Израелски пехотни части са проникнали в Ивицата Газа

OFFNews 14 октомври 2023 в 08:59 6144 4

израелски войници

Снимка Getty Images

Израелски резервисти, мобилизирани в армията

Израелските отбранителни сили (IDF) потвърдиха, че са извършили нападения на територията на Газа, "за да премахнат заплахата от терористични клетки и инфраструктура", предаде CNN.

Според съобщението войниците са събрали доказателства, които ще помогнат за намирането на заложници.

"Израелските военновъздушни сили продължиха да нанасят удари по терористични цели на "Хамас" и противотанкови ракетни установки в Газа веднага след като бяха използвани за атака срещу Израел", гласи съобщение в социалната платформа "Екс" на израелските отбранителни сили, които се опитват да "открият изчезналите лица".

Израел поиска евакуацията на 1.1 млн. жители от Северна Газа за 24 часа. ООН и Хамас казаха ''Не!''

Рано тази сутрин The Jerusalem Post съобщи, че при наземна атака  на израелската армия са открити телата на отвлечени от "Хамас" по време на нападението му преди седмица. Телата са върнати на израелска територия, открити са вещи на изчезнали.

В набезите са участвали пехота и бронирани части. Унищожена е клетка на "Хамас", откъдето са изстрелвани противотанкови ракети.

Говорител на израелските сили за отбрана съобщи, че военните се "опитват да не нанасят удари по цивилни и по тяхната инфраструктура". 

В телевизионно обръщение късно снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че най-тежката бомбардировка на страната му над Газа през последните дни е "само началото".

Повече от един милион палестинци в северната половина на ивицата Газа са изправени пред крайния срок на Израел днес да се преместят на юг. ООН изчислява, че десетки хиляди са се преместили.

Има паника в северната част на гъсто населената ивица Газа, откакто Израел пусна листовки, инструктиращи жителите да напуснат. Докато дългите опашки от хора и превозни средства се образуват по маршрутите на юг, мнозина твърдят, че ще се противопоставят на заповедта или още не са се преместили, съобщава CNN.

ООН и други организации предупредиха за катастрофа, ако толкова много палестинци бъдат принудени да бягат, призовавайки Израел да вдигне обсадата си на Газа, за да пропусне хуманитарна помощ.

Войната се разраства, хиляди бягат от Газа. Хизбула предложи съюз на Хамас срещу Израел

На пресконференция в Пекин ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че заповедта на Израел за евакуация на хората в северната част на Газа е „напълно невъзможна за изпълнение“.

„Да си представим, че можете да преместите един милион души за 24 часа. В ситуация като Газа това може да бъде само хуманитарна криза“, каза Борел в последния ден от тридневното си дипломатическо посещение в Китай.

Въпреки изразената от ЕС подкрепа за Израел, той също предупреди, че трябва да се следва международното хуманитарно право в процеса на защита.

Късно снощи в Саудитска Арабия пристигна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Това е петата спирка от обиколката му в шест арабски страни, докато се опитва да предотврати разпространението на конфликта между Хамас и Израел в региона.

Блинкен иска арабските държави ясно да осъдят Хамас и да проявят сдържаност към отговора на Израел, но в Рияд външното министерство на Саудитска Арабия отправи най-силната си критика към Израел досега, осъждайки това, което нарече "нападение срещу беззащитни цивилни".

Държавният секретар на САЩ ще посети и Египет, който граничи с Газа. Там ще обсъди усилията за създаване на коридор за хуманитарна помощ и безопасни зони за цивилни в Газа.

Тази сутрин бе съобщено, че високопоставен военен командир на "Хамас", който е ръководил въздушните операции на ислямистката групировка в град Газа, е бил убит при израелски въздушни удари, съобщи Франс Прес, като се позова на израелските военни.

Мурад Абу Мурад е бил убит вчера, когато израелски изтребители са атакували оперативен център на "Хамас", се казва в съобщението. Засега няма потвърждение от организацията.

По последни данни над 1900 са жертвите от палестинска страна, 1300 израелци са загинали при мащабната атака на "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

14.10 2023 в 11:02

yoghurt,

То сигурно затова преди интернета имаше 2 световни войни само в рамките на 25 години... Щото хората тогава са мислели, били са кротки и бла-бла... :D

135

3

Far Rider

14.10 2023 в 10:30

Европейските радикал - шик политици като Борел продължават да дрънкат идиотизми. И именно те доведоха нещата до тук. Именно техните полу-решения доведоха до войната в Украйна. Никога не реагират навреме, никога не се решават проблемите.

11300

2

yoghurt

14.10 2023 в 10:03

Дълго време цялото население привикнахме да сме първични. С интернет, с позивите - следвай си чувството, не му мисли. И ся, от всички страни на барикадите хората са станали като барут. Много удобен материал за горене в една война, не дай си Боже!

345

1

Джендо Джедев

14.10 2023 в 09:29

"„Да си представим, че можете да преместите един милион души за 24 часа. В ситуация като Газа това може да бъде само хуманитарна криза“, каза Борел в последния ден от тридневното си дипломатическо посещение в Китай."

Пратете им някой лев хуманитарна помощ. Че Хамас били привършвали джепането и имат нужда да си купят още, а няма кинти. ;)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика