Путин: Илюзия е мнението, че обстрелваните опълченци ще бездействат

OFFNews Последна промяна на 31 август 2014 в 15:36 24504 47

Владимир Путин

Онези, които смятат, че опълченците, които са подложени на обстрел, ще бездействат, са пленници на някакви илюзии.

Това каза в интервю за руския Първи канал президентът Владимир Путин. 

Той заяви, че военните действия в Украйна трябва в скоро време да бъдат преустановени, за да се осигури подготовката на населението за зимата. "Според мен освен Русия никой друг не се замисля за това", каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

"Първото и необходимо условие е да се прекратят незабавно бойните действия и да се започне възстановяването на инфраструктурата. Трябва да се попълват запасите, да се извършат необходимите ремонти, да се извърши подготовката за есенно-зимния период", заяви Путин.

Той призова украинските власти да започнат съдържателни и съществени преговори относно политическата организация на обществото в Югоизточна Украйна с цел безусловно гарантиране на законните интереси на хората, живеещи там.

"Необходимо е незабавно да се пристъпи към съдържателни и съществени преговори, не по технически въпроси, а по въпросите за политическата организация на обществото и държавността на Югоизточна Украйна с цел безусловното гарантиране на законните интереси на хората, които живеят там", каза руският президент.

Путин прикани западните страни, които поддържат военната операция на Киев в Украйна, да си спомнят за европейските ценности.

"Подкрепянето на държавен преврат, на завземането на властта със сила, на потискането с помощта на армията на несъгласните с тези събития - какво е това? Това ли са съвременните европейски ценности? Струва ми се, че на нашите колеги трябва да се припомнят собствените им идеали", добави той.

Кризата в Украйна трябва да послужи за урок и да научи всички, в това число и Запада да решават въпросите по мирен път,
заяви Путин.

Той разказа за срещата си с украинския президент Петро Порошенко в Минск и подчерта, че двамата са се договорили, че
трагедията в Украйна трябва да приключи бързо по мирен път и по пътя на преговорите.

"И нека никога не се повтарят подобни грешки, като тези, които бяха допуснати в Украйна по време на завземането на властта със сила", подчерта Путин. Онова, което сега се случва, ми се струва, че е абсолютно естествена реакция на хората, които живеят там и които отстояват правата си. Не те първи хванаха оръжията. Това е резултат от драматичното развитие на вътрешнополитическата ситуация и трябва да се отнасяме с уважение към законните права на тези хора", заяви Путин по повод обстановката в Източна Украйна и населението на тази част на страната.

"Когато срещу хората се разполагат системи за залпов огън, трудно може да се очаква, че хората ще си седят и ще чакат, докато ги избият всички", каза Путин.

"Трябва да имате предвид, че Русия не може да остане безучастна към това, че хората са разстрелвани почти от упор",  добави Путин и поясни, че има предвид, не ръководството на Русия, а руския народ.

"Съответната реакция разбира се е неизбежна, защото там /в Източна Украйна/ хората имат роднини, имат приятели и всичко е така взаимосвързано. Така че онези, които планират нещо на Запад или в други страни, трябва да бъдат на една крачка напред в преценката на последствията от онова, което вършат", каза Путин.

Путин посочи, че европейските компании са разочаровани от политиката на правителствата си, които ограничават достъпа им до руските пазари.

Връщайки се към срещата с Порошенко в Минск, Путин я определи като много добра и доста откровена. Според Путин Порошенко е такъв партньор, с който може да се води диалог.

"Но разбира се иска се всичко, за което се договорихме, да бъде приложено на практика", добави Путин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.09 2014 в 10:22

За помиярчетата от сайта, шльокащи “комундели”, “путкадели” и др.смахнати:
http://www.bbc.com/news/world-europe-26405175
Г-н Tony Brenton, посланик на GB в Москва 2004-2008 в интервю за ББС казва: “ Всички държавни глави на 28-те в ЕС знаят, че Владимир Путин се вълнува и грижи преди всичко от националната безопасност на Русия, а не от икономиката. Със своите действия Европа само повишава рейтинга на Путин в очите на руснаците”. На въпрос за ролята на Путин в световната политика Брентон казва: “Президентът Путин е “много твърд и умен лидер” на Русия”.

01.09 2014 в 15:34

Чета коментарите и се чудя -откъде толкова злоба и ненавист към воюващите в Украйна и към едните и към другите.Българинът винаги е бил толерантен и миролюбив към другите нации.Ей байновци-хора там загиват ,деца, старци -наши връсници може би,а ние си мерим пиш_те кой е по най.На всяка цена трябва да се спре първо гражданската война ,а после смятам ,че ООН , ЕС ,Украйна ,Русия ще се разберат с взаимни отстъпки.Това трябва да бъде позицията на всеки нормален човек.Това трябва да е нашия глас -стоп на гражданската война.

01.09 2014 в 13:09

И с какво ще отговорят едни спонтанни мирни опълчеци? С камъни и тояги?

01.09 2014 в 09:50

Никой не може да реши за хора които живея на ЮВ Само -РЕФЕРЕНДУМ

01.09 2014 в 09:47

виждам, че гацо хуйлович и разни други хуйловчета пак са изпълзяли от дупките си...., така е, като им покажат на дупките малко мангизки и веднага изпълзяват...., между другото, страшно му отива на този на снимката името Хуйло и най-вероятно догодина по това време ще е в "заслужена почивка".........

01.09 2014 в 09:47

Разни Гацовци-влашки цигани и един куп парашистански дебилчета....ма не сте интересни бе!Ма бегайте си в клубчето млад дебил-русофил и се опъвайте на воля!Гацько,чекиджийче младо,когато съм държал оръжие в ръцете,не си бил заплануван!Ай бегай да правиш свирки на братята си Чернеф,Злобюл,Параваноф,абе въобще пошел...на Мацьква!мухльоо.,.ха-ха,аман от плужеци

01.09 2014 в 09:03

Сит Лорд,
не така. Садамско/Ассадски акъл даваш в момента, а принципно яки постове по други теми; малко саморефлексия хайде да има..:)

01.09 2014 в 08:31

украинската армия е на нивото на руската от 98-ма плюс още годинки на кражби и прочие. ес и нато трябва да си отворят малко очите и да започнат доставки на оръжие и дори pmc-та да почнат да идват. така и така путя не е обявил официално война на украйна значи тези войници там не са войници ами бандити и спокойно могат да бъдат тровени с газ и засипвани с фосфор. пък да видим какво що

01.09 2014 в 07:50

Киликанзерчо, украинската армия е държана нарочно в такова състояние по силата на редица международни спогодби, по които пък гарант за сигурността на Украйна се явява .... Русия. Глупав си.

01.09 2014 в 07:19

Не че съм про-Путин, не че също не треперя и за България когато се случват тези неща, но едно да кажа, като човек, като мъж: щом това не са "опълченци" а "поне 1000 руски войници" които се преструват че са "добволоци" (впрочем навремето Китай прави 1 000 000 "доброволци в Северна Корея), то каква каша от безполезна сган е Украинската армия, която от тези 1000 души бяга през глава оставяйки цели градове, молейки НАТО за помощ?
Това не е армия. Това не са "патриоти водещи справедлива битка за своята земя". Това са овластени и корумпирани чикиджии свикнали да бъдат мутри на олигарски, и в момента в който някой им се опъне--се виждат само стремително смаляващите им се гърбове...