Путин: Турция ще си плати за изтребителя

OFFNews 03 декември 2015 в 11:28 18357 49

Така и не разбрахме защо Турция свали руския изтребител. Само Аллах знае защо. Но Турция ще си плати за това, че стреля по нас в гръб. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на ежегодната си реч пред Федералното събрание. Тя е със статут на програмен политико-правен документ за положението в страната и основните направления във вътрешната и външната политика на Русия. 

Аллах е наказал турската власт като я е лишил от разум и ще има наказание, но Турция няма да дочака от нас неразумна реакция, която да повлияе на целия свят, няма да хващаме оръжие, но няма да оставим нещата само до доматите или други икономически санкции, знаем какво трябва да правим и те ще съжаляват за действията си, подчерта Путин. 

Знаем кой в Турция печели от закупуването на откраднатия от "Ислямска държава" петрол, с тези пари джихадистите плащат на наемници. Турският народ е добър и работлив. Турците трябва да знаят, че ние не поставяме знак за равенство между тях и политическия елит, който е пряко отговорен за смъртта на наши военнослужещи в Сирия, допълни той.

Руският президент отправи благодарности към руските военни, които се борят с тероризма по света, като обърна внимание и на това, че в залата присъстват и жените на загиналите руски военни след свалянето на руския изтребител. Посланието му започна и с минута мълчание за загиналите руски военни в Сирия. 

Русия знае какво е агресия, сблъсквала се е с жестоки терористични атаки като тези в Беслан и Москва, на летище Домодедово и др. Мъката от загубите на хиляди животи ще остане завинаги с нас, подчерта Путин.

Затова решихме да започнем операция в Сирия. Руските военни там се сражават първо за Русия, защитават нашите граждани, допълни президентът. 

Заплахата от тероризма се увеличава. Невъзможно е терористите да бъдат победени само от една страна, особено когато границите на света са отворени, когато сме свидетели на ново преселение на народите, когато терористите получават финансова подкрепа. Ние трябва да създадем единен фронт за борба с международния тероризъм, който да се ръководи от ООН. Всяка цивилизована страна трябва да допринесе за разгрома над терористите. В 20 век ненавременното обединяване срещу нацизма стана причина за смъртта на милиони, заяви Владимир Путин.

Държавите не трябва да прилагат двойни стандарти към тероризма, или да използват терористични групировки за собствени цели. Знаем кой е виновен за това. Тези, които разклатиха властта в редица държави и отвориха място за терористите, а след това си измиха ръцете, каза още Путин.

В речта си Путин обърна внимание и на икономическото положение на Русия, като подчерта, че ситуацията е сложна, но не и критична, като освен това вече се забелязват положителни тенденции.

Не трябва да се отпускаме и успокояваме. Трябва да се подготвим за това, че ниските цени на суровините и външните ограничения ще продължат дълго, уточни той.

Русия води открита борба с международния тероризъм. Ние вземаме решения и ги изпълняваме на практика. Да се справим със задачите можем само ние самите. И само заедно, подчерта руският президент. Той цитира в края на речта си и мисъл на Дмитрий Менделеев: „Разделянето незабавно ще ни унищожи, нашата сила е в единството, във войнството, в семейството и в естествения ръст на нашето вътрешно богатство и миролюбие“. Прекрасни думи, адресирани направо към нас днес, категоричен е Путин.

По пътя на всяко развитие винаги има трудности и препятствия. Ние ще отговорим на всички призиви, ще действаме творчески и ефективно. Ще се трудим за общото благо и в името на Русия. Ще вървим напред заедно и заедно непременно ще се добием с успех, каза в заключение Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!