Посланикът на Украйна: Четирима българи са загинали във войната

OFFNews 29 август 2014 в 19:42 7792 11

Микола Балтажи

"Има мобилизирани българи в украинската войска – четирима са загинали, има и ранени", заяви в интервю за Агенция „Фокус” извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи.

„Имам редовни контакти с представителите на българската общност в Украйна. В местата, където компактно живеят украинските българи, в момента няма военни действия”, каза Балтажи.

„Самите българи са притеснени, естествено, от тази агресия, която се извършва от страна на Русия. Те не могат като граждани, като една толерантна част на украинското общество, да бъдат равнодушни към събитията, които в момента се развиват там”, допълни той.

Запитан дали има мобилизирани българи, които са в състава на украинската армия и в момента воюват в Източна Украйна. Балтажи обясни: „Да, има такива българи, които взимат участие в антитерористичната операция, има и доброволци. Онзи ден научих, че четирима от тях са загинали, за голямо съжаление, има и ранени. Искам да отбележа, че българите, както и украинците, не искаха тази война - те искат мир”.

„Истината е, че не ние нападнахме Русия, а обратното – Руската федерация, игнорирайки всички международни норми на международното право и морала. Сигурен съм, че докато украинците извоюват нашата независимост, териториална цялост и свобода на много висока цена - ние ще победим. Искам да пожелая живот и здраве, пазете се. Мирът е най-важното нещо”, завърши Балтажи.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Историите на Иво Иванов