Изтеклите секретни документи: Убедила ли е Русия ОАЕ да работят срещу разузнаванията на САЩ и Великобритания

OFFNews 11 април 2023 в 13:24 9333 0

Американски шпиони са хванали руски разузнавачи да се хвалят, че са убедили богатите на петрол Обединени арабски емирства

Снимка БТА/АП

Американски шпиони са хванали руски разузнавачи да се хвалят, че са убедили богатите на петрол Обединени арабски емирства "да работят заедно срещу разузнавателните служби на САЩ и Обединеното кралство".

Американски шпиони са хванали руски разузнавачи да се хвалят, че са убедили богатите на петрол Обединени арабски емирства "да работят заедно срещу разузнавателните служби на САЩ и Обединеното кралство", според предполагаем американски документ, публикуван онлайн като част от големия пробив в разузнаването на САЩ, пише АП.

Представители на САЩ са отказали да коментират документа, който носи известни маркировки за свръхсекретност и е бил прегледан от журналисти на Асошиейтед прес.

В понеделник правителството на Емирствата отхвърли всякакви обвинения, че ОАЕ са задълбочили връзките си с руското разузнаване, като "категорично неверни".

САЩ обаче имат все по-големи опасения, че ОАЕ позволяват на Русия и руснаците да осуетят санкциите, наложени заради инвазията в Украйна.

Документът цитира изследване от 9 март със заглавие: "Русия/ОАЕ: Връзката с разузнаването се задълбочава". Представители на САЩ отказаха да потвърдят автентичността на документа, което АП също не може да направи. Той обаче прилича на други документи, публикувани в рамките на неотдавнашното изтичане на информация, отбелязва информационната агенция.

Министерството на правосъдието е започнало разследване на евентуалното публикуване на документи на Пентагона, изтекли в няколко социални медии. Изглежда, че те съдържат подробности за помощта на САЩ и НАТО за Украйна и за разузнавателните оценки на САЩ относно съюзниците на САЩ, които биха могли да обтегнат връзките с тези държави.

Някои документи може да са били променени или използвани като част от кампания за дезинформация, заявиха американски служители. В понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби призова за предпазливост, "тъй като знаем, че поне в някои случаи информацията е била подправена".

Позовавайки се на главната агенция, наследила КГБ от съветската епоха, в документа, видян от АП, се казва: "В средата на януари служители на ФСБ твърдяха, че служители на службите за сигурност на ОАЕ и Русия са се договорили да работят заедно срещу разузнавателните служби на САЩ и Обединеното кралство, според новопридобити разузнавателни данни за сигнали." Става въпрос за прихваната комуникация, независимо дали тя е чрез телефонни разговори или електронни съобщения.

"ОАЕ вероятно разглеждат ангажимента към руското разузнаване като възможност за укрепване на нарастващите връзки между Абу Даби и Москва и за разнообразяване на партньорствата в областта на разузнаването на фона на опасенията за оттегляне на САЩ от региона", се казва в заключението на оценката, като се има предвид столицата на ОАЕ.

Не е ясно дали е имало такова споразумение, както е описано в документа на ОАЕ и Русия, или дали предполагаемите твърдения на ФСБ са били умишлено или неумишлено подвеждащи. Но американски служители все по-често говорят за рязкото увеличаване на сделките между ОАЕ и Русия.

През март помощник-секретарят на Министерството на финансите на САЩ Елизабет Розенберг посочи ОАЕ като "страна на фокус". Тя заяви, че фирмите там помагат на Русия да заобиколи международните санкции, за да получи над 5 млн. долара в американски полупроводници и други контролирани за износ части, включително компоненти с приложение на бойното поле.

През последните години служители на американското разузнаване посочиха възможни връзки между ОАЕ и "Вагнер" - руска паравоенна групировка, тясно свързана с Кремъл и действаща в Украйна и няколко африкански държави. През 2020 г. Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ оцени, "че Обединените арабски емирства може да предоставят известно финансиране за операциите на групата".

В понеделник Андреас Криг, доцент в Кралския колеж в Лондон, нарече ОАЕ "най-важният стратегически партньор за Русия както в Близкия изток, така и в Африка". Ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин проведе дълги срещи с лидерите на ОАЕ в Дубай през 2020 г.

Русия и ОАЕ споделят сходни възгледи по отношение на някои ключови конфликти в Близкия изток и Северна Африка, а притокът на руснаци в ОАЕ, откакто Русия започна войната си в Украйна, също засили връзките между двете страни, казва Кристиан Улрихсен, експерт по Близкия изток в института "Бейкър" към университета "Райс". Но споменаването на обединяването на усилията срещу американските и британските разузнавателни служби е изненадващо, казва Улрихсен.

Служителите на руското разузнаване "вероятно имат интерес да опишат нещо с такива термини", каза той. "Ако това беше начинът, по който ОАЕ го описваха, със сигурност щях да го възприема... по съвсем различен начин."

Отделно от това американски служител е заявил пред АП, че Съединените щати също са били обезпокоени от руските пари, които идват на горещия пазар на недвижими имоти в Дубай.

А през октомври федералните прокурори в Ню Йорк повдигнаха обвинения срещу двама руснаци от Дубай и други лица, обвинени в кражба на военни технологии от американски компании, контрабанда на милиони барели петрол и пране на десетки милиони долари за олигарсите около руския президент Владимир Путин.

Прокурорите по това дело цитират един от базираните в Дубай руснаци, който уверил партньорите си, че "няма никакви притеснения" относно използването на финансова институция в ОАЕ за транзакциите. "Това е (най-лошата) банка в Емирствата", е цитиран да казва той, използвайки нецензурна дума. "Те плащат за всичко."

В понеделник в изявление до АП относно изглеждащия като разузнавателен документ Обединените арабски емирства заявиха, че служители на ОАЕ не са го виждали и твърденията относно ФСБ са "категорично неверни".

"Отхвърляме всякакви твърдения относно споразумение за задълбочаване на сътрудничеството между службите за сигурност на ОАЕ и други държави срещу друга държава", се казва в изявлението. "ОАЕ поддържат дълбоки и изтъкнати отношения с всички държави, които отразяват принципите ѝ на откритост, партньорство, изграждане на мостове и работа в служба на общите интереси на държавите и народите за постигане на международен мир и сигурност."

Изтичането на предполагаемия документ се случва в момент, когато емиратските официални лица калибрират отново външната си политика в Близкия изток след поредица от атаки, приписвани на Иран. През 2022 г. атаки, за които се твърди, че са извършени от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути, удариха Абу Даби, убиха трима души и накараха разположените на място американски сили да отговорят с ракети "Пейтриът".

Впоследствие, когато емиратите възприемат отслабването на американското присъствие в региона след хаотичното му изтегляне от Афганистан, ОАЕ постигат разведряване с Иран. Това се случва, въпреки че Съединените щати поддържат множество военни бази и разполагат хиляди войници и оръжия в региона, включително във военновъздушната база "Ал Дафра" в Абу Даби. Пристанището Джебел Али в Дубай остава най-натовареното пристанище на американските военноморски сили извън континенталната част на САЩ.

ОАЕ също така остава едно от малкото места, където все още се извършват ежедневни директни полети до Москва след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Това доведе до приток на пари, мегаяхти и руски граждани в ОАЕ - автократична федерация от седем шейхства на Арабския полуостров.

Отношенията между САЩ и ОАЕ бяха нестабилни през последното десетилетие, докато владетелят на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян укрепваше властта си. По време на управлението на Тръмп ОАЕ признаха Израел по дипломатически път.

Вследствие на тази сделка ОАЕ поискаха, но все още не са получили модерни американски изтребители F-35 при президента Джо Байдън. Междувременно Емирствата критикуваха Израел заради ескалиращото насилие между твърдодясното правителство на Израел под ръководството на министър-председателя Бенямин Нетаняху и палестинците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки