Литва каза "не" на нова АЕЦ

15 октомври 2012 в 08:02 2901 5

Снимка: 15min.lt
Снимка: 15min.lt

Литовците се отказаха от построяването на нова атомна централа в страната.

Това сочат данните от проведения в страната референдум.

61,57% отговориха с "не" на въпроса "Съгласни ли сте с построяването на нова атомна електроцентрала в Република Литва?"

В подкрепа на нова АЕЦ са гласували 34,76 на сто от литовците.

Това са частични резултати публикувани от Централната избирателна комисия, но участието надхвърли 50%, което бе необходимо условие за да бъде валидно гласуването, пише АФП.

Проектът за ядрена мощност във североизточния град Визажинас трябва да замени реакторът на АЕЦ "Игналина", който бе спрян през 2009 г., като изпълнение на условието за влизане на Литва в ЕС през 2004 г..

Въпреки катастрофата във Фукушима в Япония, дясноцентристкото правителство подкрепи проекта да бъде пастроена тази нова централа със своите две съседни страни Латвия и Естония, а литовският парламент узакони проекта през лятото.

През март 2012 г. беше подписан и концесионен договор с японско-американския консорциум между "Хитачи" и "Дженерал мотърс".

За малка страна като Литва това е доста амбициозен план: с мощност от 1 358 мегавата бъдещата централа "Висагинас" ще има капацитет колкото и най-мощните реактори на Германия.

Ако бъде построена, новата мощност не само ще покрива изцяло нуждите на страната, но и ще й позволи да изнася електричество в съседните Естония и Латвия.

Заедно с референдума в Литва се проведоха и парламентарни избори.

Частичните резултати сочат победа на опозиционната лява Партия на труда на родения в Русия милионер Виктор Успаских.

Резултатите от вота се посрещат като демонстрация на силното неодобрение на икономическите проблеми, мерките за строги икономии на досегашното консервативно правителство и намеренията му да пристъпи към строителството на нова атомна електроцентрала в страната, пише Асошиейтед прес.

Партията на Успаских, който е наричан "краля на туршиите", защото е спечелил богатството си от производство на консервирани зеленчуци, печели 23,4 на сто от гласовете.

Роден в Русия през 1959 г., Успаских се премества през 1980 г. в Литва, тогава съветска република. По-късно той става гражданин на Литва, когато тази страна обявява своята независимост през 1991 г. и прави успешен бизнес в областта на вноса на руски газ и храни.

Бизнесменът изгря на литовската политическа сцена през 2004 г. със създаването на партия и успеха й на парламентарните избори. Вместо да стане премиер тогава, той пое икономическото министерство.

Още през 2005 г. обаче бе принуден да подаде оставка поради съмнения за лично обогатяване. След това отрече обвиненията, но подаде оставка и като председател на Партията на труда.

На следващата година Успаских напусна Литва и отиде в Русия, докато бившата му партия е обект на разследване за данъчни измами.

При завръщането му в Литва през 2007 г. той влиза за кратко в затвора, след което отново печели място в парламента на изборите през 2008 г.

Два месеца по-късно неговият парламентарен имунитет е свален.

През юни 2009 г. той е избран за евродепутат и така се сдоби отново с имунитет от съдебно преследване.

Противниците му свалиха имунитета отново през септември 2010 г.

Резултатите от вота дават на партията на Успаских възможност да се коалира със социалдемократите, спечелили 19,4% от гласовете, и с партията "Ред и справедливост" на Роландас Паксас - бившия президент, отстранен от поста му с импийчмънт заради злоупотреба с власт.

Партията на Паксас заема четвърто място с 9,2% от вота на литовците.

На трето място остана управляващият Съюз "Отечество - Християндемократи на Литва" на премиера Андрюс Кубилюс с 12,3 на сто от гласовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови