Светът осъди терористичната атака в Париж (обновена)

ОFFNews 07 януари 2015 в 16:08 13585 1

Терористи нападнаха френско списание

Световните лидери осъдиха терористичната атака срещу френското сатирично списание "Шарли Ебдо", при която загинаха 12 души, а над 10 бяха ранени.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия стои до Франция в този труден момент:

"Това отвратително деяние не е просто атака срещу живота на френските граждани и тяхната сигурност. То е и атака срещу свободата на словото и печата, които са основните елементи на нашата свободна демократична култура. Няма как това да бъде оправдано", каза още Меркел.

"Русия осъжда тероризма във всичките му форми", каза секретарят на президента Путин Дмитрий Песков. Той заяви пред РИА Новости, че никога няма оправдание за тероризма.

Американският президент Барак Обама също категорично осъжда нападението над френското сатирично списание. "Белият дом е солидарен със семействата на онези, които бяха убити или ранени при тази атака", каза говорителят на Обама.

Британският премиер Дейвид Камерън също осъди атаката срещу "Шарли Ебдо", като я нарече „възмутителен терористичен акт”. "Ние заставаме с френския народ в борбата срещу тероризма и в защитата на свободата на печата", допълни Камерън.

Испания нарече атака срещу сатиричното списание „срамен и позорен терористичен акт”.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова също осъди нападението:

"Аз съм ужасена от тази шокираща атака срещу сатиричния вестник "Шарли Ебдо". Съпричастна съм към трагедията на семействата на загиналите и ранените. Това е повече от лична трагедия. Това е атака срещу медиите и свободата на словото. Световната общност не може да позволи на екстремистите да затворят устата на свободния поток от мнения и идеи. Ние трябва да работим заедно, за да бъдат изправени извършителите пред съда. Трябва да се обединим в името на свободната и независима преса", заяви Бокова.

Съветът за сигурност на ООН нарече атентата в Париж „варварски и позорен терористичен акт“. „Членовете на Съвета за сигурност осъждат категорично този нетърпим терористичен акт срещу журналистите и вестника", се казва в изявлението на Съвета.

Генералният секретар на ООН Бан ки-мун също осъди атентата. Той определи нападението като „атака срещу свободата на печата и свободата на изразяване, които са два от стълбовете на демокрацията”.

Турция осъди терористичния акт, но в същото време предупреди за опасността от ислямофобията.

Анкара осъжда всички форми на тероризма, независимо какви са те и какви са мотивите им. Насилието няма никаква връзка с исляма, който е „религия на мира”, подчертаха от турското външно министерство.

В същото време обаче министерството изрази съжаление за надигащата се вълна от расизъм, ксенофобия и ислямофобия в Европа и призова за единна борба срещу тези явления.

Българското Министерство на външните работи също излезе с позиция за случилото се в Париж. "Няма кауза, която да оправдава терора", категорични са от МВнР.

Президентът Росен Плевнелиев пък изпрати съболезнователно писмо до френския президент Франсоа Оланд по повод нападението срещу сатиричното издание. 

"Република България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм", пише в писмото на Плевнелиев.

Президентът изрази и своите "най-дълбоки съболезнования" към семействата и близките на загиналите.

България е съпричастна с болката на френския народ и ще продължи сътрудничеството със своите партньори в борбата с тероризма в името на ценностите, в които вярваме и които изповядваме“, заявява още в писмото си президентът Росен Плевнелиев.

Атентата коментира и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. 

"Дълбоко потресена съм от трагичната новина за атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж днес. Моите сърдечни съболезнования към семействата на всички жертви и на цяла Франция", написа в профила си във Facebook Георгиева.

"Този акт на варварство няма да ограничи свободата на печата, която е в основата на демократичните ни ценности", допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews