Съдът на ЕС защити съдия, критикувал полското правителство. Главният прокурор на Полша: Не ни засяга

OFFNews 13 юли 2023 в 17:27 871 0

Снимка Facebook / Zbigniew Ziobro

Полският министър на правосъдието и генерален прокурор Збигнев Жобро обяви, че решенията на Съда на ЕС нямат значение за съдебната система в страната

Съдът на ЕС постанови днес, че отстраняването от длъжност на полски съдия, отправил критики срещу правителството, противоречи на законите на Европейския съюз и той трябва да бъде възстановен на работа, предаде Асошиейтед прес. Успоредно с това вицепремиерът и министър на правосъдието на Полша Збигнев Жобро, който е и генерален прокурор в страната обяви, че "решенията на политизирания съд на ЕС нямат никакво значение за полското правосъдие".

Постановлението бе поредното от редица решения на ЕС, нареждащи на дясното полско правителство да отмени промени в съдебната система, за които съюзът твърди, че са в нарушение на закона.

Съдия Игор Тулея бе отстранен от длъжност през 2020 г. и заплатата му бе намалена от дисциплинарната камара на Върховния съд - институция, създадена и контролирана от правителството. Камарата беше използвана и срещу други съдии, защитили независимостта на съдебната система през мандати на правителства на партията "Право и справедливост", която е на власт от 2015 година, отбелязва АП.

Тулея бе отправил критики срещу действията на правителството и сезира Съда на ЕС за дисциплинарните мерки, предприети срещу него. Полската дисциплинарна камара бе разпусната, тъй като ЕС каза, че тя нарушава демократичните правила.

Тази съдебна битка е част от по-широкообхватен спор относно върховенство на закона, който вече е струвал скъпо на Полша, тъй като тя пренебрегва постановленията на ЕС относно независимостта на съдебната система, посочва АП. Миналия месец Съдът на ЕС блокира фондове за Полша на стойност милиони евро, като това беше в допълнение към предишни глоби на стойност около половин милиард евро.

Миналата седмица Европейският съд по правата на човека постанови, че Полша не се е отнесла към Тулея в съответствие със закона, и нареди на правителството да му изплати обезщетение на стойност 36 000 евро.

На пресконференция днес решението на Съда на ЕС коментира вицепремиерът Збигнев Жобро с атака срещу самия Съд. "Широко отразеният от пресата корупционен скандал, който се състоеше от срещи на служители на Съда ЕС и съдии на обилни пиянски банкети, на лов, където се определяха присъди, този скандал не е изяснен и до днес. Няма реални усилия да се определи кои решения са били повлияни по този начин. ЕС и неговите органи сякаш сливи имат в устите си, когато ги питат какво да правят по-нататък с изясняването на този скандал - посочи министърът в директна атака срещу европейския орган.

Жобро каза, че „в тази ситуация е трудно Съдът на ЕС да се третира като сериозен съд“. – Отделно, че лицата, които се избират за Съда на ЕС, са посочени от политици на отделни държави. Това е доминирането на нови съдии чрез политически назначения. Това е чисто политически орган, заплетен в корупционни скандали, които остават нерешени, напомни главният прокурор. 

"Съдът на ЕС постанови, че полските съдилища могат напълно да игнорират полската конституция и не е необходимо да се ръководят от решенията на Конституционния съд. Това е ключов въпрос, който засяга цялото днешно решение на Съда на ЕС по дело, което разгорещи правното обществено мнение. Не можете да нареждате нарушаване на полската конституция. Поради тази причина това решение няма задължителен характер и трябва да се игнорира като политическа декларация", подчерта Жобро. Според решение на Полския конституционен съд Конституцията има предимство пред правото на Европейския съюз, а Съдът на ЕС няма право да се намесва в сферата на правомощията, отнасящи се до съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!