Израел поиска евакуацията на 1.1 млн. жители от Северна Газа за 24 часа. ООН и Хамас казаха ''Не!''

Александра Маркарян 13 октомври 2023 в 08:23 4923 4

Експлозия в жилищна сграда след израелски удар в северната част на Газа, 12 октомври 2023 г.

Снимка Getty Images

Експлозия в жилищна сграда след израелски удар в северната част на Газа, 12 октомври 2023 г.

Израелската армия е информирала Организацията на обединените нации, че всички, които живеят северно от Вади Газа трябва да се преместят в Южна Газа в рамките на следващите 24 часа, обяви говорител на ООН, която се противопостави на искането като невъзможно за изпълнение, без да бъде предизвикана хуманитарна катастрофа. Хамас също се противопостави. Израел настоява за това с цел безопасността на цивилните, поради наближаващата голяма сухопътна операция, за която се подготвя.

Става въпрос за приблизително 1.1 милиона души, или около половината от палестинското население в цялата Ивица Газа.

Засегнатият район включва гъсто населения град Газа.

Вади Газа е речна долина, разположена на север от центъра на Ивицата Газа, която се вие по цялата ѝ ширина и завършва в Средиземно море.

Предупреждението бе обявено малко преди полунощ израелско и българско време.

"Организацията на обединените нации счита, че е невъзможно подобно движение да се осъществи без опустошителни хуманитарни последици", отвърна чрез изявление ООН.

В отговор на израелското искане Хамас призова жителите на северните територии на Ивицата Газа да не се евакуират с аргумента, че то е израз на „психологическа война“ от страна на ЦАХАЛ.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан нарече изявлението на ООН „срамно“. Ердан допълни, че Израел дава ранно предупреждение на жителите на Газа и се опитва да „сведе до минимум вредите за тези, които не участват“ във военната му операция срещу Хамас.

"В продължение на много години ООН си затваряше очите за въоръжаването на Хамас и използването на цивилното население и гражданската инфраструктура в ивицата Газа като скривалище за неговите оръжия и убийства", каза той.

"Сега, вместо да застане на страната на Израел, чиито граждани бяха избити от терористите на Хамас... тя проповядва на Израел", каза Ердан и съветва ООН да се съсредоточи върху връщането на заложниците, да осъди Хамас и да подкрепи правото на Израел да се защитава.

Предстояща сухопътна офанзива

Израел се подготвя за сухопътна офанзива, събира войници, тежка артилерия и танкове на границата с управляваната от терористичната организация Хамас Ивица Газа, след като в събота терористите нападнаха изненадващо Южен Израел, който обяви началото на война. Към днешна дата броят на загиналите в Израел е най-малко 1300, повечето мирни граждани. Последните данни съобщи в петък говорител на Израелските сили за отбрана. Повече от 3000 души са били ранени в терористичните нападения, допълни подполковник Джонатан Корник.

Десетки отвлечени са държани в плен, за да служат за живи щитове. При освобождаването на кибуц израелските военни откриха ужасяваща картина: обезглавени бебета, овъглени трупове. От палестинска страна жертвите също надхвърлят 1500, най-малко 500 от тях са деца, съобщава палестинското Министерство на здравеопазването. Над 423 000 са разселени, по днешни данни на ООН.

Израел обяви, че основната му цел оттук нататък е пълното заличаване на Хамас. Сега армията му се подготвя за сухопътна офанзива: трупа войници, тежка артилерия и танкове на границата с Газа. От събота Израел нанася въздушни удари по Газа.

Бойните действия

Тази нощ Израелските сили за отбрана (IDF) поразиха 750 военни цели в Северна Газа, съобщава IDF в петък сутринта.

Десетки изтребители нанесоха удари по "подземни терористични тунели на Хамас, военни комплекси и постове, резиденции на висши терористични дейци, използвани като военни командни центрове, складове за съхранение на оръжия, помещения за комуникация" и "висши терористични дейци", се казва в изявлението.

Хуманитарна криза

В отговор на кървавото нападение на Хамас Израел спря доставките, тока и водата за палестинския анклав. В резултат на това хуманитарната криза там се задълбочава. Палестинското население е застрашено от глад. Горивото може да свърши до часове.

В четвъртък Хамас призова международните хуманитарни организации да осигурят основни медицински и хуманитарни доставки.

САЩ

Американският държавен секретар, който вчера беше в Израел и заяви ясно пълната подкрепа на САЩ за Израел, рано сутринта в петък пристигна за Аман, Йордания. По-късно през деня висшият американски дипломат ще се срещне с палестинския президент Махмуд Абас и йорданския крал Абдула II.

Интензивната совалкова дипломация се провежда в момент, когато САЩ се стремят да спрат разширяването на конфликта между Хамас и Израел, опитват се да осигурят освобождаването на заложниците и работят с Египет и Израел за отварянето на хуманитарен коридор от Газа.

След Йордания Блинкън ще пътува до Катар, за да се срещне с висши служители в петък. Катар е един от ключовите участници в преговорите с Хамас, за да се опита да осигури освобождаването на заложниците, държани от терористичната групировка.

ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола днес ще посетят Израел, за да изразят солидарност с жертвите на терористичните атаки на "Хамас" и да се срещнат с ръководството на държавата, съобщиха от Комисията.

Това се случва, след като преди два дни върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обвини Израел, че нарушава международното право, налагайки пълна блокада на Газа. Той заяви също, че „преобладаващото мнозинство“ от външните министри в ЕС е ЗА продължаване на финансовата помощ за Палестинската автономия, която управлява Западния бряг.

Русия

Междувременно Москва осъди израелските удари по двете основни летища в Сирия. Руското външно министерство ги нарече "сериозно посегателство върху суверенитета" на Сирия и върху "нормите на международното право". Москва предупреждава, че подобни действия "могат да има изключително опасни последици" в контекста на конфликта между Израел и "Хамас", предаде БТА.

Вчера сирийската държавна агенция съобщи, че летищата на столицата Дамаск и на град Алепо са били извадени от строя при израелски въздушни удари. Атаките бяха извършени преди планираното за днес посещение на иранския министър външен министър в Сирия.

Турция

Опасенията от излизане на конфликта извън границите на Израел провокираха Турция днес да призове турските граждани в Ливан да стоят настрана от южната част на страната, предаде Ройтерс. Турското дипломатическо ведомство посъветва своите сънародници да стоят на север от река Литани. С оглед на събитията в южната част на Ливан министерството заяви в социалната мрежа Екс: "Препоръчва се на нашите граждани в Ливан да останат предпазливи и, ако е възможно, да стоят далеч от районите на юг от река Литани".

Япония

Днес позиция за войната в Израел дойде и от Япония. Външният министър Йоко Камикава каза в телефонен разговор на израелския си колега Ели Коен, че "терористичните атаки" на Хамас не могат да бъдат оправдани по никакъв начин и Токио решително осъжда това поведение, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на министерството на външните работи на Япония. Камикава е казала на Коен, че Израел има право да защитава себе си и своя народ по силата на международното право.

В очакване на бежанци

Кипър е готов да управлява евентуални бежански потоци от Близкия изток при разрастване на кризата в региона, заяви днес вътрешният министър на страната Константинос Йоану. Държавните служби имат възможност да се справят с пристигащи бежанци от района на конфликта в Близкия изток по същия начин и скорост, както направиха в случая с Украйна, при абсолютно зачитане на човешките права, каза той.

Кипър е най-близката страна-членка на Европейския съюз до Израел, както и до по-широката конфликтна зона, включваща Ливан и Сирия. Кипър е на първо място в Европейския съюз по дял на депортираните нередовни мигранти - в периода от март до септември 97% от новопристигналите мигранти, чиито молби за защита са били отхвърлени, са били върнати в страните им, съобщи вътрешният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

13.10 2023 в 11:18

Като са решили да нахлуват в Израел за да убият колкото може повече хора, да не реват за хуманитарна криза.

-240

3

редовно четящ

13.10 2023 в 11:16

Ами ще си носят последиците. Който сее ветрове, жъне бури.

135

2

Far Rider

13.10 2023 в 10:06

Както винаги в ЕС един говори едно - друг друго и се прави кой както му дойде!

1005

1

ПР

13.10 2023 в 08:56

У нас,в много бърз порядък,да се вземе решение за полет до Израел.130 българи,чакали евакуация.Редно е да им се помогне.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки