяхната информация за "акустичната аномалия" е била използвана от бреговата охрана на САЩ за стесняване на зоната на търсене.

Според Си Ен Ен тя е била счетена за "неокончателна" и затова мисията по търсене и спасяване е продължила.

Тази нощ контраадмирал Могър от бреговата охрана потвърди, че всичките петима души на борда на "Титан" са загинали вследствие на вероятно "катастрофална имплозия" въз основа на моделите на откритите отломки. Той обаче заяви, че по време на издирвателната мисия не са били засечени звуци, които да отговарят на това.

В сряда Бреговата охрана на САЩ потвърди, че канадски самолет P-3 е засякъл "подводни шумове" в зоната за търсене на изчезналия кораб. Това внесе нова надежда, че екипажът на "Титан" може да бъде открит жив, и накара бреговата охрана да премести операциите. Сега се смята, че тези шумове са идвали от други кораби в района.

Пол Хенкин, експерт по подводни изследвания, заяви, че първите признаци, че подводницата може да се е взривила, са се появили, след като в четвъртък е било открито голямо поле от отломки. "Открихме пет различни големи отломки, които ни подсказаха, че това са останките на "Титан" - каза той.

Контактът с плавателния съд беше изгубен около час и 45 минути след потапянето му преди близо седмица. Останките на "Титаник" се намират на около 700 км южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд.

Петимата на борда бяха 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг; роденият в Пакистан 48-годишен бизнес магнат Шахзада Давуд и 19-годишния му син Сюлейман, и двамата са британски граждани; 77-годишния френски океанограф и експерт по „Титаник“ Пол-Анри Наржоле, който десетки пъти е посещавал мястото на корабокрушението на „Титаник“; и Стоктън Ръш, американският основател и директор на „Оушън Гейт“, който е управлявал подводния апарат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!