Ципрас работи срещу Гърция

Дойче веле Последна промяна на 28 юни 2015 в 16:03 12083 35

Снимка DW

Финансовите министри от еврозоната нямаха друг избор. След всички провокации и неизпълнени обещания, те в крайна сметка отказаха да продължат да спасяват Гърция, коментира Барбара Везел за Дойче Веле.

Търпението на финансовите министри от еврозоната се изчерпи - след поредните двучасови преговори те показаха вратата на своя гръцки колега. Желаещи да слушат "поученията" на Янис Варуфакис просто не останаха. Вместо това 18-те останали членове на валутния съюз сравнително бързо оформиха позицията си въз основа на поведението на гръцкото правителство. До момента те проявяваха наистина стоическо търпение към Атина и за десет дни се събираха пет пъти в Брюксел, като непрекъснато се натъкваха на непреклонността и фундаментализма на радикалите от Гърция. Алексис Ципрас и неговите министри очевидно вярваха, че не само могат да разиграват еврогрупата, но и да ѝ наложат волята си. Или пък премиерът и неговата партия "Сириза" изобщо не са искали да постигнат резултат? В крайна сметка обаче повечето други финансови министри стигнаха до заключението, че Гърция е преминала всички граници и сложиха край на продължителната драма.

Безсрамието като политическо средство

След срещата на върха в Брюксел федералната канцлерка Ангела Меркел още веднъж призова Атина да приеме изключително щедрото предложение на кредиторите. Само няколко часа по-късно дойде и отговорът. В телевизионно изявление Алексис Ципрас обяви намерението за свикване на референдум и препоръча на своя народ да отхвърли предложението на еврогрупата. Което от дипломатическа гледна точка е възможно най-голямото безсрамие. Тъй като по обед същия ден Ципрас за пореден път бе пожелал да разговаря с Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд, но - доколкото е известно - не е споменал нещо за своите планове. Вечерта е бил проведен и още един телефонен разговор с Берлин, без това по някакъв начин да променя степента на безцеремонност. Докато Ангела Меркел е изразявала надеждата си за положителни резултати, планът на Ципрас да взриви продължилите с месеци преговори е бил готов отдавна.

Особено големи претенции

От самото начало това гръцко правителство нарушава всички политически и дипломатически правила. При това не става дума само за обикновена нелюбезност или за революционна прямота. Гръцките представители се държаха едноврменно надменно и безсрамно, без да е ясно на какво се опират техните безгранични претенции. По принцип те искаха от европейските данъкоплатци да финансират тяхното правителство без ограничения във времето и без условия. При това дори обиждаха другите страни от еврозоната. А е просто глупаво да се опияняваш от собствената си реторика, докато страната ти върви към пропаст.

Ципрас предаде интересите на страната

Алексис Ципрас завлича Гърция в бездната не защото няма друга възможност, а от суета и властолюбие. Еврозоната не пожела да се подчини на неговите изисквания и сега той рискува страната му да изпадне във фалит и да излезе от единното европейско валутно пространство. А това е повече от безотговорно, тъй като от месеци насам гръцките граждани му показват, както сочат проучванията, че няма мандат за подобен ход. Ако благото на Гърция му бе присърце, той можеше да приеме последното предложение на кредиторите. Това би му осигурило време чак до ноември, за да стабилизира икономиката и да продължи преговорите на спокойствие.

Той обаче взе решение против своя народ - в полза на радикалната левица на собствената си партия и нейната идеология. Ципрас ще влезе в историята като поредния провалил се гръцки премиер - и то дори повече от предшествениците си. Ако не се случи чудо, Гърция ще потъне в хаос и ще фалира. Затова гърците трябва час по-скоро да прогонят Ципрас и неговото правителство.

Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.06 2015 в 21:33

Дойче Веле в този текст прекрачва всички граници, които описа, но - в журналистически еквивалент. Възможно е това да бъде абсолютната истина, но изложеното е едностранно и е рецидив в последно време, което намирисва на налагане на гледна точка от учасник в събитията.
А призив към гражданите на чужда страна да действат противозаконно на властта и да я свалят - е добър съвет, но - в никакъв случай няма място в медийните среди и .. препечатващите без прочит уеб страници off.

29.06 2015 в 20:45

Колко много платени писачи с петолъчки на челата!!! Ужас!
Гърците вече потънаха. Другото е манипулиране на обществото.
Те никога нищо не са имали. Дори когато България беше под комунистическо робство, пак беше по добре от византииците. После ги прибра Европа (от 1981) и ги очовечи малко...
Но то левичарите, левите, червените, социалистите все завиват на ляво! Леваци! С чужди пари само могат. Когато си с две леви ръце и два леви крака, така става.
Както е казала Тачър, комунизма свършва, когато свършат парите на другите!
Та и византииците и те така :))

29.06 2015 в 10:22

Повечко секс, драга Барбара Везел*, повечко секс.
И ще видиш как довчера нерешими проблеми ще ти се видят маловажни.
На всички врякащи чавки помага /с изключение на Мая Манолова/, защо да не помогне и на тебе...
Гръкофобската истерия задмина по децибелност Крымската.
А аз лично никога не съм подозирал, че гръцките политици могат да ми станат симпатични.


Барбара Везел - автор на статията в DW

29.06 2015 в 09:19

Последно? Еврогрупата ли е показала вратата на Гърция или Гърция е напуснала? Нещо си противоречите.

28.06 2015 в 23:27

Вън от евригейския съюз и свобода от соросоидите на великия братски Гръцки народ.

Ние сме потомци на Ахил, а те на Орфей, Одисей и Помпей...за последния не съм сигурен де...

28.06 2015 в 21:33

spirit, кредитите не са на партията която е била на власт когато са били теглени, а на държавата.
Ама тва комунделите се праите на по-хитри и от гърците.
Атака ако дойде на власт е изтегли кредит, после като дойде БКП, няма да ги връща ли?
Умник.С толкова мозък в празните кратуни, и с милиарди да ви затрупат пак цървули ще си останете щото сте глупави, мързеливи, крадливи и завистливи.

28.06 2015 в 21:32

Хахаха, гърците забиха ЕДИН ГОЛЯМ ВИЗАНТИЙСКИ *УР отзад на еврогейско-педероатлантическата шайка. Право дума браточката sottozero: "Ципрас, задръжте още малко, рептилите клекнаха:))".

Западняците квото и на напраят са в вече в lose-lose situation. Ако дадат парите - лошо, ако не ги дадат - пак лошо. ФАЩ да му мислят. Еврогейско-педероатлантическата шайка се разпада. Днеска - Гърция, утре - Испания, други ден - Италия, и след тях - всички останали. И ние тоже!

С ВАС СМЕ ДРУГАРИ!

https://www.youtube.com/watch?v=1ObK3CUM994

28.06 2015 в 21:05

Не искат нови заеми гърците и това е.

28.06 2015 в 20:55

Гръцкото безочие и наглост вече придобива такива патологични изменения, че трябва да го включат в следващата ревизия на МКБ (Международна класификация на болестите.

Като си обявят банкова ваканция в понеделник и като изнесат еврата с камиони от трезорите да ги видим колко са хитри.

А тия малоумници тука във форума дето пеят жални песни за гърците ако искат да ми дадат заем така 200-300 хил евро (че да не ги товаря финансово много) и после като си го искат ще им кажа много неучтиво да го духат.

28.06 2015 в 20:42

Каква ще е фундаменталната промяна, която вие като модерна марксистка партия ще донесете на Гърция?

- Справедливост. В Гърция малък брой богати семейства притежават всичко - флот, хотели, медии, а 1% от населението владее 58% от богатството. Първа крачка към спасението е да ударим този 1%.

- И как да стане това?

- Напълно наясно сме, че истинският социализъм, в който искрено вярваме, не може да бъде приложен в съвременните условия. Но историята учи, че и при капитализма би могла да съществува социална справедливост. След Втората световна война на Запад данъците за богатите бяха толкова високи, че превърнаха обществата в социални. Ние ще водим борба със зъби и нокти, за да решим проблемите на трудещите се. А това минава през смяна на идеологията на данъчната система. Вместо да изтичат в чуждите банки, парите на богатите трябва да влизат в бюджета.

- Мнозина ви обвиняват, че обещанията ви са популистки и неизпълними. Говорите за опрощаване на външния дълг, вдигане на минималната заплата, 300 000 нови работни места. Откъде ще намерите финансиране?

- Две са основните задачи, които сме си поставили: опрощаване на дълга от страна на кредиторите и преустановяване на убийствената политика на икономии, налагана от тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ - б.а.). Гърция завърши 2014 г. с 10 млрд. евро излишък, който те искат да използваме за погасяване на дългове. Вместо това ние ще дадем 2 млрд. евро - една пета от сумата, в преки плащания за най-бедните, за да си покрият те базовите нужди. Преодоляване на бедността без държавна намеса няма. От първия ден ще възстановим и колективните трудови договори. Във всичко това няма нищо революционно. То е просто смислена политика.

- Възможно ли е международните кредитори наистина да опростят дълга на Гърция - и ако не, ще напусне ли Атина еврозоната?

- Няма да излезем от еврозоната, а и няма механизъм да ни изкарат. Но опрощаването е задължително. Многократно сме виждали, че проблем с подобен дълг няма друго решение. Например 63% от германския дълг е бил зачеркнат през 1953 г. и дори Гърция е плащала за това. През 80-те и 90-те години същото се случва с Латинска Америка. Ние имаме нужда от свежи пари в икономиката, за да й дадем глътка чист въздух.

- Преди време СИРИЗА се обяви за излизане на Гърция от НАТО. Като че ли обаче напоследък партията се отказва от подобни тенденции във външната си политика за сметка на вътрешната програма. Така ли е?

- Ние сме не просто за излизане на Гърция, а за разпускане на НАТО. Алиансът се намесва в световните проблеми по недопустим агресивен начин, който не одобряваме.

- Какво ще значи за Европа кабинет на СИРИЗА?

- Не си мислим, че сме център на света. И все пак в края на 2015 г. ще гледаме избори и в Испания, където нашата братска партия „Подемос“ сигурно ще вземе властта. Успехите ни ще изправят европейските партньори пред избор - ще тръгне ли ЕС по пътя на левите идеи или на фашизма на икономиите? Брюксел не може да пренебрегва тази дилема.

- Коя партия е най-близо до вашата идеология, което би допуснало формиране на коалиция след изборите?

- Комунистическата партия. Тя има историческата отговорност да реши ще помогне ли Гърция да тръгне по нов път.

- Вярвате ли, че опрощаването на държавния дълг на Гърция е справедливо? Как европейските партньори могат да обяснят подобен ход на българските граждани, които получават далеч по-малки заплати?

- Цените в Гърция са несравними с тези в България, така въпросът е некоректен. Дългът не е гръцки проблем, а на цяла Европа. Ние не искаме специално отношение, тъй като много други държави ще се намерят в нашето положение рано или късно. Победата ни ще е в помощ на всички трудещи се, включително и в България.

 
X