Оператор на Ройтерс загина при израелски обстрел в Южен Ливан

OFFNews 13 октомври 2023 в 21:43 5217 1

репортер

Снимка Телеграм

Загиналият репортер на Ройтерс.

Конфликтът между Израел и терористите от Хамас взема вече жертви и сред журналистите. Автомобил с репортери е бил обстрелян от израелските сили в Южен Ливан. При него е загинал видеооператор на Ройтерс и са ранени петима други.

Пресслужбата на ЦАХАЛ обясни, че инцидентът е възникнал на границата, когато е била регистрирана стрелба от ливанска територия към Израел, а ЦАХАЛ са отговорили с артилерийски и танков огън.

Ройтерс потвърди за смъртта на своя видеооператор в Южен Ливан и за раняването на двама други служители. В изявлението на агенцията не се уточняват обстоятелствата за трагичния инцидент.

"Дълбоко сме натъжени да научим, че нашият видеооператор Исам Абдала е бил убит", се казва в изявлението на агенцията.

Исам е бил част от екипа на Ройтерс в Южен Ливан, който е осигурявал видеосигнал на живо.

"Спешно търсим повече информация, работим с властите в региона и подкрепяме семейството и колегите на Исам", допълват от Ройтерс.

Малко преди това кореспондент на АФП съобщи, че няколко журналисти са попаднали под израелски огън в Южен Ливан близо до границата с Израел. Това се е случило близо до местността Алма ал-Шааб.

Al Jazeera посочи, че двама от нейните журналисти са били ранени. Според катарския телевизионен канал са били ранени общо трима журналисти.

През последните часове ЦАХАЛ съобщи за свои артилерийски удари по "терористичната инфраструктура на Хизбула" в отговор на обстрела на постове в Северен Израел, но дали се отчита въздействието на тези действия, предстои да разберем, коментира Би Би Си.

Израелските отбранителни сили съобщават, че пехотата и танковете са навлезли днес в Ивицата Газа като част от "локални набези" за прочистване на района от потенциални терористи и намиране на отвлечени израелци.

Всичко това се случва на фона на евакуация на цивилни от Ивицата Газа и очакваната мащабна израелска сухопътна офанзива срещу Хамас.

Междувременно Ройтерс съобщи, че израелският премиер Бенямин Нетаняху се е появил по телевизията, въпреки че е Шабат, "така че тази реч е необичайна сама по себе си". Била кратка и съдържателна.

"Побеждаваме враговете си с безпрецедентна сила. Подчертавам, че това е само началото", е казал Нетаняху, без да уточнява какво ще последва и колко дълго ще продължи.

Сайтът на Times of Israel посочва още няколко цитата от речта на израелския министър-председател.

"Днес всички знаят, че ние се борим за родината и се бием като лъвове. Никога няма да забравим инвазията на Хамас. Ще унищожим Хамас и ще победим, но това ще отнеме време", казал още израелският премиер.

В петък вечерта ЦАХАЛ съобщи, цитиран от израелски медии, че през последните дни силите му са извършили набези в Газа за издирване на заложници.

"Войниците на ЦАХАЛ претърсваха и събираха доказателства, които биха подпомогнали усилията за намиране на заложниците", заяви говорител на военните, като добави, че войниците са "осуетили терористични клетки и инфраструктура, разположени в района, включително клетка на Хамас, която е изстреляла противотанкови ракети към израелска територия".

Военните обясняват още, че са извършили нападение срещу Ливан, след като ливански самолет е навлязъл в израелското въздушно пространство и е бил свален. По-рано базираната в Ливан терористична групировка "Хизбула" пое отговорност за ракетния обстрел на Галилея в Северен Израел, след като Хамас обяви, че нейни бойци са изстреляли по-рано ракета с голям обсег "Айяш 250" по северната част на страната.

При обстрела на централен Израел ракета, паднала в град Реховот, причини леки наранявания на 30-годишна жена. Следобед Тел Авив също бе обстрелван, но няма данни за щети и жертви.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика