Щурмът в Капитолия наживо: Конгресът утвърди окончателно победата на Байдън

Америка: Това е дъното

OFFNews 07 януари 2021 в 09:12 7349 0

Снимка АП/БТА

Следим наживо събитията в САЩ след щурма на Капитолия на 6 януари, при който загинаха 4-ма души.

13:30

Новоизбраният президент Джо Байдън официално номинира Мерик Гарланд за главен прокурор на САЩ.

12:00

Президентът Тръмп потвърди, че ще предаде властта на наследника си Джо Байдън по установения ред на 20 януари. Той съобщи това през Туитър акаунта на своето пресаташе, тъй като собственият му профил бе блокиран.

“Макар че изобщо не мога да се съглася с резултата от изборите и фактите ме подкрепят, въпреки това ще има предаване на властта по установения ред на 20 януари“, пише Тръмп.

11:30

Двете камари на американския Конгрес окончателно утвърдиха изборната победа на Джо Байдън на съвместно заседание. Конгресът преброи гласовете на Избирателната колегия, която даде на Байдън 306 гласа срещу 232 за Доналд Тръмп.

Преди това Сенатът и Камарата на представителите отхвърлиха възраженията срещу електоралния вот в щатите Джорджия и Пенсилвания. 

10:20

Пред NBC неназовани източници от администрацията на Тръмп заявяват, че е обсъждан вариант за задействане на 25-та поправка в Конституцията за импийчмънт на президента и поемане на властта от вицепрезидента Майк Пенс. За задействане на поправката обаче срокът от две седмици до края на мандата на Тръмп може да се окаже недостатъчен. Пред CNN бившият съветник по национална сигурност Джон Болтън коментира, че този акт би могъл да влоши ситуацията.

В същото време президентът Доналд Тръмп забрани на ръководителя на кабинета на вицепрезидента Майк Пенс Марк Шорт да влезе в Белия дом, след като Пенс отказа да отмени резултатите от изборите, предава NBC.

9:00 българско време/2:00 вашингтонско време

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Мат Потингър подаде оставка в отговор на реакцията на президента за щурма на Белия дом от негови поддръжници.

Потингър е коментирал пред Си Ен Ен, че е нямало много за обмисляне относно решението му. Няколко от най-близките съветници на президента, вкл. този по националната сигурност Робърт О'Браян и заместник-началникът на администрацията в Белия дом Крис Лидъл, обмислят оставки, предаде Си Ен Ен.

По-рано оставки подадоха заместник-ръководителят на пресцентъра на Белия дом Сара Матюс, шефът на кабинета на първата дама Мелания Тръмп Стефани Гришам и секретарят по социалните въпроси Рики Нисета.

Rock bottom - или дъното. Така медиите и хората описват случилото се в Капитолия снощи.

Дебатите в Сената продължават.

Шест часа след щурма Сенатът възобнови дебатите по възраженията на републикански представители срещу изборната победа на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември.

Голям брой американски конгресмени и 13 сенатори имаха намерение да оспорят гласовете в електоралната колегия от шест щата, които подкрепиха Байдън. Трима от републиканските сенатори, които първоначално оспорваха гласовете на електорите, заявиха, че оттеглят възраженията си след щурма на Капитолия и сблъсъците на демонстрантите със силите на реда.

Лидерът на мнозинството в Сената, републиканецът Мич Макконъл, заяви, че Конгресът "няма да бъде разколебан" да утвърди резултатите от изборите. Той каза, че демонстрантите са се опитали да възпрепятстват демокрацията, но са се провалили. Макконъл има намерение да продължи сесията на Сената до утвърждаването на резултатите.

Камарата на представителите на Конгреса също се събра да продължи процедурата по утвърждаване на изборните резултати. Председателката й Нанси Пелоси заяви, че утвърждаването на Байдън ще покаже на света, че Конгресът няма да се огъне.

"Въпреки срамните действия, ние все пак ще постъпим така, ще бъдем част от една история, която ще покаже на света от какво е направена Америка", каза Пелоси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!