Приватизаторите на Крим - Ковалчук, Ротенберг, Малофеев и другите

OFFNews 01 февруари 2023 в 20:25 5945 7

приватизацията

Снимка Sputnik

Приятели и приватизатори с протекции.

Национализацията в Крим започва веднага след анексирането. Украинската държавна собственост става руска, или по-точно кримска собственост, по силата на постановлението "По въпросите на управлението на собствеността в Република Крим". Списъкът на това, което е било отнето и което все още се попълва, е дълъг. Има много хиляди предприятия, апартаменти и парцели.

На собствениците не е изплатено обезщетение. Опитите им да заведат дело в Русия са безрезултатни.

"В законодателството на Русия и Украйна недвусмислено се казва, че регистрацията на права е признаване от държавата на вашето право и не е необходимо да доказвате нищо друго. В Крим съдилищата всъщност не приеха нито един документ за собственост от хората. Десницата беше поставена в грозно положение и те направиха каквото си искаха", казва кримският адвокат Жан Запрута.

Част от отнетото беше обявено за приватизация. Между 2014 г. и 2022 г. в Крим са проведени 967 търга, на които е продадено имущество на стойност над 27 млрд. рубли. Ето десетте най-добри нови собственици, на които се падат повече от две трети от покупките (класацията се основава на сумата, платена на търговете).

1. Юрий Ковалчук, приятел на Владимир Путин

8,2 милиарда рубли

Сдружение за производство и земеделие "Масандра" (5,3 млрд. рубли)

Завод за пенливи вина "Нов свят" (1,5 милиарда рубли)

Държавна къща за гости "Глициния" (1,2 милиарда рубли и 98 милиона рубли)

Пансионът "Делфин" (76 милиона рубли)

Компанията Krym-Vino (42 милиона рубли)

Юрий Ковалчук, приятел на Владимир Путин от Санкт Петербург, се интересува от кримското винопроизводство. Отначало структурата на банката му "Русия" - Южен проект купува фабриката за шампанско "Нов свят", а след това и най-старото и най-известно кримско предприятие - винарската изба "Масандра", която притежава около 10 000 хектара земя и разполага с най-голямата колекция от вина в света. Вписана е и в Книгата на рекордите Гинес. Кримските власти пускат "Масандра" на търг само за 5,3 милиарда рубли, докато стойността само на лозята ѝ се оценява на милиарди долари.

Фирми, свързани с Юрий Ковалчук, са купили и държавното имение "Глициния", където съветският генерален секретар Леонид Брежнев е обичал да почива. Връзката между купувача и Ковалчук беше разкрита от в. "Проект".

Летището в Симферопол преминава под контрола на банка "Россия": през 2016 г. кримските власти подписват инвестиционно споразумение, с което го прехвърлят на международното летище "Симферопол" със задължението да построи нов терминал. Бенефициенти на дружеството са Юрий Ковалчук и неговият партньор Олег Жестков. Те поемат и управлението на летище "Белбек" в Севастопол.

2. Аркадий Ротенберг, приятел на Владимир Путин

3,7 милиарда рубли

Компания Krymtelecom (1 милиард рубли)

Санаториум "Дюлбер" (0,7 милиарда рубли)

Санаториум "Жемчужина" (0,5 милиарда рубли)

Компанията Krymtechnologies (0,5 милиарда рубли)

Санаториум "Ай-Петри" (0,4 милиарда рубли)

Санаториум "Мисхор" (0,4 милиарда рубли)

Санаториум "Фортуна" (0,2 милиарда рубли)

Друг петербургски приятел на руския президент, Аркадий Ротенберг, се фокусира върху туризма, като придоби на търг най-големите санаториални комплекси в Крим - "Дулбер", "Мишор", "Ай-Петри" и "Жемчужина".

Търгът е спечелен от Управляващата компания за инфраструктурни проекти (UKIP), чийто собственик в регистъра по това време е Владимир Зарицки, бивш командир на руските ракетни войски и артилерия. Конкурент на UKIP във всички търгове е севастополската компания Sarych, която също е свързана с Ротенберг. В резултат на това всички санаториуми преминават към UKIP. Няколко години след търговете Аркадий Ротенберг признава, че санаториумите са негова собственост (формално те преминават от Зарицки към затворен инвестиционен фонд) и обещава да инвестира около 15 млрд. рубли в реконструкцията им.

UKIP придобива и телекомуникационния оператор Krymtelekom (в приятелска борба със същия Сарич). Най-вероятно тя се е интересувала не толкова от дейността на оператора, колкото от 105 000 кв. м от неговите помещения и 22 хектара земя. Друга кримска държавна компания - Krymtechnologies, която също преминава към компания, близка до Ротенберг, притежава 20 хектара земя и 78 000 кв. м помещения по време на приватизацията.

3. "Газпром" - национално богатство

2,7 милиарда рубли

Вилата на Яков Жуковски "Нов Кучук-Кой" (2 млрд. рубли и 0,7 млрд. рубли)

Историческото имение на финансиста и художника Яков Жуковски е принадлежало на украинския олигарх Ринат Ахметов. След анексирането на Крим новите власти си го връщат и го продават на Еко-туристическия център в Парково, който е собственост на "Газпром" чрез верига от фирми.

4. Федерация на профсъюзите на Република Татарстан

1,4 милиарда рубли

Санаториум "Форос" (1,4 милиарда рубли)

Закупуването на санаториума "Форос" в Крим от Федерацията на профсъюзите на Татарстан беше коментирано от председателя на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия Михаил Шмаков. На въпрос откъде профсъюзите имат пари, Шмаков отговаря, че те просто помагат за закупуването на "Форос" на тези, които имат пари. Той назова най-големите татарски компании - КАМАЗ, Татнефт, Тайф - и източникът на РБК предполага, че е необходим предпазен механизъм под формата на профсъюзи, за да не попаднат новите собственици на "Форос" под санкции.

Новите собственици на "Форос" влизат в конфликт с местните жители по повод застрояването на едноименния парк, където се намират сградите на санаториума. В парка започва изграждането на детски хокеен клуб "Ак Барс", чийто главен спонсор е петролната компания "Татнефт", собственост на правителството на Татарстан.

5. Владимир Вихлянцев, прокурор и бизнесмен

0,7 милиарда рубли

Керченски металургичен завод (0,7 милиарда рубли)

Украинският олигарх Ринат Ахметов е собственик на два завода в Крим - Керченския завод за стрелки, който произвежда стрелки за железниците, и Керченския металургичен завод, който произвежда емайлирани изделия. Кримските власти решават да "спасят заводите от фалит" и ги национализират, като ги обединяват в държавно предприятие - Керченски металургичен завод, който през 2020 г. е продаден на московската компания "Промстрелком".

"Промстрелком" се е наричал "Стройтелно-монтажний влак-38" и се е занимавал, наред с другото, с доставка на продукти за превключване. Собственик е Владимир Вихлянцев, който е работил в прокуратурата, а след това в различни компании, включително застрахователни дружества. През 2017 г. Вихлянцев участва в кръгла маса като зам.-ръководител на отдела за защита на икономиката и информацията на Росгосстрах.

6. Владимир Круглов, партньор на приятел на Владимир Путин

0,7 милиарда рубли

Морски нефтен терминал (0,7 милиарда рубли)

Владимир Круглов иска да скрие покупката на кримския актив, за да се предпази от санкции. За целта той използва услугите на московския бизнесмен Андрей Гусков: срещу 25 млн. рубли той създава затворен инвестиционен фонд, който чрез верига от компании купува на търг морския нефтен терминал "Феодосия". Това личи от съдебните документи, защото Гусков се опита да открадне петролния терминал, но беше хванат и влезе в затвора.

Владимир Круглов е съдружник на петербургския адвокат Виктор Хмарин, съученик на Владимир Путин. Круглов ръководи Нефтпродуктсервис на Хмарин край Москва. В кабинета на Хмарин Круглов и Гусков обсъждат хитра схема за закупуване на петролен терминал в Крим.

7. Станислав Гостенко, бизнесмен

0,6 милиарда рубли

Хотел с апартаменти (0,3 милиарда рубли)

Санаториум "Красный Маяк" (0,2 милиарда рубли)

Пансион "Котва" (59 милиона рубли)

Туристическа база (14 милиона рубли)

През 2018 г. Станислав Гостенко, жител на Севастопол, основава компанията "Малцово" с уставен капитал от 100 000 рубли, като става генерален директор и единствен акционер. През 2022 г. "Малцово" печели търгове за три туристически обекта наведнъж - хотел, санаториум "Касный маяк" с исторически вили и пансион "Котва".

Станислав Гостенко има разнообразен опит - работил е в сферата на общественото хранене, пътното и жилищното строителство.

8. Константин Малофеев, имитатор и бизнесмен

0,5 милиарда рубли

Санаториум "Ливадия" (0,5 милиарда рубли)

Православният имитатор Константин Малофеев е един от спонсорите на войната, срещу него е образувано наказателно дело в Украйна, а западните страни го включват в списъците със санкции.

В Крим компанията на Малофеев Resort Livadia получава един от най-известните санаториуми - "Ливадия", бившата резиденция на Романови, където през февруари 1945 г. се срещат Сталин, Чърчил и Рузвелт. Малофеев обещава, че ще разруши съветския курорт и ще построи курорт от световна класа.

9. Сбербанк, винаги наблизо

0,5 милиарда рубли

Санаториум "Зори России" (0,5 милиарда рубли)

Още преди анексирането на Крим Сбербанк започва да строи петзвезден хотел Mriya Resort край Ялта. В съседство с хотела дъщерното дружество на банката Horizon-Service купува санаториума "Зори России", който преди анексията се е наричал "Зори Украини" и е принадлежал на Генералната прокуратура на Украйна.

10. Олег Белавенцев, бивш пратеник на президента в Кримския федерален окръг

0,5 милиарда рубли

Санаториум "Фортуна" (0,2 милиарда рубли)

Почивен дом "Кастропол" (73 милиона рубли)

Хостели (56 милиона рубли)

Промишлени сгради (46 милиона рубли)

Административна сграда в Симферопол (32 милиона рубли)

Нежилищни сгради (30 милиона рубли)

Складове, работилница (22 млн. рубли)

През февруари 2014 г. Олег Белавенцев е на почивка в Крим; семейството му има къща в Севастопол.

"Когато видях какво се случва на полуострова, разбира се, не можех да остана настрана. Разбрах какво трябва да се направи и как да се направи, затова се включих максимално в подготовката на референдума. Ще кажа само едно: основната задача, която имахме, беше да предотвратим кръвопролитията", спомня си Белавенцев в едно интервю.

Олег Белавенцев е назначен за пратеник на президента в новосформирания Кримски федерален окръг и е включен в списъците със санкции. През 2018 г. ръководителят на Крим Сергей Аксьонов го взема за свой помощник.

Белавенцев притежава всякакъв вид недвижими имоти в Крим - апартаменти, жилища, къщи, като журналистите пресмятат, че са за един милиард рубли. Част от това благо е резултат от приватизацията. Три от фирмите на бившия посланик участват в приватизационни търгове: "Планински възвишения", "Златна Ялта" и Кримската строителна компания. Те са обединени от общ основател - Zarubezhtekhpromproekt, в който Белавенцев е имал поне контролен пакет акции през 2019 г.

"Важные истории"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

7

dolivo

02.02 2023 в 09:45

Ами, Хитлер толкоз е бил зле икономически, че точно същата кражбо-национализация е спретнал, за да "покаже" икономическо подобряване краткосрочни. Прибрал е от евреи сичко и неевреи повечето в централното симуправление.

Разликата? Германеца работи и корупцията в културата е ниска, затова и са имали успехи. Но всичко е било временно, липсата на синергична икономика го е настигнало, и накрая вътрешен фалит забавя всички проекти. Както и обширен фронт.

Не работели санкциите? Мисли пак.

12315

6

denislav

02.02 2023 в 09:25

Тези изроди са в пъти по-лоши от Хитлер.

Той, човека, е направил всичко воден все пак от някакъв идеал за Велик Трети Райх.

А тези съсипаха цяла държава и избиха хиляди хора само заради едни пари.

Безскрупулни изроди, пред които Хитлер бледнее.

9030

5

Ivan Terziysky

01.02 2023 в 23:25

Ето затова е всичко, цялата война. Да те ограбя, ти взема всичко. Такава е фашистка путинска раzzия сега, такава е съществувала от векове.

-1650

4

ob1

01.02 2023 в 22:51

На снимката - гей клуб The pretenders

2073

3

Johnny B Goode

01.02 2023 в 21:44

И когато маймуните на клона станат много и за крадене в къщи остава все по-малко, изходът е да тръгнеш да "денацифицираш" съседите.

22548

2

dolivo

01.02 2023 в 21:07

Сега излизат данни за очевидни очаквани злоупотреби

Някой учудва ли се?

Цялата руска олигархия се храни от кражби и паразитиране.

Нищо ново не са създали, никакви конкурентни услуги

345

1

Джендо Джедев

01.02 2023 в 20:41

Тя цялата рашистка кочина е заграбена от шепа феодали, та един Крим ли няма...
 
X

Да помогнем на украинските деца!