Опит за преврат. Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса (обновена)

OFFNews 06 януари 2021 в 22:21 8642 0

Снимка БТА/AP

Привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в Конгреса, по време на заседанието, на което трябваше да бъде потвърдена победата на Джо Байдън.

След това полицията евакуира хората от сградата, предава Асошиейтед прес.

Политици коментират, че това е опит за преврат. Дебатът и гласуването на Електоралната колегия, която трябваше да обяви победата на Джо Байдън в момента е прекъснато, а полицията затвори сградата.

Протестите започнаха пред сградата на Конгреса по обяд, като се стигна до сблъсъци. Демонстрантите събориха част от огражденията и проникнаха в сградата. Властите използваха сила и сълзотворен газ.

Час след началото на щурма, полицията не успява да овладее хората. След като бяха изведени вицепрезидентът Майк Пенс и конгресмените, в залите в момента се разхождат протестиращи, като някои от тях викат от трибуните "Тръмп спечели изборите!".

Хронология на събитията:

23:47 Кметът на Вашингтон потвърди, че е поискана помощ от Националната гвардия. Тя заяви, че насилието и нарушаването на закона "няма да бъдетолерирано", както и че всеки нарушаващ закона, ще бъде подведен под отговорност. Тя отново повтори, че е въведен полицейски час, който ще започне в 18:00 часа местно време (02:00 ч. българско време).

23:30 Доналд Тръмп също се обърна към протестиращите. Той призова демонстрантите да прекратят насилието. "Знам, че сте наранени. Изборите бяха откраднати и всички го знаят. Но трябва да си отидете у дома", заяви Тръмп.

23:18 Джо Байдън осъди насилието на протестиращите. Той определи актът на демонстрантите като "безпрецедентно нападение". Байдън поиска още Доналд Тръмп незабавно да направи телевизионно обръщение, в което да призове своите поддръжници да прекратят насилието.

23:01 НАТО и ЕС призоваха за зачитане на изборните резултати в САЩ.

Какво се случи по-рано:

Ситуацията започна да излиза извън контрол малко след началото на заседанието на Камарата на представителите и Сената. След като привържениците на Тръмп навлязоха до залите на Сената, заседанието на Камарата на представителите и на Сената бе прекъснато. Служители на реда започнаха да евакуират хората от района. Обстановката допълнително се усложни и от информация за взривно устройство, открито в близост.

Към момента се съобщава за една простреляна жена, която е в критично състояние.

Конгресмени съобщиха, че им раздават противогази преди да ги изведат от залата. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и избраната за вицепрезидент Камала Харис са евакуирани, като мястото не се съобщава.

Междувременно в града беше въведен полицейски час до 06:00 ч. утре.

В медиите се появи и съобщение, че кметът на Вашингтон е поискал Националната гвардия да се намеси, което по-късно беше потвърдено от Пентагона. Към момента се съобщава, че 1100 души са мобилизирани.

По-рано днес Доналд Тръмп заяви, че никога няма да признае резултатите от изборите.  След началото на сблъсъците Тръмп призова протестите да "останат мирни".

На фона на събитията Министерството на външните работи призова  всички български граждани, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да не излизат навън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови