Войната се разраства, хиляди бягат от Газа. Хизбула предложи съюз на Хамас срещу Израел

Александра Маркарян 13 октомври 2023 в 18:00 18205 2

Иракчани горят израелското знаме по време на протест.

Снимка БТА/АП

Иракчани горят израелското знаме по време на протест.

Евакуацията в Ивицата Газа е в ход. Хиляди палестински семейства бягат от северната част на анклава, след като тази нощ Израел издаде военна заповед за евакуация на цивилните на юг с оглед предстоящата му мащабна сухопътна офанзива срещу Хамас - терористичната организация, която управлява анклава и която нападна Израел на 7 октомври, убивайки, ранявайки и отвличайки мирни хора от селища в Южен Израел. Хамас продължава обстрела си и днес - под прицел са Сдерот, Ашкелон и летище "Бен Гурион". Многохилядни протести в подкрепа на Палестина заляха улиците на мюсюлмански държави. Американските совалки за мир продължават. В противовес базираната в Ливан "Хизбула" обяви, че е готова да се присъедини към Хамас във войната ѝ срещу Израел.

ООН склони пред Израел: Мести администрацията си на юг в Ивицата Газа

Евакуацията

Стотици коли, мотоциклети и камиони, натоварени с вещи, се движат по единствения път север-юг за евакуация от северната част на Ивицата Газа, предава кореспондент на Би Би Си. На покривите на автомобили са закрепени матраци. Хората пътуват и с крави, камили, овце и магарета. Много семейства се придвижват пеш. Горивото не достига. Улиците в град Газа са в руини.

Районът, за който Израел нареди евакуация, обхваща около една трета от Ивицата Газа - от Вади Газа до северната граница с Израел. Хората имат 24 часа, за да я напуснат. Заповедта включва гъсто населения град Газа и два големи бежански лагера, както и градовете Бейт Ханун и Бейт Лахия. Взети заедно, това са най-гъсто населените части на Ивицата Газа.

В засегнатия район живеят най-малко 1,1 милиона души. В град Газа живеят около 600 хил. В района има поне шест болници, както и около две дузини клиники за първична медицинска помощ.

След нощната заповед за евакуация "Хамас" се опита да спре потоците, които бягат от северната част на анклава с внушението, че не предстои сухопътна военна операция, а израелската армия блъфира. ЦАХАЛ настойчиво повтори предупреждението: армията пусна листовки от самолети, чрез които нарежда евакуация.

"За ваша безопасност не трябва да се връщате у дома до по-нататъшно уведомление от ЦАХАЛ - пише в листовката. - Всички известни обществени убежища в Газа трябва да бъдат освободени. Забранено е да се доближавате до граничната ограда за сигурност. Всеки човек, който се приближи до оградата, се излага на смърт. Трябва незабавно да напуснете домовете си и да се насочите към южната част на Вади Газа."

В листовката е нарисувана схема, показваща стрелки към южната част на Газа с обозначена зона в горния ляв ъгъл на картата, на която пише "Зона за хуманитарна помощ".

Хиляди повярваха на израелските военни и тръгнаха на юг.

А по северната граница на Ивицата Газа армията продължава да трупа тежка техника и войници.

Израелски танкове се насочват към Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Хуманитарна криза

Хуманитарната криза в Ивицата Газа се задълбочава. След спирането на тока, водата и доставките там от страна на Израел и опасенията за глад, днес Световната здравна организация алармира, че болниците в Газа са в "критична точка" и "времето за предотвратяване на хуманитарна катастрофа изтича". Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус предупреди, че масовата евакуация в южната част на анклава - която Израел нареди в нощта срещу петък - "ще бъде катастрофална за пациентите, здравните работници и цивилните, останали или попаднали в опасно и може би смъртоносно придвижване". Той призова за отмяна на решението.

Болниците разполагат с електричество само за няколко часа през деня, тъй като трябва да пестят изчерпващите се запаси от гориво и да разчитат на генератори за поддържане на най-критичните си функции. Дори те ще трябва да бъдат преустановени след няколко дни, когато горивото свърши. Най-тежък ще е ефектът от това за най-уязвимите пациенти - тези, които се нуждаят от животоспасяващи операции, хората в реанимация и новородените бебета в инкубатори.

СЗО призова за "незабавно отваряне" на хуманитарен коридор.

Обстрел

Въпреки бедственото положение на цивилните в Ивицата Газа и въпреки дипломатическите совалки за мир, в които САЩ са водеща сила, Хамас продължава да обстрелва Израел и днес. Терористичната организация обяви, че днес е изстреляла ракети срещу международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив и срещу южния град Сдерот, който се намира близо до границата с Ивицата Газа. Към Сдерот са били изстреляни 50 ракети. Израелски войници в Кфар Саад са били атакувани с два дрона с експлозиви. Ракети летят и към Ашдод.

Хизбула

Базираната в Ливан шиитска ислямистка паравоенна групировка Хизбула обяви днес, че е готова да се присъедини към Хамас във войната ѝ срещу Израел. Изявлението направи заместникът на генералния секретар на органзацията шейх Наим Касем. Хизбула е обявена за терористична организация от редица държави, включително тези в ЕС, САЩ, Великобритания, Канада и др.

Основна цел и на двете организации е унищожението на Израел.

Усилия за мир

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който вчера беше в Израел, за да засвидетелства пълната подкрепа на САЩ към Израел, днес е в Йордания. Той се срещна с йорданския крал Абдула II и отправи ясно послание:

"Хамас не защитава правото на палестинския народ на достойнство и самоопределение", съобщава говорителят на Държавния департамент Мат Милър.

Двамата са обсъдили възможностите за освобождаване на израелските пленници, взети за заложници от Хамас. Наред с това Блинкън се стреми да предотврати разширяването на конфликта извън границите на Израел. Американският топ дипломат и кралят на Йордания са говорили и за начините за посрещане на хуманитарните нужди на цивилното население в Газа, "докато Израел провежда законни операции по сигурността, за да се защити от тероризма".

Блинкън е благодарил за "специалната роля на Йордания в Йерусалим и като сила за стабилност в региона".

Антъни Блинкън в Йордания. Снимка: АП/БТА

Лидери на ЕС днес пристигнаха в Израел, "за да изразят солидарност". На място са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Фон дер Лайен написа, че е пристигнала в Израел, "за да изрази солидарността ни с израелския народ след ужасяващата терористична атака на Хамас".

Мецола, от своя страна, коментира: "Ние сме тук с послание за солидарност след най-тежката терористична атака, която Израел е преживявал от поколения насам. Терорът няма да надделее. От значение е как ще реагираме. Можем - трябва - да спрем Хамас. И да направим каквото можем, за да смекчим хуманитарните последици".

Протести

Настроенията в самата Йордания обаче далеч не са в желаната от Блинкън посока. Хиляди хора излязоха по улиците на Йордания днес, за да изразят подкрепата си за палестинците на фона на израелските въздушни удари по Газа тази седмица, извършени в отговор на бруталното нападение на Хамас. Кадри на държавната телевизия "Ал-Мамлака" показват протестиращи в столицата Аман и други градове, като Зарка, Карак, Маан, Мафрак и Ирбид. Многохилядното шествие в столицата беше посрещнато от засилено полицейско присъствие. Стотици протестиращи са се насочили към военната зона по границата въпреки забраната за събиране в района, отбелязва CNN и твърди, че е имало сблъсъци с полицията, която е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне хората. Дирекцията за обществена сигурност на страната призова в изявление хората да спазват нейните указания и да ограничат протестите до определените за целта зони.

Йордания има най-дългата граница с Израел. Страната е дом на 40% от общия брой регистрирани палестински бежанци в Близкия изток, по данни на ООН. Кралството отпусна 4,3 милиона долара за палестинците в отговор на "разразилата се трагедия в Ивицата Газа".

Почти половината от населението на Йордания, включително нейната кралица Рания, е от палестински произход.

Огромен протест имаше и в Ирак, отново ЗА Палестина.

Протести имаше в Истанбул, Пакистан. Снимка: БТА/АП

В подкрепа на Израел демонстрираха студенти в САЩ.

Снимка: Getty Images

Иран

Намеси се и Иран. Външният министър Хосеин Амир-Абдолахян заяви, че "сигурността на Ливан е сигурност на Иран" по време на среща с ливанския си колега Абдала Бу Хабиб в Бейрут в петък. Той е на регионална обиколка след избухването на войната между Израел и Хамас. Той предупреди за отваряне на "нови фронтове", ако Израел продължи с "военните си престъпления и хуманитарната обсада на Газа", цитгиран от държавната информационна служба Tasnim.

Амир-Абдолахян е заявил, че западни представители са го попитали дали е възможно да се отворят нови фронтове срещу израелския режим или не.

"Естествено при продължаването на израелските военни престъпления и хуманитарната обсада на Газа и Палестина всяко решение и възможност от страна на други членове на съпротивителното движение е вероятно", каза Амир-Абдолахян.

Движението за съпротива се отнася до групи, които се противопоставят на държавата Израел, включително Хамас, Хизбула и въоръжени групи в Сирия, Ирак и Йемен.

"Въпреки военните престъпления на Израел в Газа, палестинската съпротива обяви, че разполага с големи съоръжения, които могат да се противопоставят на ционисткия режим за дълго време, и много от тези съоръжения все още не са използвани", заяви още Хосеин Амир-Абдолахян след срещата. Той допълви, че "палестинската операция е отговор на непрекъснатия екстремизъм и престъпленията на ционисткия режим и екстремисткото правителство на този режим срещу палестинския народ и многократните нападения срещу джамията Ал-Акса".

"Ако престъпленията на ционисткия режим продължат, реакцията на ислямския свят ще бъде силна", каза Абдолахян.

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян (вляво) разговаря с ливанския си колега Абдала Бухабиб по време на съвместна пресконференция в Бейрут, Ливан, петък, 13 октомври 2023 г. Амирабдолахиан упрекна САЩ, че призовават за сдържаност в региона, докато в същото време позволяват на Израел да "извършва престъпления" в Газа. Снимка: АП/БТА

Погребения

В това време, докато армията му брани границите след отприщеното от Хамас зло, Израел погребва мъртвите си. Към днешна дата те са вече 1500. Заложниците са над 100.

Снимки: АП/БТА

Сред жертвите са не само израелски граждани.

"Днес моят герой е Ауад Даравше, мюсюлмански парамедик, загинал при терористичното нападение на Хамас, докато оказвал помощ на пострадалите по време на музикалния фестивал - написа по-рано днес председателят на Организацията на евреите в България проф. Александър Оскар и разказа историята му. - Ауад е бил в близост до мястото на клането и въпреки че приятелите му го молели да тръгне, той настоял да остане, за да помага на ранените. Той е убит от терористите на "Хамас", а линейката му е открадната и закарана в Ивицата Газа.

Историята на Ауад е доказателство за това, че както за доброто няма значение религията или етническия произход, така и злото погубва всеки и всичко по пътя си.

Тази трагедия е доказателство и за това, че истински мир и разбирателство между евреи и араби са възможни, но само и единствено без Хамас и другите подобни терористични организации.

Моят Герой!

Нека бъде светла паметта му."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

14.10 2023 в 00:06

Казаха им го - върнете заложниците!
Израел има много, меко казано "прегрешения" спрямо завареното арабско население след обявяването на Израел като държава. Да не ги изброявам. Но вземането на цивилно/безпомощно население като заложник е недопостимо от която и да е страна.

3251

1

динозавър

13.10 2023 в 19:31

Скоро хамаският народ ще намалее с 2 милиона. За останалите ще има повече водда. Не по-малко от 100г. На 2 дни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!