Путин: Илюзия е мнението, че обстрелваните опълченци ще бездействат

OFFNews Последна промяна на 31 август 2014 в 15:36 25024 47

Владимир Путин

Онези, които смятат, че опълченците, които са подложени на обстрел, ще бездействат, са пленници на някакви илюзии.

Това каза в интервю за руския Първи канал президентът Владимир Путин. 

Той заяви, че военните действия в Украйна трябва в скоро време да бъдат преустановени, за да се осигури подготовката на населението за зимата. "Според мен освен Русия никой друг не се замисля за това", каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

"Първото и необходимо условие е да се прекратят незабавно бойните действия и да се започне възстановяването на инфраструктурата. Трябва да се попълват запасите, да се извършат необходимите ремонти, да се извърши подготовката за есенно-зимния период", заяви Путин.

Той призова украинските власти да започнат съдържателни и съществени преговори относно политическата организация на обществото в Югоизточна Украйна с цел безусловно гарантиране на законните интереси на хората, живеещи там.

"Необходимо е незабавно да се пристъпи към съдържателни и съществени преговори, не по технически въпроси, а по въпросите за политическата организация на обществото и държавността на Югоизточна Украйна с цел безусловното гарантиране на законните интереси на хората, които живеят там", каза руският президент.

Путин прикани западните страни, които поддържат военната операция на Киев в Украйна, да си спомнят за европейските ценности.

"Подкрепянето на държавен преврат, на завземането на властта със сила, на потискането с помощта на армията на несъгласните с тези събития - какво е това? Това ли са съвременните европейски ценности? Струва ми се, че на нашите колеги трябва да се припомнят собствените им идеали", добави той.

Кризата в Украйна трябва да послужи за урок и да научи всички, в това число и Запада да решават въпросите по мирен път,
заяви Путин.

Той разказа за срещата си с украинския президент Петро Порошенко в Минск и подчерта, че двамата са се договорили, че
трагедията в Украйна трябва да приключи бързо по мирен път и по пътя на преговорите.

"И нека никога не се повтарят подобни грешки, като тези, които бяха допуснати в Украйна по време на завземането на властта със сила", подчерта Путин. Онова, което сега се случва, ми се струва, че е абсолютно естествена реакция на хората, които живеят там и които отстояват правата си. Не те първи хванаха оръжията. Това е резултат от драматичното развитие на вътрешнополитическата ситуация и трябва да се отнасяме с уважение към законните права на тези хора", заяви Путин по повод обстановката в Източна Украйна и населението на тази част на страната.

"Когато срещу хората се разполагат системи за залпов огън, трудно може да се очаква, че хората ще си седят и ще чакат, докато ги избият всички", каза Путин.

"Трябва да имате предвид, че Русия не може да остане безучастна към това, че хората са разстрелвани почти от упор",  добави Путин и поясни, че има предвид, не ръководството на Русия, а руския народ.

"Съответната реакция разбира се е неизбежна, защото там /в Източна Украйна/ хората имат роднини, имат приятели и всичко е така взаимосвързано. Така че онези, които планират нещо на Запад или в други страни, трябва да бъдат на една крачка напред в преценката на последствията от онова, което вършат", каза Путин.

Путин посочи, че европейските компании са разочаровани от политиката на правителствата си, които ограничават достъпа им до руските пазари.

Връщайки се към срещата с Порошенко в Минск, Путин я определи като много добра и доста откровена. Според Путин Порошенко е такъв партньор, с който може да се води диалог.

"Но разбира се иска се всичко, за което се договорихме, да бъде приложено на практика", добави Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!