Дончев: Ситуацията в Гърция ще се отрази на България

OFFNews 28 юни 2015 в 10:30 8221 18

Томислав Дончев

Ситуацията в Гърция ще има ефект върху България, но какъв ще бъде той зависи от сценариите, които ще се развият.

Това каза вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев пред БНТ, който обаче подчерта, че българите трябва да са спокойни, защото според него няма място за паника заради ситуацията в Гърция.

Ефект ще има върху България. Ще има негативен- би могло да има и положителен ефект. Всичко зависи от сценариите, които се развият. Те са много. Фалит на държава, която е член на еврозоната не е имало никога. Ще има трансграничен негативен ефект, когато икономиката на една съседна държава страда. Още повече, че ние имаме интензивен стокообмен. Би имало и положително въздействие, следствие на миграцията на бизнеса и на компаниите тук, заради отличните данъчни ставки и по-стабилната страна, обясни Дончев.

По думите му все още не било ясно дали Гърция ще фалира окончателно във вторник. Той подчерта, че е възможно искането за референдум да е "упражнение изцяло с вътрешнополитически характер", което да има за цел правителството на Ципрас да излезе от тежката ситуация.

"На първо място референдумът може да бъде мислен като начин вътрешнополитически да се отиграе ситуацията. Другият възможен сценарий е опит да се спечели още време. Дали ще има опит за сделка в последния момент или план Б вече е в ход, ми е трудно да кажа. На фона на всички рискове и опасения, знам за хора, които са се самоубили, заради дълговете си, но не съм чувал за изчезнала държава поради дълговете си”, обясни Дончев.

Според него параметрите на бюджетите и задълженията на България и Гърция нямат нищо общо. Вицепремиерът подчерта, че страната ни е сред най-малко задлъжнелите страни в Европа и няма как да бъде сравнявана със съседката си.

„България поддържа вътрешен дълг под 30 %. Ситуацията е съвсем различна, те са малко под 200 % дълг спрямо БВП. Това означава, че те дължат това, което цялата им икономика би изработила за година и десет месеца", обясни Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews