Прозрачност без граници вече е нежелана в Русия

OFFNews 06 март 2023 в 17:04 2573 2

Трансперънси

Снимка Transpаrency International

Главната прокуратура на Русия смята, че Transpаrency International работи срещу интересите на държавата.

Руската главна прокуратура обяви дейността на международната неправителствена организация Transpаrency International за нежелана в страната. В края на януари към списъка беше добавена и "Медуза", една от най-популярните независими медии на руски език.

В Русия известната международна организация, специализирана в борбата с корупцията, работи под името Transparency International-R - тя е руска организация с нестопанска цел, основана от руски граждани, според описанието на нейния сайт.

Още през април 2015 г. руското министерство на правосъдието добави Transparency International-R към регистъра на организациите с нестопанска цел, изпълняващи функциите на "чуждестранен агент". 

Сега главната прокуратура се позовава на обичайния в такива случаи набор от аргументи: "Формално действайки като организация, бореща се с корупцията по света, тя се намесва във вътрешните работи на Руската федерация, което представлява заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на Руската федерация".

Досега в списъка на нежеланите организации в Русия са включени 75 субекта. Форумът "Свободна Русия", регистриран в Литва, е последният в списъка. Transparency International ще стане 76-та.

През януари руското министерство на правосъдието добави американската неправителствена организация Фондация "Андрей Сахаров" към списъка си с "нежелани организации", както и независимото издание "Медуза", което преди това беше обявено за "чуждестранен агент". Това е едно от най-популярните независими издания на руски език, напомня Би Би Си.

Натискът върху независимите медии от страна на руските власти рязко се засилва след началото на войната. Дейността на "Медуза" "представлява заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на Руската федерация", твърди прокуратурата.

Преди това за нежелани бяха обявени и други медии и разследващи организации - "Проект", "Важни истории", "Bellingcat" и "The Insider".

За сътрудничество с обявените за нежелани организации в Русия е предвидена наказателна отговорност.

"Служителите на "Прозрачност без граници" сега рискуват да бъдат признати за участници в дейността на нежелана организация", заяви пред Би Би Си Галина Арапова, ръководител на Центъра за защита на правата на медиите (тя и организацията са обявени за "чуждестранни агенти" в Русия).

Подобно нарушение, извършено за първи път, подлежи на административна отговорност, припомни експертът. "Ако служителите продължат да разследват корупция, те ще бъдат подведени под наказателна отговорност", опасява се Арапова. Повторното престъпление под формата на участие в дейността на нежелана организация може да доведе до наказателна отговорност (член 284.1 от Наказателния кодекс). Максималното наказание е до 4 г. затвор.

"За лидерите на "Прозрачност без граници", които продължават да организират дейността ѝ - веднага наказателна отговорност - до 6 г. лишаване от свобода", изтъква Арапова.

През лятото на 2021 г. Държавната дума затегна отговорността за участие в дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация, призната за нежелана в Русия. За дарения на такива организации бяха въведени реални срокове на лишаване от свобода до пет години.

През юли 2022 г. влязоха в сила измененията на член 284.1 от Наказателния кодекс, които позволяват да бъдат преследвани лицата, които работят за нежелана организация в чужбина.

В Русия също така е забранено да се разпространяват материали на нежелани организации или да се поставят връзки към тях. "Това на практика е забрана за всякаква дейност", обясни правозащитникът Павел Чиков.

Transpаrency International е основана през 1993 г. от бившия директор на Световната банка Питър Айген и има клонове в повече от 100 държави. От 1999 г. руският клон функционира като автономна организация с нестопанска цел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

06.03 2023 в 17:49

Накрая там ще останат само Симонян, Соловьов и каква беше оная другата гарга... Да пълнят с екскременти и без това преливащите от тях тикви на крепостниците. :D

2550

1

alfakentavur

06.03 2023 в 17:18

Рашистките тролчета, които се оплакват от цензура, да видят какво става в Матушката им.
То не че е от сега де.
Откакто Путин стана фюрер (доста гониви вече) - налага яка цензура. Тролчетата му тук хем го величаят, хем се оплакват от... цензура.
Хахахахахаха :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!