САЩ и Турция не се споразумяха за руските ракети

OFFNews Последна промяна на 17 април 2019 в 14:54 2913 0

С-400

Снимка АА

В хода на преговорите във Вашингтон САЩ и Турция не намериха изход от задънената улица по въпроса за плана на Анкара да закупи руските зенитно-ракетни комплекси С-400, съобщава Wall Street Journal, като се позовава на анонимни източници.

Изданието отбелязва, че в понеделник президентът Доналд Тръмп е приел в Белия дом финансовия министър на Турция Берат Албайрак. По-рано министърът твърдеше, че американският лидер проявява разумен подход към необходимостта на Турция да закупи руските С-400. Представителите на САЩ и Турция се срещнаха в рамките на ежегодната 37-а конференция по турско-американските отношения във Вашингтон.

Турция е категорична, че няма да се откаже от плановете си да купи С-400 и очаква първата партида от системите за противовъздушна отбрана да бъде доставена в страната през юли т.г. САЩ обаче смятат, че системите С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО, заплашват със санкции и неведнъж заявяват, че могат да задържат или да спрат процеса на продажбите на изтребителите F-35 за Турция. Турция е участник в международната програма на САЩ за разработването на самолетите от 5-о поколение.

В коментар пред Анадолската агенция министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар подчертава, че Анкара настоява САЩ да изпълнят поетите ангажименти пред 8-те страни – партньори по проекта за създаването на F-35. Във Вашингтон той се срещна с изпълняващия длъжността ръководител на Пентагона Патрик Шанахан. „Разговорът беше конструктивен. Ние с удовлетворение констатирахме промяната в позициите на американската страна по много от въпросите. Предостави ни се възможност отново да информираме САЩ за позицията на Анкара за F-35“, посочва той.
Турският министър припомня, че група турски пилоти продължава подготовката си в САЩ в рамките на проекта. В хода на срещата американската страна е представила нови предложения за доставката на системите за противовъздушна отбрана в Турция. „Тези предложения се разглеждат всестранно, ние обещахме да уведомим Америка за позицията ни по този въпрос“, казва Акар.

Също пред Анадолската агенция говорителят на турския президент Ибрахим Калън подчертава, че Анкара няма да позволи членството на страната в НАТО да бъде поставено под въпрос. Според него е недопустимо някой да обсъжда възможно изключване на Турция от НАТО в контекста на придобиването на руските С-400 или на програмата за създаването на изтребителите F-35.

„Турция е пълноправен член на НАТО и има право на глас при приемането на всички решения на алианса“, подчертава Калън. Според него отношенията между Анкара и Вашингтон са в сложен период, свързан с разногласия по много въпроси. „Това засяга не само договора за С-400 или доставката на самолетите F-35. Позициите на страните се различават и в контекста на сирийското урегулиране, и по борбата с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен. Основните проблеми в диалога между двете страни са свързани с подкрепата на САЩ за терористите от кюрдските Отряди за народна защита и ПКК в Сирия, и с блокирания процес за екстрадирането на Гюлен в Турция“, казва Калън.

Той посочва, че Турция провежда многовекторна външна политика и има за цел да развива сътрудничество със страните, които не са в състава на НАТО. „Освен това, за Турция отношенията с Русия не представляват алтернатива на диалога със САЩ или с ЕС. Привеждат се аргументи в полза на това, че разгръщането на С-400 в Турция ще бъде заплаха за договора за F-35. Заради това Анкара предложи да се сформира техническа комисия под егидата на НАТО и ние очакваме от САЩ отговор на това предложение“, допълва Калън.

Пред конференцията посланикът Турция във Вашингтон Сердар Кълъч подчертава, че двете страни са длъжни да защитават и укрепват двустранните връзки. Дипломатът обаче определя като контрапродуктивни изявленията на САЩ за възможното налагане на санкции срещу Анкара, както и спирането на доставките на изтребителите F-35, и изключването на Турция от програмата за производството на тези самолети. Според Кълъч последното предложение на САЩ за сделката с Турция за американските системи „Patriot“ е „конструктивно, но закъсняло“. Посланикът призовава американския Конгрес да се откаже от езика на заплахите по отношение на Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови