Израел: Без ток и вода за Газа, докато Хамас не освободи всички заложници

Болниците в Газа скоро ще се превърнат в морги, предупреди Червеният кръст

OFFNews 12 октомври 2023 в 10:38 4820 3

Газа, 11 октомври

Снимка Getty Images

Газа, 11 октомври

Израелският министър на енергетиката Израел Кац заяви, че в Газа няма да се доставя електричество и вода, докато отвлечените от Хамас израелци не бъдат върнати у дома, предаде Times of Israel. 

"Хуманитарна помощ за Газа? Няма да се включи нито една електроцентрала, няма да се отвори нито една водна помпа и няма да влезе нито един камион с гориво, докато отвлечените израелци не бъдат върнати у дома", написа Кац в X, доскоршният Twitter.

"Хуманитарност за хуманитарност. И никой не може да ни проповядва морал", допълни той. 

Все още не е ясна съдбата на около 150 души, отвлечени и отведени в Ивицата Газа по време на атаката от терористичната групировка "Хамас" от 7 октомври.

След като единствената електроцентрала не работи и Газа е потънала в мрак, израелските военни самолети продължиха да бомбардират квартали през нощта.

Основната болница в град Газа разполага с гориво за генераторите си само за четири дни, твърдят хуманитарни групи. Храната и чистата вода са на изчерпване, пише Би Би Си. 

Съседен Египет призовава за шестчасово хуманитарно примирие, за да се достави помощ.

Болниците в Газа рискуват да се превърнат в морги

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) предупреди, че болниците в Газа рискуват да се превърнат в морги, тъй като нямат ток.

Единствената електроцентрала в ивицата Газа спря да работи в сряда. Това означава, че Газа, включително болниците, разчита на генератори, които се захранват с гориво. Доставките обаче са спрени. 

По-голямата част от електроснабдяването на Газа идва от Израел, който прекъсна електроснабдяването на района след нападението на "Хамас".

"Човешкото страдание, причинено от тази ескалация, е отвратително и аз умолявам страните да намалят страданията на цивилното население", казва Фабрицио Карбони, регионален директор на МКЧК за Близкия и Средния изток.

Той допълни, че има риск за новородените бебе, поставени в инкубатори, и възрастните пациенти, които са на кислород. "Ще бъде спряна диализата и няма да могат да се правят рентгенови снимки", каза още регионалният директор. 

Карбони призова за незабавно освобождаване на заложниците, взети от "Хамас".

Хамас обстрелва Тел Авив 

Екстремистите на "Хамас" изстреляха залп от ракети към Тел Авив в отговор на израелските въздушни удари, насочени срещу "цивилни" в два бежански лагера в Газа, съобщи палестинската групировка, цитирана от France24.

Баражът идва, след като броят на жертвите в Ивицата Газа нарасна до 1200 души, съобщи палестинското министерство на здравеопазването след увеличаване на израелските бомбардировки на шестия ден след изненадващата атака на "Хамас".

Повече от 338 000 души са били принудени да напуснат домовете си в анклава, съобщиха от ООН, тъй като храната, горивото и медицинските доставки намаляват.

"Никой да не влиза, никой да не излиза"

Говорителят на израелските сили, подполковник Ричард Хехт, заяви, че ударите срещу Газа през нощта са били насочени към членове на елитните сили на Хамас Нахба, цитиран от "The Guardian".

Израелските отбранителни сили възнамеряват да се насочат към висшето ръководство на Хамас , извън военното му крило, но също и към политически фигури, които действат в държавните институции.

Бойците на Хамас все още се опитват да навлязат на израелска територия по море, каза той.

Израел все още охранява граничната зона около Газа, „изграждайки малки барикади с танкове, каза още Хехт и допълни, че районът е „препълнен“ с войници.

"Всеки, който се доближи до границата с Газа, ще бъде застрелян. Никой да не влиза, никой да не излиза", предупреди говорителят на израелските сили.

Израелските отбранителни сили се "подготвят за следващите етапи на войната", но всяко решение относно сухопътна инвазия идва от правителството.

Относно предположенията за нападение по въздух, извършено снощи от Ливан, Хехт обясни, че дронове са навлезли в израелското въздушно пространство в резултат на "човешка грешка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

12.10 2023 в 13:17

Ами два милиона и половина предимно безделници, които чакат на помощи от цял свят, които пък се раздават от ХАМАС. Какво да правят - стават войници на ХАМАС, правят деца ...

Там жената няма права и жените служат предимно за разплод и удоволствие. Махни децата и случайно остарелите, остават 400-500 хиляди души, които нямат какво толкова да правят освен да мразят и да правят деца, да копаят тунели и да се се готвят за следващата война.

От една страна ги разбирам - много хора затворени на малко място, нямат работа - озлобяват се. От друга пуснеш ли ги някъде (Европа да речем) правят мизерии.

-240

2

редовно четящ

12.10 2023 в 12:44

Видяхме докъде я докараха помощите и хуманитарните организации. До създаване на общност от агресивни безделници. Така че Израел има пълното право да постъпва по този начин.

345

1

Джендо Джедев

12.10 2023 в 10:59

"Хуманитарност за хуманитарност. И никой не може да ни проповядва морал", допълни той."

Точно!
 
X

Да помогнем на украинските деца!