Как Южна Корея пребори пика на епидемията

OFFNews Последна промяна на 24 март 2020 в 11:49 2595 0

Снимка БГНЕС

Южна Корея регистрира най-ниския си брой заразени с коронавируса, откакто болните в страната достигнаха пикови нива преди четири седмици. Така се заражда надеждата, че втората най-поразена след Китай страна може би се преборва успешно с инфекцията.

В страната бяха обявени нови 64 случая за 24 часа, което прави общо 8961 заразени. Починалите са 111.

Според здравните власти новините са обнадеждаващи, но все още има нужда от повишено внимание и мерки. 

В Корея в края на февруари и началото на март инфекцията избухна, като броят на заразените от няколко десетки рязко се покачи на стотици, а после на няколко хиляди. В пика ѝ медиците идентифицираха 909 случая в един ден - 29 февруари. Само седмица по-късно обаче броят на новозаразените бе почти наполовина отколкото в пика, а след още 4 дни те намаляха още наполовина. 

С какво се различава подходът на Южна Корея?

Почти 20 000 души от 50-милионното население са тествани всеки ден. Това е повече тествани пациенти на глава от населението от която и да е друга държава.

Страната създаде мрежа от публични и частни лаборатории, както и мобилни такива, където хората със сипмтоми на коронавируса могат да се изследват.

Този подход Корея развива още при избухването на инфекцията от Близкоизточния респираторен синдром (MERS) през 2015 г., когато в страната починаха 36 души - най-много след Саудитска Арабия. MERS стана повод Южна Корея да преоцени подхода си към инфекциозните заболявания, като създаде специално звено за кризисни сценарии. Стъпка, която и тогава, и сега се отплаща.

Променени бяха и законите за публично споделяне на информация за заразени пациенти с инфенциозни заболявания. Така при тазгодишната епидемия правителството изпраща известия по телефона, ако се намирате в близост до заразноболен.

През изминалия уикенд правителството засили тези мерки, като изпрати по телефона предупреждения хората да избягват места за традиционни събирания - като църкви, караоке заведения, нощни клубове, фитнес зали. Пелигиозните водачи бяха призовани да мерят температурата на вярващите и да следят по време на служба хората да са на поне два метра разстояние. Няколко църкви сега ще бъдат санкционирани заради нарушаване на тези правила.

Информационната агенция Yonhap съобщава, че страната е преминала през две вълни на инфекцията с Covid-19.

Първата е започнала на 20 януари с първия потвърден случай. Втората е избухнала при масовото заразяване на религиозна група.

Опасенията сега са, че пристигащи от чужбина хора могат да предизвикат трета вълна. Правителството планира да инсталира 20 мини лаборатории за самотестуване тип телефонни будки на летище Incheon за пристигащите от Европа, съобщава Би Би Си. 

Не е ясно обаче какво следва оттук нататък. Целта на властите е училищата да отворят след две седмици, затова за момента правителството призовава населението да пази социална дистанция в идните 15 дни. Здравните власти се надяват предупреждението, че това е продължителна война, да помогне не отслабва бдителността на населението и масовите събирания да се избягват.

Междувременно, лекарите обсъждат следващите етапи. Като например как да се реагира при болен в училище - да се изолира класът, да се затвори цялото училище или всички училища? Опасенията са, че именно отварянето на училищата може да донесе нова вълна на заразата. Друг риск е завръщането на епидемията в зимния сезон. Обмисля се и възможността да се остави груповият имунитет да заработи, т.е. по-голяма част от населението да се зарази, за да не предизвиква вирусът повече епидемии, заяви на пресконференция директорът на Националния медицински комитет на страната, цитиран от Би Би Си. Засега окончателни решения не са взети. Но Южна Корея със сигурност е една от държавите, чиито действия се следят от Европа и останалия свят, попаднал в лапите на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови