Терористи нападнаха френско списание, 12 са убити (видео и снимки)

ОFFNews 07 януари 2015 в 13:40 18806 47

Терористите в престрелка с полицията в уличка зад редакцията на списанието.

Трима въоръжени мъже са нападнали парижкия офис на френското сатирично списание "Шарли Ебдо", убивайки поне 12 души и ранявайки над 10, съобщи Би Би Си.

Седем от ранените са в критично състояние, двама от убитите са полицаи, трима от ранените - също.

4 известни карикатуристи са били убити, сред тях е и издателят на списанието - Шарб, предаде английският вестник "Телеграф". През 2013 г. Ал Кайда обяви награда за главата му.

                                                    Убитият карикатурист и издател Шарб.

                                                  Един от убитите известни карикатуристи - Кабу.

Свидетели твърдят, че двама мъже с чени качулки открили продължителен огън с автомати "Калашников". Има и сведения за използван гранатомет.

Последният туит на изданието е бил карикатура на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади:

Изданието е отнасяло критики в миналото заради начина, по който изобразява актуалните случки на деня.

През ноември 2011 г. офисът на "Шарли Ебдо" в Париж бе унищожена при палеж, един ден след като сатиричният вестник публикува издание, преименувано на "Шериата Ебдо". Уебсайтът също бе опростен, като неговата начална страница бе заменена за няколко часа със снимка на джамията в Мека.

Президентът Франсоа Оланд е пристигнал на мястото на трагедията.


Франсоа Оланд заяви, че стрелбата "определено е терористично нападение" и я категоризира като "отвратително варварство". Той заяви, че убитите са 11, а тежко ранените са 4, като спасените хора са били над 40. 

"Тези хора бяха убити по един страхлив начин. Заплашени сме, защото сме страна на свободата", каза президентът.

Франция вдигна нивото на тревога в държавата до най-високо ниво, съобщи "Ройтерс".

"Убийствата в Париж са отвратителни. Заставаме зад френския народ в борбата му срещу терора и за защитата на свобода на словото", написа в Туитър британския премиер Дейвид Камерън.

Терористите в престрелка с полицията:

Полицията още издирва извършителите, които са откраднали кола и са потеглили към покрайнините на Париж. Някои от хората в офиса са избягали на покрива по време на стрелбата. На едно от видеата, снимани от покрив, се чува как нападателите викат "Аллах акбар", докато стрелят, както и "Отмъстихме пророка".

Според френските медии нападателите са говорели френски без акцент.

Карта на центъра на Париж, на нея се вижда къде се намира редакцията на "Шарли Ебдо". Снимка: Би Би Си.

Карикатура на списание "Шарли ебдо", гласяща: "Все още няма атентати във Франция", мъжът с калашника отговаря: "Има време до края на януари за нашите честитки".

Обама, Путин, Ангела Меркел и други световни лидер също осъдиха нападението.

Адвокатът на "Шарли Ебдо" - Ричард Малка, заяви, че редакцията е имала всекидневна полицейска охрана от 2012 г. насам, след като седмичникът публикува поредна карикатура на Мохамед, която предизвика гнева на мюсюлманския свят и множество заплахи срещу журналистите.

Охраната обаче е била премахната само преди няколко дни. Издателят Шарб е бил под специална полицейска защита, тъй като срещу него редовно са били пращани заплахи.

Според френската телевизия атаката е станала по време на седмичната планьорка на изданието, което значи, че всички журналисти са присъствали.

Френското правителство отрича нападението да е свързано с двата инцидента преди Коледа, когато 2 коли с мюсюлмански шофьори се врязаха нарочно в пешеходци на различни места във Франция. Въпреки това нивото на трегова беше засилено, а 300 войници ще бъдат ангажирани с охраната на Париж.

"Ако свободата на словото може да бъде пожертвана в името на криминализирането на подбуждането към омраза, защо не може да бъде пожертвата и заради обиждане на Пророка на Аллах", написа в Туитър известният бритнски мюсюлмански активист Анжем Шудари. 

Терористите все още се издирват, няма сведения за настоящото имместонахождение. Цялата парижа полиция е вдигната на крак. 
         Френски военни, разположени в центъра на Париж заради терористичната заплаха.

Има данни, че първата кола, с която нападателите са избягали, е била намерена.

Френските власти са поставили под засилена охрана други редакции, търговски центрове, спирки от транспортната мрежа.

Специалисти коментират на база на снимките и видеата, че нападателите са обучени бойци, които имат типично военно поведение и знаят какво вършат. Облеклото им пък прилича на екипировката на ислямистите в Сирия и Ирак - кубинки, жилетка с джобове за амуниции, маски на главите.

Това събуди спящите притеснения, че граждани на европейски държави, върнали се след служба в редиците на "Ислямска държава", ще използват бойните си опит и обучение, за да извършат подобни професионални терористични нападения.
Полиция и експерти проучват първата кола, с която нападателите пристигнаха на местопрестъплението. Снимка: Telegraph.

Карикатурист на "Шарли Ебдо" е казал пред гренските медии, че се е сблъскал с двама от нападателите на входа на редакцията, където те заявили, че са част от Ал Кайда.

"Отивах да взема дъщеричката си от яслата. Отивах към изхода, когато двама закачулени и тежко въоръжени мъже ни заплашиха. Искаха да влезят вътре и да се качат нагоре по етажите. Застреляха Волински, Кабу...продължи около 5 минути...аз се бях скрил под бюрото...те говореха френски перфектно, казаха, че са част от Ал Кайда", коментира свидетелят.

Друг свидетел твърди, че нападателите спрели сиво Рено Клио, като изкарали шофьора от автомобила, за да избягат с колата. Изплашеният гражданин помолил терористите да вземе кучето от колата си, преди те да я задигнат. Джихадистите му позволили да прибере домашния си любимец и потеглили с откраднатия автомобил.

Според една от версиите нападателите може да са членове на йеменския клон на „Ал Кайда“. Причината за това предположение е, че според свидетел на атентата нападателите поискали от минувачи да кажат на журналистите, че акцията е на „Ал Кайда“ в Йемен.

Според експерти по сигурността обаче нападателите може да са „вълци единаци“ - хора, които са свързани с определена доктрина, но не са свързани с голяма терористична организация. Според тях е много рано да се правят изводи за спящи клетки и за радикални мюсюлмани. 

                         Военните патрулират на гара в Париж. Снимка: AP Photo/Christophe Ena.

Близо 5 часа след атаката над "Шарли Ебдо" тримата нападатели все още са в неизвестност. Париж е поставен под сериозна полицейска и военна блокада. Военните и униформените патрулират около храмове, магазини, редакции и оживени публични места, както и на гарите.

1. Редакцията на списанието / 2. Престрелка с полицията / 3. Нападателите избягват с открадната кола / 4. Изоставят първата и открадват втора кола. Снимка: Би Би Си.

Френски стрийм на живо от мястото на инцидента:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!