Дончев: Ситуацията в Гърция ще се отрази на България

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2015 в 10:30 7635 18

Томислав Дончев

Ситуацията в Гърция ще има ефект върху България, но какъв ще бъде той зависи от сценариите, които ще се развият.

Това каза вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев пред БНТ, който обаче подчерта, че българите трябва да са спокойни, защото според него няма място за паника заради ситуацията в Гърция.

Ефект ще има върху България. Ще има негативен- би могло да има и положителен ефект. Всичко зависи от сценариите, които се развият. Те са много. Фалит на държава, която е член на еврозоната не е имало никога. Ще има трансграничен негативен ефект, когато икономиката на една съседна държава страда. Още повече, че ние имаме интензивен стокообмен. Би имало и положително въздействие, следствие на миграцията на бизнеса и на компаниите тук, заради отличните данъчни ставки и по-стабилната страна, обясни Дончев.

По думите му все още не било ясно дали Гърция ще фалира окончателно във вторник. Той подчерта, че е възможно искането за референдум да е "упражнение изцяло с вътрешнополитически характер", което да има за цел правителството на Ципрас да излезе от тежката ситуация.

"На първо място референдумът може да бъде мислен като начин вътрешнополитически да се отиграе ситуацията. Другият възможен сценарий е опит да се спечели още време. Дали ще има опит за сделка в последния момент или план Б вече е в ход, ми е трудно да кажа. На фона на всички рискове и опасения, знам за хора, които са се самоубили, заради дълговете си, но не съм чувал за изчезнала държава поради дълговете си”, обясни Дончев.

Според него параметрите на бюджетите и задълженията на България и Гърция нямат нищо общо. Вицепремиерът подчерта, че страната ни е сред най-малко задлъжнелите страни в Европа и няма как да бъде сравнявана със съседката си.

„България поддържа вътрешен дълг под 30 %. Ситуацията е съвсем различна, те са малко под 200 % дълг спрямо БВП. Това означава, че те дължат това, което цялата им икономика би изработила за година и десет месеца", обясни Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.06 2015 в 16:53

По цял свят, от единия край на Уолстрийт до другия по дългата страна на големия кръг е същото. Както искаш го разбирай.

А телевизор не гледам още отпреди да се родиш ;)

28.06 2015 в 16:29

Може да гледаш нещата икономически, но очевидно само по телевизора. Ще ти спестя конкретиката по юридически казуси, но направо ти подарявам извода: на балканите, от Албания до Турция, ако си инвестирал в нещо, парите ти не са защитени. Както искаш така го разбирай.

28.06 2015 в 16:09

чеснов, очевидно не знаеш какво е "презумпция за виновност".

аз гледам на нещата изключително икономически, много малко юридически, понеже юридизмите са общо взето безполезни. в таз връзка, преведи си френската фраза laissez-faire, вечната мечта на растящия и големия бизнес.

дори в сърдцето на капитализма, уол стрийт, банкерите си имат специална схема, за да не се влачат по националните съдилища ;)

т.нар. "глобализация" е именно израз на желанието на бизнеса да избяга колкото може по-далеч от данъчния и съдията.

28.06 2015 в 16:01

колектив, да кажеш, че бизнесът искал слободия и по-малко съд означава, че му вменяваш презумпция за виновност - типична българска грешка.

28.06 2015 в 14:51

Рожби, спорите за глупости - бизнесът зависи от много фактори. Ясно е че съдебната система ако куца и мутра ни е премиер, то всеки бизнесмен от чужбина би гледал на инвестиция в страната като на гарантиран риск в кофти среда. Изнудвачите тук са на всички нива. А както виждате като целта не ти е икономическо развитие ползваш всички възможности да се оправдаваш. Запазена марка на герб1 и 2.

28.06 2015 в 14:30

"Китай и Турция могат да компенсират корупцията и другите си недостатъци с голям вътрешен пазар, ние не можем."

Това казвам и аз -- съдебната система е от значение от един момент нататък, но докато има растеж никой не пита за нея. Даже напротив, бизнесът, който по-чевръст и печели повече е по-доволен, ако има повече слободия и по-малко съд.

В един момент обаче при подходящи условия политиката го настига и понятия като корупция, равенство, социална сигурност, екология и т.н. почват да имат значение, тогава идва и съдебната система.

Но декларации, че тя ще оправи всичко спестяват другата половина от истината, а тя е, че колкото и да няма корупция някъде, ако пазарът не е перспективен заради демографските условия, икономиката няма да тръгне нагоре никога.

Изобщо, както забеляза дори Калфин преди седмица, у нас демографският проблем няма краткосрочно решение. Няма и дългосрочно -- навсякъде по света, където има свобода на движението популацията и икономиката бягат от беднотията и селото към богата метрополия.

У нас ще става същото колкото по-добре се интегрираме в Европата.

И в това нема нищо лошо ;)

28.06 2015 в 14:21

"всичките тия държави са много напред икономически"

Напред, напред, колко да са напред? По производителност на труда ние сме на 4 евро на час, балтийските са 8, Холандия е 40, средното за Европа е 35. Даже в Гърция е 20. Как и да ги гледам са много по-близо до нас, отколкото до Европа.

28.06 2015 в 14:12

Колективе, бизнес средата зависи от много фактори, част от които са и изброените от теб.
Всеки пазар е специфичен. Китай и Турция могат да компенсират корупцията и другите си недостатъци с голям вътрешен пазар, ние не можем.
Работещата съдебна система е фундамент изобщо на държавността, какво остава за бизнес средата.
Учудвам си, че не се разбира.

28.06 2015 в 13:52

08 прстотията на глупака......Хърватска, Естония, Латвия и Литва имат сходна демографска картина. Дори е по-лоша! Вярно образованието е доста по-напред. За мързел или работливост не знам това според мен са глупости на държавно ниво. Тия държави са сходни и като население на България или доста по-малки. Обаче всичките тия държави са много напред икономически. Какда си го обясним?

Дали не е заровено кучето именно в слабата съдебна система, липса за върховенство на закона, свръх тежката бюрокрация и корупция на всяко ниво?

28.06 2015 в 12:43

GREXIT®...GREXIT®
Ха сега да ви видим колко сте велики...
 
X