Руски губернатори в тила на врага. Най обичат апартаменти и бизнес на Запад... дори и в България

OFFNews 04 август 2022 в 10:57 6457 7

губернатори

Снимка "Важни истории"

На заседание.

Руските губернатори участват активно във войната с Украйна, но не на военния, а на медийния фронт. Тяхната работа е да пропагандират "специалната операция" и да клеймят Запада. Но за много от тях Западът не е толкова враждебен: членовете на техните семейства притежават собственост там, правят бизнес там, учат там, живеят и работят там. Очевидно и България се смята за западна държава, след като един от тях е успял да си купи имот на морето.

"Важни истории" разказва как за губернаторите лоялността към Кремъл е също толкова скъпа, колкото и чуждестранните семейни активи.

Демонстративна подкрепа за войната

Формално губернаторите не са вземали никакви решения за нахлуването в Украйна, не са членове на Съвета за сигурност и не гласуват за "военните" закони като депутатите от Държавната дума. Законът за държавната служба забранява на длъжностните лица да правят публични преценки и оценки на дейностите и решенията на висшестоящите органи, ако това не е част от длъжностната им характеристика.

"Губернаторите са необходими, за да представят народната подкрепа за войната и да координират тази имитация в публичното пространство. Тезите за това коя линия да се следва по въпроса за "специалната операция" се предават на ежеседмични срещи със заместник-губернаторите по вътрешната политика в Москва, те действат като преносители на информация тук", казва политологът Иван Преображенски. 

Голяма част от губернаторите се изказват по ключовите теми на войната - признаването на ЛНР и ДНР, началото на т.нар. специална операция и западните санкции, излъчвайки стандартните пропагандни лозунги на руските власти.

Миналата седмица руските губернатори за първи път бяха добавени към списъците със санкции: Обединеното кралство наложи санкции на 29 регионални ръководители. Не е съвсем ясно на какъв принцип британските власти са избрали управителите. 

Западен имот

Ето няколко примера за ръководители на руски региони, които участват във военната пропаганда на думи и дела, но чиито роднини са се установили в лагера на "врага".

Андрей Чибис, губернатор на Мурманска области, не е санкциониран

Чибис участва в публични събития: посреща и награждава офицери от Росгвардия, които са се завърнали от Украйна, участва в митинга "За света без нацизъм" и акцията "За флота" в подкрепа на воюващите в Украйна и сравнява идеологията на нацистка Германия с това, което се случва в Украйна днес. 

Андрей Чибис е един от малкото руски губернатори, които официално притежават пряко недвижими имоти в чужбина. От 2012 г. той и съпругата му Евгения Чибис имат градска къща с площ 176 кв. м в Коста Дорада, Каталуния.

Александър Ус, губернатор на Красноярския край, санкциониран 

Първоначално Александър Ус е един от най-предпазливите в изказванията си за войната. Семейството му притежава портфейл от чуждестранни активи в западни държави. В навечерието на инвазията в Украйна Ус публично подкрепя признаването на ДНР и ЛНР, като превежда месечната си заплата на бежанците, и запазва мълчание до 7 април. Но по време на доклада си пред членовете на законодателното събрание на Красноярския край той започна да заклеймява западните страни, които "методично и упорито се опитват да изтласкат (Русия) в периферията на световното развитие" и "да унищожат (нашата) икономика".

Най-голямата дъщеря на губернатора, Мария Ус, очевидно е в Германия от дълго време: от 2002 до 2010 г. тя е ръководител на Marus Gmbh от Мьонхенгладбах, компания, която предоставя инженерни услуги в областта на техническото проектиране, машиностроенето и електрониката. Сега Мария Ус живее в Берлин.

Синът Артьом притежава германската компания Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH със седалище в Хамбург, която търгува с промишлено оборудване за нефтената и газовата промишленост, металургията и минното дело.

Най-малката дъщеря на губернатора, Александра Ус, притежава имоти в Лондон; от 2015 г. тя притежава апартамент, чиято стойност през 2015 г. е била 926 000 паунда, или 70,3 милиона рубли по текущия обменен курс.

През 2021 г. Александра Ус става собственик на кипърската компания Dunegenes Trading Limited - тя държи дял в руската компания Sibugol до април 2021 г., след което делът е поет от брат ѝ Артьом Ус. "Сибугол" е една от най-големите въгледобивни компании в Красноярския край, управлявана от губернатора Ус.

Чрез кипърско дружество Aлександра притежава активи в Италия. Dunegenes Trading Limited притежава дял в италианското дружество Luxury Sardinia S.R.L. и има италианско дъщерно дружество - Hotel Don Diego S.R.L. Притежава четиризвезден хотел със същото име в Коста Дорада, Сардиния.

Денис Паслер, губернатор на Оренбургска област, санкциониран

Паслер подкрепи признаването на независимостта на ЛНР и ДНР, за да "защити хората и тяхното право на свобода", подкрепи разпалването на война с Украйна, за да "спаси света от нацизма", и отбеляза годишнината от "Кримската пролет". Оренбургска област поема патронажа на Перевалски район на ЛНР: Паслер посещава окупираната територия и обещава да започне нейното възстановяване.

Губернаторът не е женен официално, но живее на семейни начала с Елена Херц. Това му позволява да не декларира доходите и имуществото си, включително чуждестранно имущество.

В България Елена Херц притежава голям апартамент в Лозенец на Черно море. Имала е и още един апартамент, но го е продала.

Радий Хабиров, ръководител на Република Башкортостан, под санкции

На входа на столицата на Башкортостан, Уфа, е поставена огромна светеща буква Z (символ на "специалната операция"), която се вижда от няколко километра. На четвъртия ден от руското нахлуване ръководителят на Башкортостан Радий Хабиров обявява подкрепата си за решението на президента за започване на "специална операция", за което специално взема думата на заседание на местното правителство. Нещо повече - предлага "да се обединим около президента" и "да се застъпим за него".

Дъщерите на Хабиров обаче е в тесни връзки с "недружелюбни" западни държави - Австрия и Обединеното кралство. Най-голямата му дъщеря, Светлана, се омъжва за австриеца Флориан Градвол и приема неговата фамилия. Двойката притежава апартамент на улица Кроттенбахщрасе 190, един от най-красивите жилищни райони на Виена.

Втората дъщеря на губернатора, Рита Хабирова, ако се съди по профила ѝ в LinkedIn, живее в Обединеното кралство от 2015 г. Учи в Ashbourne College и King's College London, а след това в London School of Economics and Political Science, където изучава маркетинг и икономика. От януари 2022 г. Рита Хабирова работи като маркетинг мениджър в Skin + Me, базиран в Обединеното кралство производител на продукти за грижа за кожата.

Рустам Минниханов, ръководител на Република Татарстан, не е санкциониран

Ръководителят на Татарстан е по-активен от много други регионални ръководители в подкрепата на войната в Украйна. В началото й Минниханов заяви, че заради решението, взето от Владимир Путин, всички трябва да се погрижат обществото да бъде консолидирано и всички системи да работят безпроблемно. На 7 март той публикува снимка на сградата на Казанския федерален университет, в която светлините са включени, за да образуват буквата Z.

В отговор на западните санкции Рустам Минниханов предложи той и федералното правителство да бъдат лично откъснати от Суифт и да бъдат затворени полетите за нежеланите лица. 

До 2018 г. съпругата му притежава апартамент от 222 кв. м в "приятелски" Дубай, който наследява през 2014 г. Вероятно от най-големия ѝ син Ирек Минниханов, който загива в самолетна катастрофа край Казан през 2013 г. Месец след катастрофата Минниханов се жени за френската гражданка Антония Гишар и има дъщеря Адриана Елвира.

Синът на ръководителя на Татарстан е притежавал два четири- и петстайни апартамента с обща площ от 322 кв. м в къща във френската община Превенез Моен, на няколко километра от швейцарската граница. Минниханови също са тясно свързани с тази страна: документите на френската компания SCI Double I, на която са регистрирани апартаментите, показват, че Ирек Минниханов, Антония Гишар (негова вдовица) и Гулсина Минниханова (съпруга на татарския лидер) имат адреси на различни места на брега на Женевското езеро. Най-вероятно семейството на Минниханов вече не е собственик на тези активи. Според кадастралния регистър на кантона Женева собственици на имотите на тези адреси са други лица.

След смъртта на Ирек Минниханов правата върху френското дружество и недвижимите му имоти са наследени от Антония Гишар и нейната дъщеря (внучка на Рустам Минниханов). В същия ден те продават акциите си на Венера Гафарова, сестра на Гулсина Минниханова (съпруга на ръководителя на Татарстан). В документите се посочва, че Гафарова е платила 1,1 млн. евро за този недвижим имот. Фирмата на Венера Гафарова все още притежава два апартамента в Превесен Моен, а самата Гафарова, заедно със съпруга си Харис Гафаров, получава малтийско гражданство и регистрира адреса си в Слима, град на първа линия край морето.

Година след смъртта на съпруга си Антония Гишар и родителите ѝ създават SCI Majelan във Франция, за да купуват и притежават недвижими имоти.

Но според швейцарския търговски регистър Гишар продължава да живее и да извършва стопанска дейност в Швейцария. Тя е собственик на няколко юридически лица, като едно от тях, A&A PROPERTIES SA, притежава апартамент в Женева. Жилища в същата сграда са собственост на Лариса Черток, сестра на украинския олигарх Игор Коломойски, осъден задочно в Русия за финансиране на доброволчески батальони, и на сина на неговия съдружник Игор Палица - Захар Палица.

Семейството на Минниханов продължава да поддържа тесни връзки с Швейцария. По данни на Idel.Realii от средата на 2020 г. до средата на 2021 г. бизнес самолетите, с които Минниханов пътува по работа, са летели 14 пъти до Женева и три пъти до Цюрих. Роднините на ръководителя на Татарстан публикуват снимки от Швейцария в социалните мрежи.

Алексей Текслер, губернатор на Челябинска област, под санкции 

В първото си обръщение към жителите на Челябинска област след избухването на войната Текслер е сдържан в изказа си и не изразява подкрепа за руската инвазия, не критикува Запада и не използва думата "нацисти". Губернаторът споделя, че е притеснен от събитията в Украйна и от руските войници и цивилни граждани, като се спря на това как ще живее Челябинска област в новите условия.

Но още в началото на май той премина към стандартната военна реторика на руските власти за "борба с фашизма" и я продължи в следващите си речи. 

Алексей Текслер и съпругата му Ирина Текслер отдавна притежават голям апартамент в Кипър, като управителят го декларира от 2013 г., когато постъпва на работа в руското Министерство на енергетиката.

Александър Дрозденко, губернатор на Ленинградска област, санкциониран

Губернатор Дрозденко е един от най-активните пропагандатори на "специалната операция", като в официалния си канал в Телеграм дори добавя буквата Z във фамилното си име. Губернаторът обяви, че Западът иска да задуши Русия, използвайки ситуацията в Донбас, и прилага двоен стандарт.

Ленинградска област е поела патронаж над град Енакиево в ДНР.

Дъщерята на Александър Дрозденко, Юлия Ришар, от дълго време живее във Франция. Омъжена е за французина Жан-Франсоа Ришар. Семейство Ришар притежава Richard Partnership - дружество с нестопанска цел за недвижими имоти - апартаменти и кафенето La Tapenade в центъра на Ница. Зетят на губернатора е съсобственик на руската компания Neva Telecom Service, която притежава клетъчни кули в северозападната част на страната, включително в Ленинградска област.

Игор Артамонов, губернатор на Липецка област, санкциониран

Игор Артамонов се "радва" на санкциите на Великобритания, а именно, че работата на екипа му по "възстановяването на Донбас" дразни "партньорите". Той смята войната в Украйна за "борба срещу нацизма". 

Игор Артамонов е друг губернатор, чието семейство официално е декларирало недвижимо имущество в чужбина. Съпругата му Наталия Артамонова притежава апартамент с площ от 146,2 кв. м в Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

7

Propaganda

06.08 2022 в 01:28

Геноцид срещу руските гниди така и не видяхме...
...расия е въшки нападащи Стойността!!!

-3667

6

fik1

05.08 2022 в 07:59

ей пак не схвана, трудно е, питам защо му е на Порошенко този геноцид и защо точно 2014-та баш точно след като Русия налапа един голям в Украйна?

-7325

5

Как се обяснява геноцид ли, то си има легална дефиниция :

според дефиницията, приета на 9 декември 1948 г. на 179-ата пленарна среща на Общото събрание на ООН, която одобри Конвенцията за предотвратяване и наказване на такива престъпления, е възможно да се нарекат действия за геноцид, които се извършват с цел пълно или частично унищожаване на населението по три основни причини:

- национални;

- етническа;

- религиозни.

2051

4

Propaganda

04.08 2022 в 18:22

Това е расия за раските селяци и българските гяури от израждане.

Докато последните се хващат за палците и го ядат за коментар онлайн, струващ стотинка, бълващ лъжи за измислен геноцид в Донбас...

...техните господари си купиха имоти за милиони на ЗАПАД, децата на путкин, лафроф също са на ЗАПАД.


-3667

3

fik1

04.08 2022 в 12:02

Интересно ми е путлерите как си обясняват този 'геноцид', който според всички факти сами си измислиха, но все пак трябва да си го обясняват някак. Защото точно тогава разкараха насилствено комунистите и пътят на Порошенко към Европа беше открит.. та каква му е логиката? Защото Русия да нахлуе в този момент (2014та) и да започне да си измисля геноциди и нацисти е нещо много логично, за орките поне.

-7325

2

Същото е и с Украинците, показваха поршетата и ламборджинитата в Полша, а Порошенко си пие кафенцето в Лондон, яъореки, че той започна геноцида в Донбас.

22548

1

dolivo

04.08 2022 в 11:12

Лицемерието няма граници - нагли паразити, докато на бедните децата им гинат на фронта, техните са си на хубаво. Е, скъпо с отоплението, но едва ли им е дерт с крадените пари
 
X

Да помогнем на украинските деца!