Невиждани досега снимки от атентатите на 11 септември

OFFNews 11 септември 2017 в 16:35 23070 5

Снимка Снимка от архива на Джордж У. Буш

Американците отбелязват годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г., които отнеха живота на близо 3000 души

246 души загинаха на четирите разбили се самолета, 2603 души загинаха в кулите близнаци в Ню Йорк и на земята, 125 - в Пентагона. Други 24 души са обявени за изчезнали. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона, всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

Сред загиналите са и 411 служители на спасителните служби, които се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

По традиция на мястото, на което се издигаха кулите близнаци в Ню Йорк, ще се състои възпоменателна церемония, на която се четат имената на загиналите. 

Днес в Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци, има мемориален комплекс, включващ музей и парк. 

В Пентагона, където преди 16 години също се вряза самолет, похитен от терористите, на възпоменателната церемония ще присъстват Доналд Тръмп, първата дама Мелания Тръмп, министърът на отбраната Джеймс Матис и най-висшият американски военен Джоузеф Дънфорд, съобщи АП, цитирана от БТА.

Вицепрезидентът Майк Пенс и министърът на вътрешните работи Райън Зинки ще присъстват на възпоменателна церемония на мемориалния комплекс в Шанксвил в щата Пенсилвания, където преди 16 години се разби самолет, похитен от терористи, с който е трябвало да се извърши атентат, като тези в Ню Йорк и във Вашингтон.

В тази трагедия загинаха 33 пътници и 7 души екипаж. Смята се, че машината е катастрофирала, след като пътниците са се разбунтували срещу терористите. 

На годишнината от атентатите ФБР пусна невиждани досега снимки от деня на трагедията, заснети след атаката в Пентагона. В същото време бяха публикувани и снимки от архива на Джордж У. Буш, разкриващи реакцията му на атаките. Можете да ги видите в галерията. 

На днешния ден и много от свидетелите на трагедията си спомнят за случилото се.

33-годишната Сю Гарсия била на училище в Бруклин, когато самолетите се разбили в кулите близнаци. Видяла как сградите избухват в пламъци и после рухват.

Гарсия се върнала пеша вкъщи, защото метрото спряло. 

"Бях тук, видях какво стана и всичко се връщаше пред очите ми пак и пак, не искам да мисля за това", разказва тя, цитирана от Франс прес.

Гарсия допълва, че преживява случилото се, щом по телевизията се спомене нещо за атентатите, "всеки път, щом чуя да минава самолет".

Момиче, чийто баща и двамата ѝ чичовци са сред загиналите, снима документален филм за хората, загубили родителите си при атентатите. 

18-годишната Дилейни Колайо била на 3 години на 11 септември 2001 г.

Майка ѝ я подготвяла за урок по балет онази сутрин, баща ѝ бил на работа на 104-ия етаж на северната кула на Световния търговски център. 

Телефонът звъннал и майка ѝ включила телевизора. "Помня, че започна да плаче, когато видя кулите и пожара. Това е всичко, което си спомням", казва Колайо. 

Казали ѝ какво се е случило, когато била още малка, но започнала да го осъзнава, едва когато била на 12 или 13. 

Големи събития като рождени дни и годишнини от атентатите са много трудни, но още по-трудни са "малките неща", допълва тя. 

Преди месеци Колайо започва да работи по документалния филм "We Go Higher".

До момента са заснети интервюта с близо 70 от всички над 3000 души, загубили родител в атентатите. Те са на възраст между 15 - деца, чиито майки са били бременни по време на атаките, и 52. 

"Много от тях казаха, че имат нужда от това сега, най-после искаха да споделят историите си и да помогнат на други", допълва Колайо. 

Филмът трябва да излезе през 2018 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12416

5

IBL IBL

12.09 2017 в 09:26

Никоя друга измама досега не е подпалвала така добре света досега. Писано е: нищо, което сега е скрито, няма да остане неразкрито.

23293

4

Стефан

11.09 2017 в 22:40

Е, не знам дали е най-голямата, ма и най-малката не е ...

12416

3

IBL IBL

11.09 2017 в 22:19

Най-голямата измама в историята!

23293

2

Стефан

11.09 2017 в 21:25

И колесниците ги няма. А при всяка катастрофа, тия талижки остават цели.
Освен дето, на такава височина, на метър от земята, толкова голям самолет е неуправляем. Освен в режим на кацане, но той не е насмел паркинга и улицата преди фасадата - значи не е кацал.
Глупости, разбира се. А верно е интересно кой с какво е стрелял. И къде е четвъртия Бук от украинската установка под Донецк:)